BACK TO
TOP
Πολιτικές

To Κρεμλίνο γεμίζει τα κελάρια του για πιθανό εμπάργκο

Οι Ρώσοι πολιτικοί δεν προτίθενται να διψάσουν στην περίπτωση που ο εμπορικός πόλεμος επεκταθεί και στα κρασιά.

Αγροτικό άρωμα στο νέο Επενδυτικό

1
0

Μπορεί το κρασί να μην περιλαμβάνεται στη λίστα με τα προϊόντα του εμπάργκο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, όμως οι Ρώσοι γραφειοκράτες δεν επαναπαύονται.

Το προσωπικό της προεδρικής διαχείρισης αγόρασε πάνω από ένα εκατομμύριο φιάλες κρασιού τους πρώτους 6 μήνες του 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Moscow Times. Αγορασμένη για την περίπτωση που τα κρασιά θα μπουν στη λίστα των απαγορευμένων εισαγωγών, η ποσότητα είναι κατά πολύ παραπάνω τις ετήσιες ανάγκες του προεδρικού γραφείου.

Η ΕΕ επέβαλε  οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για τη στάση που είχε στην Ουκρανική κρίση. Το Κρεμλίνο απάντησε με εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι το εμπάργκο θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.

Οι εισαγωγές κρασιού – οι οποίες είναι αυξημένες κατά 26% σε σχέση με πέρυσι – θυμίζουν την κίνηση του John F. Kennedy, ο οποίος αγόρασε 1000 Κουβανέζικα πούρα, ακριβώς προτού κηρύξει εμπάργκο κατά της Κούβας.

Το Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC ανέφερε πως εάν κάθε παρευρισκόμενος σε προεδρική δεξίωση έπινε μισό μπουκάλι κρασί, ο όγκος κρασιού που έχει αγοραστεί θα επέτρεπε να γίνεται μια δεξίωση των 5000 ατόμων, κάθε ημέρα του χρόνου.

Μιλώντας στο RBC, ο υπεύθυνος τύπου για το προεδρικό γραφείο, Βίκτωρ Κρέκοφ, ανέφερε πως κάποια από τα κρασιά που αγοράστηκαν, θα μεταπωληθούν σε άλλους οργανισμούς. Ο Κρέκοφ είπε πως οι αγορές οινοπνευματωδών, ανερχόμενες σε 2,4% του προϋπολογισμού του γραφείου, είναι αμελητέες.

Το Ρωσικό εμπάργκο έφερε αναστάτωση σε έναν Ρώσο, ο οποίος πρόσφατα άνοιξε ένα μαγαζί που προσφέρει τα καλύτερα ευρωπαϊκά τυριά. «Δεν έχω καθόλου Ρωσικό τυρί», αναφέρει ο Αλεξάντερ Κρουπέτσκοφ. «Η συλλογή μου έχει μόνο Ευρωπαϊκά τυριά και φυσικά, τα ράφια μου θα αδειάσουν. Είναι σοβαρό πλήγμα για μένα, όμως δεν σκοπεύω να κλείσω.»

Πρώτα στη λίστα να φύγουν είναι τα μαλακά Γαλλικά τυριά ωρίμανσης, τα οποία πρέπει να καταναλωθούν εντός του μήνα. Ο Κρουπέτσκοφ δεν ανησυχεί τόσο για τα σκληρά τυριά , τα οποία θα ωριμάσουν μέσα στο χρόνο που θα κρατήσει το εμπάργκο. Μια τρύπα στο εμπάργκο επιτρέπει να εισάγονται Ελβετικά τυριά, οπότε ο Κρουπέτσκοφ θα μπορεί να παρέχει στους Μοσχοβίτες Γκρουγιέρε (Γραβιέρα) και Απενζέλερ.

Η Ρωσία έχει απαγορεύσει επίσης την εισαγωγή κάποιων οινοπνευματωδών από την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας. Αυτό συνέβη μάλλον λόγω γούστου, παρά λόγω κακών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.Το παρατηρητήριο του καταναλωτή στη Ρωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές Ουκρανικής μπύρας και βότκα, λόγω ζητημάτων στην ετικέτα και ακατάλληλων «οργανοληπτικών ιδιοτήτων».

Η απαγόρευση δεν αναμένεται να επηρεάσει την τιμή της μπύρας στη Ρωσία. Οι Ρώσοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο πάνω από 14 λίτρα καθαρού οινοπνεύματος το χρόνο, σύμφωνα με τις αρχές υγείας, ενώ η αντίστοιχη κατανάλωση στις ΗΠΑ δεν ξεπερνάει τα 10 λίτρα.

Κώστα Μπάκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία