BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στους Βόρειους τα ηνία της γεωργίας

Μέχρι τελευταία στιγµή κονταροχτυπιούνταν Βόρειοι (Ιρλανδία) και Νότιοι (Ισπανία) για το ποιος θα αναλάβει το πολύ σηµαντικό χαρτοφυλάκιο της γεωργίας, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 40% του προϋπολογισµού της Ε.Ε.

Στους Βόρειους τα ηνία της γεωργίας

2
0
Τελικά, η επιλογή δεν βασίστηκε σε αξιοκρατικά κριτήρια αλλά στην επιθυµία των Βρυξελλών να µην δοθεί ο προϋπολογισµός των περίπου 60 δισ. ευρώ στους Νοτίους γι΄αυτό και προτιµήθηκε ως Επίτροπος Γεωργίας για την επόµενη πενταετία ο Ιρλανδός, Φιλ Χόγκαν.

Η παραγκώνηση του έµπειρου Ισπανού Μ. Κανιέτε εκτός του ότι προκάλεσε την απογοήτευση του αγροτικού κόσµου, έδωσε αφορµή για διόλου κολακευτικά σχόλια σχετικά µε την απειρία και τον σκληρό χαρακτήρα του εκσυγχρονιστή κ. Χόγκαν ακόµη και στα ιρλανδικά µέσα ενηµέρωσης.

Ο 54χρονος, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Ρουµάνο Ντάτσιαν Τσιόλος, καλείται να επιβλέψει την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ, ενώ παράλληλα αντιµετωπίζει µια σειρά από προκλήσεις που επηρεάζουν τα αγροτικά κονδύλια. Ανάµεσά τους, οι διαπραγµατεύσεις για τη συµφωνία ελευθέρου εµπορίου Ευρώπης – ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στη γεωργία από το ρωσικό εµπάργκο. Επίσης, σε επιστολή του ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ζήτησε από τον κ. Χόγκαν να αναθεωρήσει τάχιστα τις άµεσες ενισχύσεις, ώστε να απλοποιηθεί το καθεστώς τους, όπως και τις πολιτικές για την ποιότητα των τροφίµων στην Ε.Ε Ο κ. Χόγκαν, θα αποτελέσει το δεύτερο Ιρλανδό που αναλαµβάνει αυτή τη θέση µετά τον Ρέι ΜακΣάρι (1989–1992). Αξίζει, επίσης, να σηµειωθεί ότι ο βασικός ετήσιος µισθός του θα κυµαίνεται γύρω στα 250.000 ευρώ. Τέλος, ο κ. Χόγκαν κατά τις ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (29-30 Οκτωβρίου) θα αντιµετωπίσει δύσκολες ερωτήσεις σχετικές µε το όραµά του για τα νέα του καθήκοντα και για την πορεία του ως υπουργός

Οµάδα νίκης για τον ΓιούνκερΓενικά, όσον αφορά τη σύνθεση της νέας Κοµισιόν, ο πρόεδρός της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε τα εξής: «Έδωσα χαρτοφυλάκια σε ανθρώπους – όχι σε χώρες. Βάζω 27 παίκτες στο γήπεδο, και ο καθένας τους έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο να παίξει – αυτή είναι η οµάδα µου για τη νίκη».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία