BACK TO
TOP
Πολιτικές

Άμεσα νέα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά ζητούν Copa-Cogeca

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca για την αναστολή των έκτακτων μέτρων στήριξης για τον τομέα των οπωροκηπευτικών που έχει πληγεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές της Ε.Ε., καθώς την ίδια στιγμή οι τιμές της αγοράς παραμένουν σημαντικά κάτω του κόστους παραγωγής για ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Άμεσα νέα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά ζητούν Copa-Cogeca

3
0

Επίσης, όσον αφορά την μέχρι τώρα εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στήριξης επισημαίνουν ότι η εμπειρία απέδειξε πως το σύστημα «ο πρώτος που έρχεται εξυπηρετείται και πρώτος» δεν λειτούργησε διότι για πολλούς δικαιούχους παραγωγούς οπωροκηπευτικών δεν να είναι βέβαιο ότι θα αποζημιωθούν πλήρως.

Για τους λόγους αυτούς,, με σχετική επιστολή που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, προς τον Επίτροπο Γεωργίας, κ. Dacian Cioloş, την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει νέας πρότασης κανονισμού να:

- Θεσπίσει νέα προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για ορισμένα φρούτα και λαχανικά, το συντομότερο δυνατόν. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή κονδύλια του προϋπολογισμού, καθιστώντας δυνατή τη σωστή διαχείριση του εφοδιασμού, προκειμένου να βελτιωθούν οι τιμές πώλησης και το εισόδημα των παραγωγών.

- Αναζητήσει μια λύση για την αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου, πριν από την αναστολή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ 932/2014.

- Διατηρήσει τον υφιστάμενο κατάλογο επιλέξιμων προϊόντων, αλλά και να προσθέσει νέα προϊόντα στον εν λόγω κατάλογο, όπως καρπούζια, πεπόνια, κρεμμύδια, τσίλι, εσπεριδοειδή και λωτούς,

- Επεκτείνει την περίοδο για τα μέτρα πέρα από τις 30/11/2014 ενσωματώνοντας τις περιόδους εμπορίας και συγκομιδής των διαφόρων προϊόντων στις διάφορες περιφέρειες παραγωγής.

- Εφαρμόσει το άρθρο 222 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ 1308/2013 για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, μέσα ενός εφαρμοστικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

- Παράσχει εθνικούς φακέλους για επιπλέον προώθηση, χρηματοδοτούμενους κατά 100% από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς οι παραγωγοί δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για συγχρηματοδοτήσουν οι ίδιοι. Επιπλέον, να επιτρέψει την αναγραφή της προέλευσης των προϊόντων, ως δευτερεύον μήνυμα στα μέτρα προώθησης.

- Ασφαλίσει τις πιστώσεις υποστήριξης για τις εξαγωγές, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων της ΕΕ στις αγορές τρίτων χωρών.

- Συμπεριλάβει μια διάταξη σχετικά με τα εθνικά κονδύλια στη χρήση του ταμείου κρίσης, με βάση αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια, όπως το επίπεδο της παραγωγής φρούτων και λαχανικών στα κράτη μέλη, το κόστος παραγωγής, τους όγκους που εξάγονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, με σαφή διάκριση για επανεξαγωγές ή έμμεση επίδραση στις τιμές που προκαλείται από την αύξηση της αποθήκευσης ορισμένων προϊόντων, τις οι ημερομηνίες του εμπάργκο για τα φρούτα και τα λαχανικά, κ.λ.π.

- Πριν από τη θέσπιση πιθανού συντελεστή μείωσης για τα επίπεδα υποστήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθεί ότι οι κοινοποιήσεις από τα κράτη μέλη αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της κατάστασης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αποδόσεις που εφαρμόζονται για την πρώιμη συγκομιδή και τη μη συγκομιδή. Η Επιτροπή πρέπει επίσης να ελέγξει ότι οι κοινοποιηθείσες ποσότητες δεν διατεθούν σε εμπορική κυκλώματα μεταποίησης, για παράδειγμα.

- Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να δαπανήσουν το σύνολο του προϋπολογισμού τους για το σχέδιο κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για την περίοδο εμπορίας 2014/2015.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία