BACK TO
TOP
Πολιτικές

Παράταση στην ελεύθερη πρόσβαση της Ουκρανίας στην αγορά της ΕΕ

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση για την παράταση της ελεύθερης, χωρίς δασμούς, πρόσβασης των ουκρανικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2015. Οι ευρωβουλευτές με 497 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 56 αποχές, ενέκριναν την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράταση του μέτρου αυτού.

Παράταση στην ελεύθερη πρόσβαση της Ουκρανίας στην αγορά της ΕΕ

0
0
«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η έγκαιρη έγκριση για την παράταση της ρύθμισης αυτής αποδεικνύει ότι η ΕΕ μπορεί να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά. Αποτελεί επίσης μια απόδειξη της πολιτικής μας βούλησης και της ηθικής μας υποχρέωσης», δήλωσε ο εισηγητής Gabrielius Landsbergis (ΕΛΚ , Λετονία). Πρόσθεσε, επίσης, ότι η παράταση αυτή θα δώσει στους Ουκρανούς παραγωγούς και τις επιχειρήσεις την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την «σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερου εμπορίου» η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του 2016

Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για να παράσχει άμεση ανακούφιση στην οικονομία της Ουκρανίας, μετά και την επιβολή περιορισμών από τη Ρωσία λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία. Η ρύθμιση αυτή ήταν προγραμματισμένη να λήξει μετά από έξι μήνες και να αντικατασταθεί από το αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών, βάσει της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ ΕΕ-Ουκρανίας η οποία επικυρώθηκε από τα δύο Κοινοβούλια το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, στις συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Ρωσία στις 12 Σεπτεμβρίου, η ΕΕ συμφώνησε να καθυστερήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 την εφαρμογή της ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία, ως «μέρος της συνολικής ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία»


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία