BACK TO
TOP
Πολιτικές

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για την αγορά γάλακτος στο Συμβούλιο Υπουργών

Τα περισσότερα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι η μεταβλητότητα της αγοράς γαλακτοκομικών είναι μία από τις κύριες ανησυχίες και προκλήσεις για τον τομέα στο εγγύς μέλλον, ιδιαίτερα εν όψει της επικείμενης κατάργησης των ποσοστώσεων γάλακτος.

Μεγάλη παραγωγή, πίεση στην τιμή του γάλακτος

1
0

Η διαπίστωση αυτή έγινε κατά την διάρκεια της συζήτησης για το μέλλον του τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ε. Ε. που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Μολονότι ορισμένες αντιπροσωπείες ζήτησαν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της μεταβλητότητας, κάποιοι άλλες έκριναν ότι το ισχύον «δίχτυ ασφαλείας» προσφέρει αρκετή προστασία στον τομέα του γάλακτος.

Οι υπουργοί προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα πάνω σε σχετικό ερωτηματολόγιο που συνέταξε ο ιταλός υπουργός Γεωργίας, και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μαουρίτσιο Μαρτίνα. Επίσης, συζητήθηκε και το πολωνικό αίτημα για πρόσθετα μέτρα για την αγορά του γάλακτος.

Τα περισσότερα από τα κράτη μέλη χαιρέτισαν τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Αγοράς Γάλακτος, αλλά επεσήμαναν ότι το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί με πιο ενημερωμένα δεδομένα ή λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την τιμή του γάλακτος, αλλά το πραγματικό περιθώριο για τους παραγωγούς.

Στις ενέργειες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για να βοηθήσουν τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν τις πιθανές συνέπειες του τέλους των ποσοστώσεων γάλακτος, υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τη δυνατότητα να διευκολυνθούν οι πληρωμές των εισφορών για υπέρβαση των ποσοστώσεων, για το 2014/2015, με ανά έτος ποσόστωση σε μη επιτοκιακές δόσεις. Ορισμένα κράτη μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη  πρόβλεψης μιας «ομαλής προσγείωσης» για να διευκολυνθεί η μετάβαση μετά την κατάργηση του συστήματος των ποσοστώσεων δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ακόμα.

Η ΕΕ σημείωσε ότι η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες σε ορισμένα κράτη μέλη και τόνισε ότι η μείωση των τιμών του γάλακτος παρατηρήθηκε σε πολλά κράτη μέλη, ενώ ο κλάδος δεν ήταν ακόμα σε κρίση.

Πηγή: consilium.europa.eu

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία