BACK TO
TOP
Πολιτικές

Απλοποίηση της ΚΑΠ, βιολογικά και εμπάργκο στο Συμβούλιο Γεωργίας

Οι εξελίξεις στις αγορές αγροτικών προϊόντων, ιδίως ο αντίκτυπος από την απαγόρευση εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία από τον προηγούμενο Αύγουστο και τα μέτρα αντιμετώπισής του, είναι στα βασικά θέματα που θα συζητήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Λετονού υπουργού Γεωργίας Γιάνις Ντούκλαβς.

Απλοποίηση της ΚΑΠ, βιολογικά και εμπάργκο στο Συμβούλιο Γεωργίας

0
0
Ο Λετονός υπουργός γεωργίας και πρόεδρος του Συμβουλίου, Γιάνις Ντούκλαβς, θα εστιάζει στη βιώσιμη προσέγγιση της γεωργίας και της αλιείας με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα. Επίσης, φιλοδοξεί να πετύχει την απλοποίηση του νέου κανονισμού για τη βιολογική γεωργία και τα τρόφιμα το αργότερο μέχρι και τη λήξη της λετονικής προεδρίας στις 30 Ιουνίου. 

Στην σύνοδο που είναι και η πρώτη μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Λετονία την χώρα μας θα εκπροσωπήσει εκτός απροόπτου κάποιο υπηρεσιακό στέλεχος του ΥπΑΑΤ.

Οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ θα ενημερωθούν σχετικά με τις συνέπειες της συνεχιζόμενης ρωσικής απαγόρευσης εισαγωγών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και τα μέτρα που έχουν θεσπισθεί για το μετριασμό αυτών των συνεπειών
Ειδικότερα, για τον τομέα της αλιείας, οι υπουργοί στο Συμβούλιο θα πραγματοποιήσουν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας στη Βαλτική. Αυτό εντάσσεται στην πολιτική της ΕΕ για τη διαχείριση της αλιείας και έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αποθεμάτων

Επίσης, η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πορεία της εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης μέσω του κανονισμού "Omnibus". Ο κανονισμός συγκεντρώνει όλες τις αλλαγές των τεχνικών μέτρων και των ελεγκτικών κανονισμών που απαιτούνται για τη θέση σε εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης


Και ο τομέας της ζάχαρης στην ατζέντα του συμβουλίου

Το μέλλον του τομέα της ζάχαρης, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση θα συζητήσουν κατόπιν αιτήματος της ιταλικής αντιπροσωπίας, οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε., που συνεδριάζουν σήμερα (26 Ιαν. 2015) στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η Ιταλία ζητά να εξασφαλιστεί κυρίως μια ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς όταν το σημερινό σύστημα των ποσοστώσεων ζάχαρης λήξει το 2017.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε την απόφασή να καταργηθεί το σύστημα των ποσοστώσεων ζάχαρης από τον Οκτώβριο του 2017 με την έγκριση της αναθεωρημένης ΚΑΠ το 2013, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Από τότε τα δεδομένα της αγοράς δείχνουν μια σταθερή μείωση των τιμών της ζάχαρης στην Ευρώπη και οι προβλέψεις επιβεβαιώνουν την πτώση σε διεθνές επίπεδο κατά τα επόμενα έτη.

Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να επηρεάσει τους παραγωγούς τεύτλων που προμηθεύουν τις πρώτες ύλες για τα ραφιναρουργεία. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη κατάσταση του πλεονάσματος από τις υπάρχουσες ποσοστώσεων της ΕΕ, έχει επιπτώσεις στην οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ζάχαρης, με συνέπειες για το σύνολο της αλυσίδας παραγωγής.

Το ενημερωτικό σημείο της Λετονικής Προεδρίας

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε η Λετονική προεδρία της Ε.Ε., προς τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών, για τη διευκόλυνση της συζήτησης η κατάσταση έχει ως εξής:

Στις 6 Αυγούστου 2014 η Ρωσία απαγόρευσε, για διάστημα ενός έτους, τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και τροφίμων καταγωγής ΕΕ, Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά, Αυστραλίας και Νορβηγίας. Η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένα προϊόντα διαφόρων κλάδων παραγωγής, ειδικότερα τα οπωροκηπευτικά, τα γαλακτοκομικά, το βόειο και το χοίρειο κρέας και το κρέας πουλερικών.

Οι επιπτώσεις στην αγορά της ΕΕ της εν λόγω απαγόρευσης εισαγωγών συζητήθηκαν σε αρκετές συνεδριάσεις της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (ΕΕΓ), καθώς και σε επίπεδο Συμβουλίου. Η πιο πρόσφατη σχετική συζήτηση διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση της ΕΕΓ στις 12 Ιανουαρίου 2015. Όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση εκείνη, ανταποκρίθηκε στην απαγόρευση με τη δρομολόγηση επειγόντων μέτρων υποστήριξης της αγοράς οπωροκηπευτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και την κινητοποίηση οικονομικών πόρων για προγράμματα προώθησης της ΚΓΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε εξάλλου ότι τα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά έχουν παραταθεί και παραμένουν σε ισχύ για το 2015. Επισήμανε εξάλλου ότι προβλέφθηκε υποστήριξη προς τον κλάδο των γαλακτοκομικών και υπενθύμισε ότι παραμένουν σε ισχύ ορισμένα μέτρα που προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την αγορά. Μολονότι δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής παραγγελίες για βούτυρο και ημιαποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη στα πλαίσια της παρέμβασης του δημοσίου, έχουν ανακοινωθεί ενισχύσεις προς την ιδιωτική αποθήκευση. Διαβεβαιώνοντας ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών που θα αντικαταστήσουν τη ρωσική αγορά για τα προϊόντα της ΕΕ και όπου θα ληφθεί κυρίως μέριμνα για την άρση των φραγμών σε σχέση με την υγειονομική και φυτοϋγειονομική προστασία. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να διαχωριστούν οι επιπτώσεις της απαγόρευσης αυτές καθαυτές από τις επιπτώσεις άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά.

Κατά την προαναφερόμενη συνεδρίαση της ΕΕΓ, τα κράτη μέλη ενθάρρυναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβαίνει σε ενεργό και στενή παρακολούθηση της κατάστασης της αγοράς και να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα. Ορισμένες αντιπροσωπίες παραδέχθηκαν εξάλλου την ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ των επιπτώσεων της απαγόρευσης αυτής καθαυτής και των επιπτώσεων άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά.

Εκφράστηκαν πάντως ανησυχίες σχετικά με τρεις κυρίως κλάδους:

-χοίρειο κρέας: αρκετά κράτη μέλη ζήτησαν να προβλεφθούν μέτρα ενίσχυσης της στοχοθετημένης ιδιωτικής αποθήκευσης για το χοίρειο κρέας.

-οπωροκηπευτικά: Ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την απώλεια εισοδήματός τους και να ληφθούν μέτρα υποστήριξης για τους παραγωγούς μελιτζάνας, γεωμήλων, λάχανου και κρεμμυδιών. Μερικά κράτη μέλη ζήτησαν να προβλεφθούν για τους μεμονωμένους παραγωγούς οπωροκηπευτικών ποσά ίσα με εκείνα που χορηγούνται σε οργανώσεις παραγωγών σε περιπτώσεις απόσυρσης από την αγορά που δεν καλύπτονται από τη δωρεάν διανομή. Επιπλέον, ορισμένες αντιπροσωπίες ζήτησαν να παραταθούν για το 2015 για όλα τα κράτη μέλη τα κονδύλια για τους 3000 τόνους οπωροκηπευτικών που προβλέπονται στο τελευταίο μέτρο έκτακτης ενίσχυσης.

-γαλακτοκομικά προϊόντα: ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν να μετριαστούν οι απώλειες των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων και ανέφεραν διάφορα μέσα προς το σκοπό αυτό, λχ. καταβολή της άτοκης συμπληρωματικής εισφοράς σε πολλές δόσεις.

 

Ερωτήσεις προς τα κράτη μέλη

Βάσει των ανωτέρω και ενόψει της οργάνωσης της ανταλλαγής απόψεων κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου, η προεδρία καλεί τις αντιπροσωπίες που επιθυμούν να παρέμβουν στη συζήτηση να μελετήσουν τις ακόλουθες ερωτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια της απαγόρευσης εισαγωγών, τις πιθανές επιπτώσεις άλλων παραγόντων και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς:

α. Κρίνετε ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η ΕΕ έχουν συμβάλει στην άμβλυνση της κατάστασης στον κλάδο;

β. Ποια κρίνετε ως βάσιμα ποσοτικά κριτήρια για το χαρακτηρισμό της κατάστασης της αγοράς ως κρίσιμης;

γ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια καλύτερη εκτίμηση των αντίστοιχων επιπτώσεων από την απαγόρευση εξαγωγών της Ρωσίας, αφενός, και άλλων πιθανών παραγόντων, αφετέρου, ποια περαιτέρω μέτρα πρέπει κατά την κρίση σας να ληφθούν κατά προτεραιότητα;

 

Τα λοιπά θέματα της συνεδρίασης

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η Λετονική προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας της για τους επόμενους έξι μήνες και τις προτεραιότητές της όσον αφορά τα ζητήματα γεωργίας και αλιείας.

Όσον αφορά τα θέματα αλιείας, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας στη Βαλτική. Αυτό εντάσσεται στην πολιτική της ΕΕ για τη διαχείριση της αλιείας και έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αποθεμάτων.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πορεία της εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης μέσω του κανονισμού "Omnibus". Ο εν λόγω κανονισμός συγκεντρώνει όλες τις αλλαγές των τεχνικών μέτρων και των ελεγκτικών κανονισμών που απαιτούνται για τη θέση σε εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων, όπως ορίζει ο κεντρικός στόχος της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που είναι η σταδιακή εξάλειψη των απορρίψεων σε όλους τους τύπους αλιείας της ΕΕ.

Τέλος στα αγροτικά θέματα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται και η συζήτηση για το μέλλον του τομέα της ζάχαρης μετά την κατάργηση του καθεστώτος των ποσοστώσεων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία