BACK TO
TOP
Πολιτικές

Την καλύτερη επίδοση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων έχει η Πολωνία

Οι Πολωνοί αγρότες και φρουτοπαραγωγοί που επλήγησαν από τη ρωσική απαγόρευση εισαγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων έλαβαν οικονομική βοήθεια από την πολωνική κυβέρνηση και από την ΕΕ το 2014, ενώ πρόκειται να λάβουν και νέες ενισχύσεις το 2015, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Γεωργίας Ταντέους Νάλεβαικ στο Κοινοβούλιο.

Αύξηση 10% στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας

0
0
Το μεγαλύτερο πλήγμα καταγράφηκε στη χοιροτροφία, καθώς σε αυτόν έγιναν αισθητές όχι μόνον οι συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο αλλά και εκείνες της εμφάνισης κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ASF) το 2014. Οι πληγέντες χοιροτρόφοι δεν είναι δυνατό να λάβουν κρατική ενίσχυση και δικαιούνται μόνο να λάβουν βοήθεια μέσω του μηχανισμού της ΕΕ που προβλέπει ενισχύσεις για την αποθήκευση κρέατος, ο οποίος όμως δεν ενεργοποιήθηκε, διότι, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν διαπιστώθηκαν συνθήκες κρίσης στην αγορά χοιρινού κρέατος. Η κυβέρνηση αναζητεί νέες αγορές για τα πολωνικά τρόφιμα, αποτιμώντας θετικά την αύξηση των εξαγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών κατά 15% στο α΄ δεκάμηνο του 2014, δήλωσε ο Ναλεβάικ. Ο ΄Β Υφυπουργός Γεωργίας Κάζμειρζ Πλόκε, γνωστοποίησε ότι στους μεν καλλιεργητές μούρων χορηγήθηκε βοήθεια ύψους 21,5 εκ. Ζλότυ (περίπου 5,1 εκατ. ευρώ), στους δε καλλιεργητές μήλων, λάχανου και κρεμμυδιών χορηγήθηκε βοήθεια ύψους 113 εκατ. Ζλότυ (περίπου 27 εκατ. ευρώ).

Η Πολωνία έχει απορροφήσει 61,8 δισ. Ζλότυ (περίπου 14,7 δισ. ευρώ) κοινοτικών πόρων στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, σημειώνοντας έτσι την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των ληπτριών χωρών, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας. Ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης και Εκσυγχρονισμού του Αγροτικού Τομέα (ARiMR), μέσω του οποίου εκταμιεύονται στην Πολωνία οι σχετικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, έχει ήδη εκταμιεύσει το 90% των πόρων του Προγράμματος Ανάπτυξης της Υπαίθρου (70 δισ. Ζλότυ –περίπου 16,7 δισ. ευρώ-) της περιόδου 2007-2013.

Στην αγορά οινοπνευματωδών, στους πρώτους δέκα μήνες του 2014 η παραγωγή βότκας μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα της Warsaw Voice. Οι παραγωγοί αποδίδουν τη μείωση στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης οινοπνευματωδών κατά 15% από τον Ιανουάριο του 2014. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, στην περίοδο Νοεμβρίου 2013 – Δεκεμβρίου 2014 τα έσοδα του Δημοσίου από τον εν λόγω φόρο ήταν αυξημένα κατά 600 εκατ. Ζλότυ

Επιπλέον, οι Πολωνοί ξοδεύουν πλέον 21 δισ. Ζλότυ (περίπου 5 δισ. ευρώ) κάθε χρόνο για την απόκτηση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας του λιανεμπορίου, ιδίως για την απόκτηση προϊόντων FMCG (25% του προαναφερθέντος ποσού), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Rzeczpospolita, που επικαλείται στοιχεία της Nielsen. Το 2014 η αύξηση της αξίας των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (+2,8%) ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την αύξηση των πωλήσεων των αντίστοιχων προϊόντων γνωστών εμπορικών σημάτων το ίδιο έτος.

Ωστόσο, μετά από αρκετά έτη ταχείας μεγέθυνσης, εμφανίζονται σταδιακά στοιχεία επιβράδυνσης στον κλάδο των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Rzeczpospolita. Σύμφωνα με προβλέψεις της Euromonitor International όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου το 2015, θα λειτουργήσουν 238 νέα καταστήματα, έναντι 338 νέων καταστημάτων που λειτούργησαν το 2014. Ο κύκλος εργασιών θα μεγεθυνθεί το 2015 κατά 6%, έναντι μεγέθυνσης 12% το 2014. Μολονότι τα περίπου 3.600 εκπτωτικά σούπερ μάρκετ που υπάρχουν στην Πολωνία, αποτελούν μικρό μέρος των συνολικά 137.700 καταστημάτων του λιανεμπορίου σε εθνικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών των οποίων τα φέρνει στην πρώτη θέση μεταξύ των επιχειρήσεων του εγχώριου λιανεμπορίου, καθώς ανέρχεται στα 52 δισ. Ζλότυ (περίπου 12,4 δισ.Ευρώ)

Στην εγχώρια βιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων Maspex κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία με την IK Investment Partners όσον αφορά στην εξαγορά συγκεκριμένων στοιχείων της επίσης πολωνικής βιομηχανίας τροφίμων Agros Nova, σύμφωνα με δημοσίευμα της Warsaw Business Journal. Συγκεκριμένα, εφόσον η συναλλαγή εγκριθεί από την πολωνική αρχή ανταγωνισμού, στη Maspex θα μεταβιβαστούν, έναντι αγνώστου τιμήματος, τα εμπορικά σήματα Lowicz, Krakus, Kotlin, Włocławek, Fruktus, Tarczyn και DrWitt (μαρμελάδες, χυμοί, σάλτσες κ.ά.). Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του σχήματος που θα προκύψει από την εξαγορά (8η της Maspex στην πολωνική αγορά) υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται στα 4 δισ. Ζλότυ (περίπου 0,95 δισ. ευρώ

Πηγή: agora.mfa.gr
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία