BACK TO
TOP
Πολιτικές

Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι πατάνε πόδι

Για πρώτη φορά, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη ταυτόχρονα δύο Οµάδες Παραγωγών Γάλακτος στη Γαλλία κατά δύο βιοµηχανιών για τη χαµηλή τιµή που προσφέρουν και την αθέτηση των συµβολαίων. Ειδικότερα, η οµάδα παραγωγών (ΟΠ) της Κεντρικής Νορµανδίας (OPNC- απαρτίζεται από 500 κτηνοτρόφους) που έχει συµβληθεί µε τη Lactalis και η οµάδα παραγωγών που συνεργάζεται µε την Cuincy (Nord-Pas-de-Calais), αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τον «µη σεβασµό» των όρων του συµβολαίου, που υπογράφτηκαν από τους συµβαλλόµενους το 2014.

Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι πατάνε πόδι

0
0

«Εκτιµάµε ότι χάσαµε από 6 έως 13,90 ευρώ/1.000 λίτρα για το 2013 και το 2014», αναφέρει ο Max Vié, πρόεδρος της OPNC. Επιπλέον 20 ευρώ/1.000 λίτρα έχασαν οι παραγωγοί επειδή η Lactalis εφάρµοσε ένα ιδιότυπο σύστηµα υπολογισµού του µέσου όρου, µε βάση το οποίο δίνεται η τιµή παραγωγού της επόµενης χρονιάς. Την ίδια τακτική έχει σκοπό να ακολουθήσει και για το 2015.

Από την πλευρά της η Lactalis την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου καταδίκασε την ενέργεια της οµάδας των παραγωγών OPNC, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις µελλοντικές σχέσεις τους» και χαρακτήρισε την οµοσπονδία NPFL (Εθνική Οµοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος), που τους υποστηρίζει ως «ανεύθυνη». Όµως, η ΟΠ πιστεύει ότι µε αφορµή τη λήξη των ποσοστώσεων στο γάλα τον προσεχή Μάρτιο είναι «απαραίτητο να οικοδοµηθούν διαφορετικές σχέσεις µε τη γαλακτοβιοµηχανία».

Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Λε Φολ

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ, όταν ρωτήθηκε για το θέµα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγµατοποιήθηκε στα πλαίσια της Sival (Έκθεση για τα κηπευτικά) στην Ανζέ, ανέφερε ότι «προτιµά σε πρώτη φάση να υπάρξει διαµεσολάβηση».

Σηµειώνεται, τέλος, ότι τον επόµενο µήνα η OPNC έχει σκοπό να συναντηθεί µε τους εκπροσώπους των υπόλοιπων 14.600 κτηνοτρόφων, µε τους οποίους έχει συνάψει συµβόλαια η Lactalis, προκειµένου να προχωρήσουν σε κοινές ενέργειες (µηνύσεις, κινητοποίησεις).

Σε απόγνωση οι Βρετανοί παραγωγοί

Την ίδια ώρα, έκκληση για να υπάρξει µεγαλύτερη προστασία των γαλακτοπαραγωγών απευθύνει η βρετανική Βουλή µετά τη δηµοσίευση έκθεσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Τροφίµων και Αγροτικών Υποθέσεων της χώρας, που καταγράφει τη συνεχή έξοδο πολλών Βρετανών αγελαδοτρόφων από το επάγγελµα λόγω των απρόβλεπτων αυξοµειώσεων στις τιµές του γάλακτος. Από την πλευρά τους οι Βρετανοί γαλακτοπαραγωγοί σηµειώνουν ότι «οι τιµές παραγωγού στο γάλα έχουν πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα καθώς στα βρετανικά σούπερ µάρκετ το προϊόν πωλείται έναντι 0,50 λιρών/λίτρο, ενώ οι παραγωγοί λαµβάνουν µόλις 0,22 λίρες/λίτρο».

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία