BACK TO
TOP
Πολιτικές

Εκτός διαπραγμάτευσης της TTIP πέντε ζητήματα υγείας, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Εξαιρέσεις πέντε σημείων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο από το διαπραγματευτικό χαρτοφυλάκιο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) που αναφέρονται σε θέματα σχετικά με την υγεία και που υπερψηφίστηκαν την Τρίτη 14 Απριλίου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου.

Εκτός διαπραγμάτευσης της TTIP πέντε ζητήματα υγείας, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

0
0

Συγκεκριμένα, με 59 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 2 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο είναι υπέρ της εξαίρεσης των υπηρεσιών υγείας, των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, της χρήσης ορμονών στη βοοτροφία, της νομοθεσίας REACH περί χημικών και της κλωνοποίησης από τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησιογραφικού ιστότοπου euroactiv.com .

Εισηγητής της ιδέας ήταν ο Βέλγος ευρωβουλευτής Bart Staes, ο οποίος σημείωσε ότι «παρόλο που στόχευε στο να πετύχει αρκετές ψήφους υποστήριξης, δεν ήθελε να δεσμευτεί απέναντι σε δημοκρατικούς κανονισμούς που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και τη δήμόσια υγεία». Προκειμένου να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό και να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών θα πρέπει να περπατήσουμε σε ένα πολύ λεπτό σχοινί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο κ. Staes διαμέσου του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την έκθεση ENVI του Bart Staes, οι διαπραγματεύσεις οφείλουν να διαφυλάξουν την αρχή προφύλαξης στην κανονιστική συνεργασία, να διευρύνουν την διαφάνεια των διαδικασίών σε συνεργασία με τις συστάσεις του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και να αντιτεθούν στην επίλυση των διαφορών του κράτους-επενδυτή (ISDS), ένα όργανο που χορηγεί στον επενδυτή το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών κατά μίας ξένης κυβέρνησης.

Η εν λόγω έκθεση επίσης υπογραμμίζει ότι άλλες ουσιώδεις διαφωνίες σχετικές με τα τρόφιμα και την κτηνοτροφία εντός της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. χρειάζεται να ληφθούν υπόψην στις διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις επιστημονικής αβεβαιότητας ή τη διαχείριση κινδύνων.

Ενώ η αρχή προφύλαξης χρησιμοποιείται από αμφότερες τις ΗΠΑ και την Ε.Ε στην πράξη, πρόκειται ουσιαστικά για ένα βασικό παράγοντα της διαχείρισης κινδύνου και των κανονισμών, ενώ στις ΗΠΑ δεν συνιστά παράγοντα έγκρισης στη χάραξη πολιτικής.

Η έκθεση του Bart Staes ομοίως αναφέρει ότι το ρυθμιστικό καθεστώς της Ε.Ε. σχετικά με την καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων είναι πολύ αυστηρότερο από το αντίστοιχο αμερικανικό, το οποίο επιπλέον στερείται κανονισμών και προτύπων για την προστασία της ευζωίας των εκτρεφόμενων ειδών σε ιομοσπονδιακό επίπεδο, παρόλο που ορισμένα πρότυπα υπάρχουν σε επίπεδο τοπικό.

To υπόβαθρο των διαπραγματεύσεων

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αναφορικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013. Εάν η εν λόγω συμφωνία υπογραφεί, θα επηρεάσει σχεδόν το 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η υπερατλαντική αγορά είναι ήδη η πιο σημαντική στον κόσμο, με 2 εκατομμύρια ανταλασσόμενα αγαθά και υπηρεσίες κάθε μέρα.

Μάλιστα, η συμφωνία TTIP θα μπορούσε να αποφέρει στις εταιρίες εκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό θα μπορούσε να κερδίσει 545 ευρώ το χρόνο και το ευρωπαϊκό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μπορούσε να αυξηθεί σχεδόν 0,5%, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία