BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ισχυρή ζήτηση εκ μέρους της Κύπρου για αγροτικά μηχανήματα

Μεγάλα περιθώρια διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στην Κύπρο, διαπιστώνει το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο. Πέραν των τροφίμων, μεγάλες ανάγκες υφίστανται σε μηχανήματα αγροτικού – κτηνοτροφικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και σε συστήματα διαχείρισης νερού.

Με τη σφραγίδα του ΥΠΑΑΤ η άρδευση στον κάμπο Κόνιτσας

0
0

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα «δεδομένων των ιδιαιτέρως στενών σχέσεων των δύο χωρών, της γεωγραφικής εγγύτητας, της κοινής γλώσσας και των παρόμοιων συναλλακτικών ηθών και καταναλωτικών προτιμήσεων, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις είναι εξαιρετικά αναπτυγμένες, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές εξ Ελλάδος να αντιστοιχούν στον 24% του συνόλου των κυπριακών εισαγωγών και να καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα αναγκών της κυπριακής αγοράς».

Παρά την ήδη έντονη παρουσία των ελληνικών τροφίμων στις κυπριακές υπεραγορές, εξακολουθεί να υφίσταται ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα: έτοιμα προ-μαγειρευμένα γεύματα, κατεψυγμένα προϊόντα (π.χ. ζύμες, αλιεύματα) και παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται από εισαγωγείς/ διανομείς οινοπνευματωδών, κάβες και υπεραγορές για το ελληνικό κρασί. Σημειώνεται το υψηλό επίπεδο αναγνωρισιμότητας ελληνικών εδεσμάτων και Ελλήνων παραγωγών κρασιού από τον μέσο Κύπριο καταναλωτή, ο οποίος, ως επί το πλείστον, έχει επισκεφθεί, επανειλημμένως, την Ελλάδα για αναψυχή ή/ και επαγγελματικά ταξίδια.

Πιο αναλυτικά, λόγω της σχετικά αναπτυγμένης εγχώριας παραγωγής τροφίμων (κυρίως, γαλακτοκομικών, αρτοποιημάτων και παγωτού) και ποτών (κρασιών και τοπικών αποσταγμάτων), υπάρχει ζήτηση για σχετικό μηχανολογικό εξοπλισμό.

Στον τομέα της παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, υφίσταται ζήτηση για γεωργικό και κτηνοτροφικό εξοπλισμό και μηχανήματα. Ειδικότερα, σημειώνονται τα εξής προϊόντα: αγροχημικά, λιπάσματα, κτηνιατρικά, ζωοτροφές, συστήματα θερμοκηπίου, συστήματα άρδευσης, σπόροι και είδη κήπου.

Σημαντική είναι η ζήτηση για συστήματα διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού για την κάλυψη των αναγκών της γεωργίας, της βιομηχανίας, των τουριστικών μονάδων και των νοικοκυριών.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ιδιαίτερες ευκαιρίες παρουσιάζει, τέλος, ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πέραν των ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού, στη χρήση των οποίων η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών ΕΕ, σταδιακή αύξηση σημειώνεται και στη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, λόγω της εξαιρετικής ηλιοφάνειας του νησιού, αλλά και της ευνοϊκής, μέχρι σήμερα, κρατικής επιδότησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ, έως το 2020, η Κύπρος θα πρέπει να έχει επιτύχει αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των ΑΠΕ από το 5% που είναι σήμερα, στο 13% του συνόλου της τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται σημαντικές συνεργασίες μεταξύ κυπριακών και ελληνικών εταιρειών στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Αναφέρονται, ενδεικτικά, βασικές κατηγορίες προϊόντων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον: φωτοβολταϊκά πάνελ, ηλιακοί ιχνηλάτες, μετατροπείς, ρυθμιστές φόρτισης, συστήματα διακοπής ρεύματος και ηλιακές αντλίες. 

Οι ελληνικές εξαγωγές

Η Ελλάδα αποτελεί τον μακράν σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου, καθώς η αξία του διμερούς εμπορίου αντιστοιχεί στο 22% της συνολικής αξίας του κυπριακού εξωτερικού εμπορίου. Κατέχει, δε, την πρώτη θέση τόσο ως χώρα προέλευσης των κυπριακών εισαγωγών, όσο και ως προορισμός των κυπριακών εξαγωγών, αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα.

Το 2014, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Κύπρο σημείωσε, σύμφωνα με την κυπριακή στατιστική υπηρεσία, άνοδο της τάξης του 7,8% σε σχέση με το 2013 (από 1,12 δισ. ευρώ ανήλθε σε 1,21 δισ. ευρώ). Ενδεικτικό στοιχείο της άνθησης του διμερούς εμπορίου, κατά την τελευταία δεκαετία, είναι η αύξηση που κατέγραψε η αξία των ελληνικών εξαγωγών, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, η οποία ανήλθε στο 74,2%.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Στη σύνθεσή τους κυριαρχούν τα πετρελαιοειδή, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα φαρμακευτικά, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα τρόφιμα, τα είδη ένδυσης, τα προϊόντα περιποίησης (αιθέρια έλαια) και οι πλαστικές ύλες. Παρατίθεται, κατωτέρω, συγκριτικός πίνακας 2013-2014 κυριότερων προϊόντων, βάσει της αξίας τους και του μεριδίου τους επί της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών στην Κύπρο:

Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των εισαγωγών εξ Ελλάδος πραγματοποιείται είτε από θυγατρικές ή καταστήματα που έχουν ιδρύσει ελληνικές εταιρείες στην Κύπρο, όπως οι ‘Jumbo’, ‘Leroy Merlin’ (Ομίλου Φουρλή), ‘Intersport’ (Ομίλου Φουρλή), ‘ΕΚΟ – ΕΛ.ΠΕ.’ και ‘Ηλεκτρονική Αθηνών’, είτε από εταιρείες ‘franchise’(π.χ. Man & Manetti). Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την εταιρεία ‘ΑΒ Βασιλόπουλος’, η μεγαλύτερη κυπριακή αλυσίδα υπεραγορών ‘Άλφα - Μέγα’ εισάγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ‘ΑΒ’.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία