BACK TO
TOP
Πολιτικές

Το Λουξεμβούργο στο τιμόνι της Ευρώπης

Το Λουξεμβούργο ανέλαβε από την περασμένη Τετάρτη 1η Ιουλίου την προεδρία στην ΕΕ.

Το Λουξεμβούργο στο τιμόνι της Ευρώπης

0
0
Στη διάρκεια του εξαμήνου το Λουξεμβούργο θα κληθεί να διαχειριστεί πολλές προκλήσεις και ζητήματα όπως: η ελληνική κρίση χρέους, η μετανάστευση, η προετοιμασία για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στο Παρίσι, η κοινωνική διάσταση της ΕΕ, ανανέωση της Κοινής Αγοράς μέσω της εστίασης στη ψηφιακή της διάσταση, η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ μέσα σε ένα παγκόσμιο διαφανές πλαίσιο με ταυτόχρονη προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης

Η παράδοση της σκυτάλης της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ για τους επόμενους κρίσιμους 6 μήνες έγινε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν τα φώτα τη δημοσιότητας ήταν στραμμένα στις καταιγιστικές εξελίξεις στη Ελλάδα.



Προτεραιότητες της προεδρίας για τη γεωργία:
  • Η βιωσιμότητα πρέπει να είναι η θεμελιώδης αρχή για τη μελλοντική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής γεωργίας. Η λουξεμβουργιανή προεδρία θα επικεντρωθεί επίσης στην απλούστευση κανόνων και διαδικασιών. Ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη βιολογική γεωργία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις, επιτρέποντας έτσι την αρμονική ανάπτυξη αυτού του τομέα, ο αντίκτυπος του ρωσικού εμπάργκο για ορισμένα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ και η λήξη των ποσοστώσεων γάλακτος είναι μερικές ακόμα από τις προτεραιότητες.
  • Η αρχή της αειφορίας θα καθοδηγήσει επίσης τις δράσεις της λουξεμβουργιανής προεδρίας στον τομέα της πολιτικής της αλιείας.
  • Η αρχή της απλούστευσης πρέπει να ισχύσει με την εφαρμογή των νέων κανόνων που πρέπει να ληφθούν στον τομέα της φυτοϋγειονομικής προστασίας, για την οποία η λουξεμβουργιανή προεδρία θα λάβει μέτρα για να επιτευχθεί συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Η προεδρία ελπίζει ότι θα μπορέσει να συμβάλει στη δημοκρατική συζήτηση, αρχίζοντας τις εργασίες για την αναθεώρηση της διαδικασίας έγκρισης των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών σε τρόφιμα και ζωοτροφές.
  • Τα συμφέροντα των καταναλωτών θα πρέπει να προστατεύονται και η προεδρία στοχεύει να βελτιώσει την πληροφόρηση των καταναλωτών, ιδίως σε σχέση με την επισήμανση των λιπαρών ουσιών.

Το Λουξεμβούργο παρέλαβε από τη Λετονία όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την κρίση στην Ευρώπη
Εκτός από τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα βρετανικά αιτήματα για μεταρρυθμίσεις των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ και να διευθετήσει το ζήτημα της ισορροπημένης κατανομής των παράτυπων προσφύγων ανάμεσα στις 28 χώρες-μέλη. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ίσως προκλήσεις για μια προεδρία. Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της χώρας; «Διαμεσολαβητικός», απαντά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ. «Θα συνεργαστώ στενά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», ο οποίος ήταν και ο προκάτοχός του στο πρωθυπουργικό αξίωμα

Ο Μπέτελ έχει πολλές φορές τονίσει στο παρελθόν ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν μια κατάσταση lose-lose για όλες τις πλευρές. Τάχθηκε όμως κατά ενός κουρέματος χρέους. Λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα ο προεδρεύων στην Ένωση ανέδειξε την ανάγκη αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης με την Ελλάδα

Η Ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο κ. Βιβιάν Ρέντινγκ (ΕΛΚ), σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις είναι με τη δημιουργία συνεκτικών πολιτικών. Το Λουξεμβούργο μπορεί να δώσει νέα ώθηση σε αυτό. Σε επίπεδο οικονομίας , η δημιουργία μιας πραγματικής κοινής ψηφιακής αγοράς, η εμβάθυνση της οικονομικής, νομισματικής και χρηματοπιστωτικής ένωσης, καθώς και η σύναψη ισορροπημένων εμπορικών συμφωνιών, μπορούν να είναι πηγές ανάπτυξης και σταθερότητας. Σε πολιτικό επίπεδο, ην εξισορρόπηση των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και των γειτόνων της αλλά και αντιμετώπιση ξένων απειλών θα εξαρτηθούν από την ηγεσία του Λουξεμβούργου»

Από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής κ. Μάντι Ντελβό, από τους Σοσιαλιστές, είπε ότι «η μετανάστευση είναι σίγουρα μια από τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η προεδρία του Λουξεμβούργου. Έχουμε ανοίξει τα εσωτερικά μας σύνορα, τώρα πρέπει να πάμε παραπέρα και να ορίσουμε κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Η ψηφιακή αγορά, η ενέργεια, η προώθηση της ευρωπαϊκής καινοτομίας και δημιουργίας είναι μεγάλες προκλήσεις και δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ αλλά και το σκάνδαλο LuxLeaks. Η Ευρώπη χρειάζεται νέα δυναμική που να έχει περισσότερη αλληλεγγύη. Έχουμε οικοδομήσει μια οικονομική ένωση, ωστόσο αυτή είναι ατελής, ας ξεκινήσουμε μαζί τη δημιουργία μιας Ένωσης στην υπηρεσία των πολιτών της»

Ο κ. Τσάρλς Γκέρενς, Ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων δήλωσε ότι «είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος στο Παρίσι, θα είναι η κύρια πρόκληση για την προεδρία του Λουξεμβούργου. Επίσης, σημαντική είναι η πρόοδος σε φορολογικά θέματα αλλά και η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Η επιτυχία της προεδρίας του Λουξεμβούργου θα κριθεί από την ικανότητά της να καταστήσει την ΕΕ πιο συνεκτική και συνεπή»


Αναζήτηση συμβιβασμώνΤο αίτημα του Ντέβιντ Κάμερον για επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ θα ξεκινήσει μέσα σε αυτό το εξάμηνο. Το θέμα επείγει επειδή ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα μέχρι το 2017 με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το δημοψήφισμα κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν πιθανές τροποποιήσεις που θα γίνουν μέχρι τότε. Στα άλλα ακανθώδη θέματα της λουξεμβουργιανής προεδρίας προστίθεται και η υλοποίηση της απόφασης του τελευταίου Συμβουλίου Κορυφής στις 28 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κατανεμηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ σε εθελοντική βάση οι 40.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία.
Η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου είναι κι αυτή θέμα της προεδρίας, η οποία θα πρέπει να προετοιμάσει τις θέσεις της ΕΕ. Το Λουξεμβούργο όμως έχει μακρά θητεία στο τιμόνι της ΕΕ. Δώδεκα φορές στο παρελθόν έχει αναλάβει τη εκ περιτροπής προεδρία, αποδεικνύοντας ότι και οι μικρές χώρες δεν υπολείπονται στη δύσκολη τέχνη της αναζήτησης συμβιβασμών

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Λουξεμβούργο θα παραδώσει την προεδρία της ΕΕ στην Ολλανδία στις αρχές του 2016

Με πληροφορίες από: (DW,DPA, AFP, Europedirect, Ejpress)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία