BACK TO
TOP
Πολιτικές

Πλαφόν στη γαλακτοπαραγωγή της ΕΕ ζητά η Ευρωβουλή

Την άμεση λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση των τιμών του γάλακτος με σκοπό να ανακουφιστούν οι πληγέντες αγελαδοτρόφοι ζήτησαν οι ευρωβουλευτές στα πλαίσια της ολομέλειας στις 25 Μαΐου όπου και πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση με τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν και τον Ολλανδό αναπληρωτή υπουργό γεωργίας, Χανς Χούγκεβεν.

Πλαφόν στη γαλακτοπαραγωγή της ΕΕ ζητά η Ευρωβουλή

1
0

Πιο αναλυτικά, ζήτησαν στα νέα μέτρα να περιλαμβάνονται τα εξής:

  • ένα κοινό όριο για την παραγωγή αγελαδινού σε όλη  την ΕΕ με σκοπό να ενισχυθούν οι τιμές,
  • ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα παρέμβασης, ώστε να μπορεί η ΕΕ να αντιδρά πιο γρήγορα και
  • μια πιο ισορροπημένη εφοδιαστική αλυσίδα που θα δίνει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να πετυχαίνουν πιο δίκαιη τιμή.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε δημόσια συζήτηση την Τετάρτη 25 Μαΐου, στην Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI) για τα νέα έκτακτα μέτρα περιορισμού της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ παρουσία εκπροσώπων του Συμβουλίου και της Κομισιόν.

Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης η πλειοψηφία των ομιλητών τάχθηκε ενάντια στην επιστροφή των ποσοστώσεων στο γάλα, αλλά αρκετοί ευρωβουλευτές επέμειναν ότι πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση της προσφοράς ώστε να αποφεύγονται οι αυξήσεις στη γαλακτοπαραγωγή που εν συνεχεία πιέζουν ακόμα περισσότερο τις τιμές. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε επίπεδο ΕΕ με σκοπό να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά.

Μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο της συζήτησης.

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:


Αύξηση ορίων παρέμβασης για το γάλα προτείνει ο Χόγκαν



Την περαιτέρω αύξηση του ορίου αποθεματοποίησης στους 350.000 τόνους θα προτείνει η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, στα πλαίσια της ομιλίας του στην ολομέλεια της Ευρωβουλής την Πέμπτη 26 Μαΐου. Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε ότι θα πρέπει να ανοίξει από τα κράτη μέλη η συζήτηση για τη χρήση πόρων από το αποθεματικό ταμείο κρίσεων της ΚΑΠ, και αν υπάρχει σχετική συναίνεση να παρθούν νέα μέτρα παρέμβασης σε επίπεδο ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η κρίση των τιμών στο γάλα.

Ουσιαστικά, ο Χόγκαν με αυτή του τη δήλωση "άνοιξε την πόρτα" για να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω το αποθεματικό ταμείο κρίσεων της ΚΑΠ. «Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στο να υπάρχει περισσότερη ισορροπία στην αγορά γάλακτος, καθώς επιτρέπει σε ομάδες παραγωγών, οργανώσεις και συνεταιρισμούς του κλάδου να συνεργαστούν για να σχεδιάζουν από κοινού την παραγωγή γάλακτος μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Αυτή η αρχική περίοδο μπορεί να επεκταθεί για 6 μήνες ακόμα μέχρι τα μέσα του Απριλίου του 2017», τόνισε ο Χόγκαν και πρόσθεσε ότι: «Αυτή η κρίση δεν αφορά την ΕΕ, ούτε τα αποτελέσματά της περιορίζονται στην Ευρώπη και πρέπει οι παραγωγοί να αναλάβουν την ευθύνη τους για τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής τους η οποία, υπό τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, δεν είναι απλά βιώσιμη.»

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο Χόγκαν μιας και ήδη «το μέτρο της κοινοτικής παρέμβασης αποθεματοποίησης για το βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος εξαντλήθηκε, καθώς στις 25 Μαΐου συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο των 218.000 τόνων, η Κομισιόν θα προτείνει περαιτέρω αύξηση του ορίου στους 350.000 τόνους».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του ο Επίτροπος Γεωργίας, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα καταιγισμό επικρίσεων από τους ευρωβουλευτές και παραδέχτηκε ότι ήταν μια «πολύ δύσκολη χρονιά» ιδίως για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά υπερασπίστηκε τις ενέργειές του και πάλι τόνισε ότι πολλά κράτη μέλη δεν χρησιμοποίησαν κανένα από τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ που διατίθενται για να βοηθήσουν τους παραγωγούς το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα ο Χόγκαν αναφέρθηκε στο έκτακτο πακέτο στήριξης ύψους 420 εκατ.ευρώ, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκ των οποίων το 66% (περίπου 2801 εκατ. ευρώ) απευθύνονταν αποκλειστικά στο γαλακτοκομικό τομέα της ΕΕ, όμως σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν μόλις το 56% από αυτά τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί.

Μεταξύ άλλων όσον αφορά την κατάσταση της αγοράς για το γαλακτοκομικό κλάδο ο  Χόγκαν σημείωσε τα εξής:  
  • Οι παραδόσεις γάλακτος στις βιομηχανίες της Ε.Ε. αυξήθηκαν το 2014 και το 2015 κατά 4,4% και 2,6% αντίστοιχα. Το πρώτο τρίμηνο του 2016, η συγκέντρωση γάλακτος αυξήθηκε κατά 7,2%.
  • Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών της Ε.Ε.  αυξήθηκαν κατά 13% το πρώτο δίμηνο του 2016, με ιδιαίτερα καλά ποσοστά για το βούτυρο (+17%) και το τυρί (+13,4%).
  • Έχουμε τεθεί σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 222 του κανονισμού για την ΚΟΑ, ένα μέτρο που ποτέ πριν δεν είχε χρησιμοποιηθεί.  Μάλιστα, για την ενθάρρυνση της εφαρμογής του άρθρου αυτού, συναντήθηκα με τις ευρωπαϊκές κεντρικές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις (COPA-COGECA) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομικών (EDA-Dairy) και θα ξανασυναντηθούμε και την επόμενη εβδομάδα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία