BACK TO
TOP
Πολιτικές

Περισσότερο μεθάνιο απελευθερώνουν τα βοοειδή λόγω αντιβιοτικών

Ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία, τα βοοειδή που λαμβάνουν αντιβιοτικά… βλάπτουν περισσότερο το περιβάλλον.

 Περισσότερο μεθάνιο απελευθερώνουν τα βοοειδή λόγω αντιβιοτικών

2
0

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα με ερευνητές από την Αμερική, τη Βρετανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, προχώρησε σε μια πρωτότυπη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας, δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική θεώρηση της Βασιλικής Ακαδημίας. Η έρευνα ασχολήθηκε με τα «ακούσια αλλά πλήρη οικολογικών επιπτώσεων» ευρήματα της χρήσης των αντιβιοτικών στην ζωοπαραγωγή.

Οι ερευνητές, χώρισαν τα βοοειδή σε δύο κατηγορίες. Στη μία ομάδα χρησιμοποίησαν αντιβιοτικά τετρακυκλίνης και στην άλλη όχι. Στη συνέχεια, ανέλυσαν τις κοινότητες μικροβίων στην κοπριά των ζώων καθώς και στα σκαθάρια που μάζεψαν και που βρίσκονταν γύρω από αυτά. Εξέτασαν τον αντίκτυπο των αντιβιοτικών στο μέγεθος και τον αριθμό των σκαθαριών καθώς και τα αέρια του θερμοκηπίου που απελευθερώνονταν από την κοπριά των ζώων.

Έτσι, ανακάλυψαν πως, η κοπριά από αγελάδες που είχαν λάβει αντιβιοτικά, απελευθέρωνε διπλάσια ποσότητα μεθανίου συγκριτικά με όσες δεν είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή. Τα επίπεδα του υποξειδίου του αζώτου ήταν επίσης ανεβασμένα ενώ το διοξείδιο του άνθρακα ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα και στις δύο κατηγορίες ζώων.

«Μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, η μεγάλη αύξηση έκκλησης μεθανίου στην κοπριά», ανέφερε ο Τόμπιν Χάμερ, από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο.  «Πιστεύουμε πως η θεραπεία με τετρακυκλίνη ευνοεί την ανάπτυξη μηχανισμού μεθανίου στις αγελάδες, μειώνοντας τα βακτήρια στο έντερο». Εξίσου σημαντική είναι και η αποκάλυψη πως τα αντιβιοτικά προκαλούν επίσης αλλαγή στη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου των σκαθαριών που τρέφονται με την κοπριά των βοοειδών.

Παρόλο που αυτές οι αλλαγές δεν σκότωσαν τα σκαθάρια, ωστόσο, επηρέασαν την ανάπτυξή τους ή εμπόδισαν την αναπαραγωγή τους, σημείωσε η Ανν Λιζέ, ερευνήτρια του  γαλλικού πανεπιστημίου της Ρεν, ενώ ενδεχομένως άλλαξαν η συμπεριφορά και η όσφρησή τους.

«Η διατάραξη της μικροχλωρίδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έμμεσες διαταραχές που θα μπορούσαν να συμβούν μόνο στους οργανισμούς που έχουν λάβει αντιβιοτικά-καθώς και σε άλλους ζωϊκούς οργανισμούς που ζουν γύρω από αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτές οι επιπτώσεις δεν παρακολουθούνταν απευθείας στην έρευνα.

Σε συνέχεια της έρευνάς τους, οι ερευνητές ζητούν να ξεκινήσουν μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες για να συγκρίνουν τον αντίκτυπο που έχουν τα αντιβιοτικά στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου καθώς και να μελετήσουν την παγκόσμια επίδραση και τη χρήση των αντιβιοτικών στην ζωοπαραγωγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία