BACK TO
TOP
Πολιτικές

Πλάνο Λε Φολ για στήριξη Γάλλων σιτοπαραγωγών

Μια νέα δέσμη μέτρων για τους Γάλλους σιτοπαραγωγούς την οποία κατέθεσε ο υπουργός γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ, και που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φοροελαφρύνσεις αλλά και παράταση πληρωμής των αγροτικών εισφορών έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας στις 27 Ιουλίου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής ιστοσελίδας La France Agricole.

Πλάνο Λε Φολ για στήριξη Γάλλων σιτοπαραγωγών

1
0
Πρόκειται για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έρχεται για να στηρίξει τους σιτοπαραγωγούς της χώρας, οι οποίοι διανύουν μια δυσμενή χρονιά ως αποτέλεσμα των χαμηλών αποδόσεων λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων του Ιουνίου και της σημαντικής μείωσης των τιμών του προϊόντος. «Ο αγροτικός κλάδος έχει πληγεί ανισομερώς», υπογράμμισε ο Στεφάν Λε Φολ και πρόσθεσε ότι «οι παραγωγοί δημητριακών ήταν αυτοί που επλήγησαν περισσότερο ειδικά στις περιοχές Grand-Est, Ile-de-France, Centre-Val-de-Loire και Bourgogne-Franche-Comté»

Από την πλευρά του εκπρόσωποι του συνδικάτου εκτατικών καλλιεργειών, Orama, της Εθνικής Αγροτικής Ένωσης, FNSEA, μετά την ανακοίνωση των μέτρων επιδιώκοντας περισσότερες ελαφρύνσεις στη δανειοδότηση των αγροτών, σημείωσαν ότι: «πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία περίπλοκων και μάλλον περιττών μέτρων ανάγκης. Καλύτερο θα ήταν να συνδράμουν τα μεγάλα τραπεζικά δίκτυα.»
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα, που προσομοιάζουν το πακέτο στήριξης των Γάλλων κτηνοτρόφων το 2015, θα αφορούν κατά κύριο λόγο τα εξής:
  • Λευκή χρονιά: Θα αξιοποιηθεί η αποκαλούμενη «λευκή χρονιά» των τραπεζών, όπου θα υπάρξει για ένα έτος η ενεργοποίηση του συστήματος εγγυήσεων δανείων από τη γαλλική τράπεζα BPI για να στηριχτεί ο κλάδος των αροτραίων καλλιεργειών με την παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες.
  • Φορολογικές εκπτώσεις: Ενεργοποιήθηκε η αυτόματη διαδικασία φορολογικών ελαφρύνσεων για τις μειονεκτικές περιοχές. Δεν είναι απαραίτητο αυτοί οι φόροι να σχετίζονται άμεσα με τη γεωργική δραστηριότητα. Μπορεί να αφορούν π.χ. φόρο εισοδήματος ή φόρο ακίνητης περιουσίας.
  • Παράταση καταβολής εισφορών: Οι σιτοκαλλιεργητές θα μπορούν να ζητήσουν παράταση πληρωμής ασφαλιστικών και άλλων εισφορών.
  • Προπληρωμή του ΦΠΑ: Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τους όρους πρόσβασης στις επιστροφές του ΦΠΑ, ξεκινώντας με μηνιαίες επιστροφές αντί των ετήσιων με σκοπό να βελτιώσει τη ρευστότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Ενισχύσεις ΚΑΠ: Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ότι οι παραγωγοί μπορούν να επικαλεσθούν λόγους ανωτέρας βίας και να λάβουν την πλειοψηφία της βασικής ενίσχυσής τους, όταν καιρικά φαινόμενα δεν τους επιτρέπουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΚΑΠ. Η ανωτέρα βία πρέπει να αποδεικνύεται.
  • Εξαιρέσεις για ζώνες απονιτροποίησης: Θα εξετάζεται κατά περίπτωση και όχι ενιαία και ανά περιφέρεια η δυνατότητα παρέκκλισης από την υποχρέωση δημιουργίας ζώνης απονιτροποίησης για κάθε αγροτική εκμετάλλευση, αλλά θα πρέπει να αποδεικνύονται οι λόγοι ανωτέρας βίας.
Νέο ολοκληρωμένο σχέδιο από τον Οκτώβρι
Ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας θα καταρτίσει με τις αγροτικές ενώσεις μια ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση της συγκομιδής σιταριού στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα φέρει σε επαφή τους παραγωγούς με κορυφαίους ασφαλιστές ώστε να προβούν σε απολογισμό των νέων επιδοτούμενων συμβάσεων ασφάλισης των καλλιεργειών και να εξεταστούν πιθανές αλλαγές που απαιτούνται για την καλύτερη διάδοση αυτού του εργαλείου για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων. Και, τέλος, ο Λε Φολ θα παρουσιάσει στις αρχές Οκτωβρίου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του τομέα των σιτηρών


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία