BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ξανασχεδιάζεται στο Κορκ ο β’ πυλώνας της ΚΑΠ

Στην αναμόρφωση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της ελκυστικότητας των χρηματοοικονομικών μέσων και των εργαλείων σταθεροποίησης των αγροτικών εισοδημάτων μετά τη χαμηλή απορρόφηση, στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, των μέτρων του δεύτερου πυλώνα, προχωρά η Κομισιόν.

Ξανασχεδιάζεται στο Κορκ ο β’ πυλώνας της ΚΑΠ

3
0

Αυτό αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φιλ Χόγκαν στο πλαίσιο της δεύτερης -μετά από 20 χρόνια - Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Αγροτική Ανάπτυξη κατά την οποία «γεννήθηκαν» τα προγράμματα του β’ πυλώνα της ΚΑΠ, που πραγματοποιείται στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στο Κορκ της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ήδη η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας επεξεργάζεται ένα πλέγμα προτάσεων, ενώ όπως είπε το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ εξαρτάται από τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κάλυψη του υφιστάμενου χάσματος με τις αστικές περιοχές, Σχεδόν 20 χρόνια πριν, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ και των εκπροσώπων της γεωργίας συναντήθηκαν στην Ιρλανδία και ενέκριναν τη δήλωση του Κορκ, υπογραμμίζοντας ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου πρέπει να τεθεί στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η δήλωση Cork οδήγησε στη δημιουργία της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, και τώρα υπό το φως των σύγχρονων προκλήσεων του γεωργικού τομέα της ΕΕ, επιχειρείται μια αναμόρφωση του.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Ιρλανδός  Επίτροπος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών στην Ευρώπη τονίζοντας ότι «μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη εξαρτάται από την ευημερία των αγροτικών περιοχών».

Ο Επίτροπος επανέλαβε επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη αποδοτικότητα των πόρων στο μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, για την παραγωγή περισσότερων με λιγότερα.

«Καινοτόμες προσεγγίσεις και νέες τεχνολογίες θα πρέπει να βοηθήσει να αναπτύξουν τα κατάλληλα εργαλεία για να συμβεί αυτό», σημείωσε.

Η έννοια της ακρίβειας ή ψηφιακή γεωργία βρίσκεται στην κεντρική σκηνή τα τελευταία χρόνια στη συζήτηση για την ΚΓΠ μετά το 2020. Αρκετοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της γεωργίας ακριβείας εκτιμούν ότι η ΚΑΠ μετά το 2020 θα πρέπει να κινητοποιήσει τόσο τις άμεσες πληρωμές και πυλώνες αγροτικής ανάπτυξης, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την εισαγωγή των απαραίτητων ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας.

 

Πρόσβαση στο διαδίκτυο

Ο Χόγκαν παραδέχθηκε ότι υπάρχει «ψηφιακό χάσμα» μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών, υποστηρίζοντας ότι « παρά το γεγονός ότι 300 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν σε αγροτικές περιοχές, μόνο το 25% καλύπτεται από γρήγορη ή υπερταχεία ευρυζωνική σύνδεση, σε σύγκριση με την κάλυψη περίπου 70% στις αστικές περιοχές», προτρέποντας για μια γρήγορη αλλαγή, προκειμένου να επιτρέψουν στις αγροτικές περιοχές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της ψηφιακής κοινωνίας.

Ο στόχος της ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι κάθε εταιρεία και το νοικοκυριό διαθέτει ευρυζωνική πρόσβαση με ταχύτητα τουλάχιστον 30 MB / s έως το 2020.

Μάλιστα, και η Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA) θεωρεί ότι απαιτείται επαρκής κάλυψη της ευρυζωνικότητας των αγροτικών περιοχών σε ολόκληρη την ΕΕ για την επίτευξη μιας επιτυχούς και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακής μεταμόρφωσης στη γεωργία. Η «Ευρυζωνική πρόσβαση εξακολουθεί να υστερεί δραματικά σε πολλές αγροτικές και λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας CEMA.

 

Χάνοντας νέους αγρότες

Στην ομιλία του ο Επίτροπος Γεωργίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους αγρότες, λέγοντας ότι τείνουν να εγκαταλείπουν τις αγροτικές περιοχές λόγω του χαμηλού επιπέδου απασχόλησης.

«Πρέπει να βεβαιωθεί ότι  οι αγροτικές περιοχές είναι ελκυστικά μέρη για να ζήσουν και να εργαστούν σε, αν θέλουμε να μειώσουμε τη διαρροή της νεολαίας», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι το 2013 οι νέοι γεωργοί της ΕΕ ηλικίας κάτω των 35 ετών αντιπροσώπευουν μόλις το 6% του συνόλου των διαχειριστών εκμετάλλευσης, γεγονός που εγείρει ερωτήματα γύρω από τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα. Από το σύνολο των 10.800.000 εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια (31,1%) αποτελείται από ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, και ένα επιπλέον 2,6 εκατομμύρια (24,7%) από διαχειριστές ηλικίας μεταξύ 55 και 64.

Μάλιστα, για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Γεωργών (CEJA), Αλαν Ζαγκοε, η πρόσβαση σε πιστώσεις είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στις αγροτικές περιοχές. «Νέοι γεωργοί χρειάζονται μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ που στοχεύει, αποτελεσματική και προοδευτική με τον τρόπο αυτό στηρίζει και αναπτύσσεται η γεωργία στο μέλλον».

Διαβάστε εδώ Η ομιλία του Χόγκαν από το Κόρκ (στα αγγλικά).pdf


Σε έναν πύργο σύμβολο της αριστοκρατίας

Στο μεταξύ, λίγες ημέρες πριν ((1-2) Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι διεξήχθη μια άτυπη συνάντηση με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ όπου συζητήθηκαν τα μέτρα για το δημοσιονομικό πλαίσιο του 2020, με αφορμή τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν μετά και το Brexit.

Tο γαλλικό υπουργείο δημοσίευσε στον ιστότοπό του ένα χάρτη (infographics) με στοιχεία για τις δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από τον οποίο φαινόταν τα στοιχεία για όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα! Ακόμα και τα στοιχεία για τη Βρετανία, η οποία δεν είχε προσκληθεί για τη συνάντηση, υπήρχαν στον χάρτη, μόνο η Ελλάδα έλειπε...

Πάντως οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, διαμαρτύρονταν κυρίως για το "συμβολικό" του πράγματος, δηλαδή για το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε σε έναν πύργο-σύμβολο της αριστοκρατίας (Chateau de Chambord)  που επικρατούσε πριν από τη Γαλλική Επανάσταση και μάλιστα ότι έγινε μέσα στην πολυτέλεια και τη χλιδή, ενώ οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Copa-Cogeca: Ενίσχυση νέων και αγροτικής επιχειρηματικότητας


«Οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην αγορά και είναι ζωτικής σημασίας οι πολιτικές να εξελίσσονται για να εξασφαλίσουν ότι είναι πιο βιώσιμος, ανταγωνιστικός ο τομέας στο μέλλον», σημείωσε από την πλευρά του με αφορμή τη σύσκεψη στο Κορκ ο Γενικός Γραμματέας των κεντρικών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων, Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του κρίσιμου ρόλου της αγροτικής κοινότητας της ΕΕ καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση των αγροτικών οικονομιών και τη βιοποικιλότητα και στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και στην αειφορία στις αγροτικές περιοχές. Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού που γερνάει, για τη στήριξη των νέων αγροτών που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό το δύσκολο έργο και για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των αγροτικών επιχειρήσεων, αλλά και με τις αστικές περιοχές», πρόσθεσε ο ίδιος.

European Environmental Bureau, Birdlife Europe and CEEweb for Biodiversity:
Αναθεώρηση της ΚΑΠ για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις
Σε επιστολή που έστειλαν στον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Γραφείο, η ΜΚΟ Birdlife Europe και η CEEweb for Biodiversity (για τη βιοποικιλότητα) σημειώνουν τα εξής: «Η πρώτη ΚΑΠ θεσπίστηκε για να εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα είχε αρκετό φαγητό μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο 21ος αιώνας έχει έρθει με πολλές νέες προκλήσεις: τη σοβαρή απώλεια της βιοποικιλότητας, το αποτύπωμα άνθρακα των τροφίμων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, τα μνημειώδη επίπεδα των αποβλήτων τροφίμων και το γεγονός ότι οι πληθυσμοί ολοένα και περισσότερο μαστίζονται από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή είναι τα προβλήματα που μια νέα πολιτική θα πρέπει αντιμετωπίσει».

«Η ΚΑΠ του μέλλοντος θα πρέπει να επανασυνδέεται και συμφιλιώνει τη γεωργία, τους άνθρωποι, το περιβάλλον και τα τρόφιμα και ο μόνος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι να ξεκινήσετε με μια πλήρης, ειλικρινή και χωρίς αποκλεισμούς αξιολόγηση της τρέχουσας πολιτικής και των αποτυχιών της, ως εκ τούτου, με έναν έλεγχο καταλληλότητας», καταλήγουν στην επιστολή τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία