BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στη συνεδρίαση της Fed η προσοχή των επενδυτών

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) καλείται να αποφασίσει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου το εάν η ανάπτυξη και η απασχόληση στην αμερικανική οικονομία έχουν ενισχυθεί τόσο, ώστε να δικαιολογείται αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Τρενάρει κι άλλο την αύξηση επιτοκίων η Fed

1
0

Πριν από λίγες εβδομάδες οι επενδυτές άρχισαν να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια όμως οι προβλέψεις αυτές μειώθηκαν.

Έτσι, την Παρασκευή οι παίκτες των διεθνών αγορών έδιναν πιθανότητα μόλις 15% για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια από τη Fed στη Συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Τετάρτη.

Η νομισματική πολιτική της Fed έχει γίνει, όπως ήταν ίσως αναμενόμενο, και αντικείμενο πολιτικής διαμάχης ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Τζάνετ Γέλεν καθυστερεί τις αυξήσεις επιτοκίων επειδή δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια αρνητική αντίδραση στις αγορές, η οποία θα προκαλούσε πτωτικές πιέσεις στις τιμές των μετοχών.

Το φθηνό χρήμα που έχει ρίξει μέχρι τώρα στην αγορά η Fed αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ έχει αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και συνάλλαγμα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις αρχές του μήνα οι διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια, τις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος ήταν έντονες ενόψει των αποφάσεων της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, βάζοντας τέλος στη «θερινή ραστώνη» των προηγούμενων μηνών. Η έντονη νευρικότητα που καταγράφηκε οφείλεται επίσης στην ανησυχία για τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ότι και να κάνει θα είναι λάθος, λέει το Bloomberg

Αυτή την εβδομάδα, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα πραγματοποιήσουν μια κρίσιμη συνεδρίαση για το εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια. Ό,τι και αν κάνουν, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι λάθος, γράφει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, έχουν περάσει περισσότερα από επτά χρόνια από όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη, στα μέσα του 2009, και ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2% που θέτει η Κεντρική Τράπεζα, υποδεικνύοντας πως η οικονομία εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω των δυνητικών επιπέδων. Μέχρι τον Ιούλιο, οι τιμές καταναλωτή ήταν μόλις 0,8% υψηλότερα από τον προηγούμενο χρόνο. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή γνώρισαν μια αύξηση της τάξεως του 1,6%.

Και ακόμη χειρότερα, οι αγορές φαίνεται να χάνουν τη βεβαιότητά τους ότι η Fed θα επιτύχει κάποτε τον στόχο της: Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, κάτω του 2%, σε πέντε με δέκα χρόνια από τώρα. Όπως έχει δείξει και η εμπειρία της Τράπεζας της Ιαπωνίας, σε τέτοιες περιπτώσεις, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν είναι εύκολη. Παράλληλα, η Fed δεν έχει πετύχει ακόμη το στόχο της για "μέγιστη" απασχόληση. Αν και η ανεργία έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2007, ήτοι στο 5%, το ποσοστό των Αμερικανών σε παραγωγική ηλικία που έχουν εργασία παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα προ-ύφεσης επίπεδα.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (Federal Open Market Committee) - το αρμόδιο σώμα της Κεντρικής Τράπεζας για τη χάραξη της πολιτικής - θα παράσχει περαιτέρω υποστηρικτικά μέτρα, μειώνοντας τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου. Αποκτούν, μάλιστα, ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, λόγω του ότι η ικανότητα της Fed να ανταποκριθεί σε νέα σοκ είναι περιορισμένη, εάν σκεφτεί κανείς την απροθυμία της να οδηγήσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν και τις μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων που έχει ήδη πραγματοποιήσει. Για αυτό ακριβώς, θα έπρεπε να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να αντιμετωπίσει οτιδήποτε προκύψει.

Ο αρθογράφος του Bloomberg, υποστηρίζει ότι δυστυχώς η Fed δεν θα μειώσει εν τέλει τα επιτόκια. Εάν ενεργούσε έτσι τώρα, ενδεχομένως στο μέλλον, οι αξιωματούχοι θα καλούνταν να αυξήσουν τα επιτόκια με μεγαλύτερο ρυθμό - μια εξέλιξη που, για άγνωστους σε εμένα λόγους, είναι αποφασισμένη να αποφύγει.

Επομένως, η Κεντρική Τράπεζα είτε θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, είτε δεν θα κάνει τίποτα. Το δεύτερο φαίνεται πιο πιθανό, δεδομένου ότι δύο μέλη της Fed έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας περισσότερο συγκρατημένης στάσης. Η τελευταία φορά που η Fed ενήργησε κατά τρόπο, με τον οποίο δύο μέλη διαφωνούσαν ήταν το 1993. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και εάν κάνει από τα δύο, θα είναι η λάθος κίνηση.

Πηγή: Cnn.Greece, Βloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία