BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ο Τράμπ χαλάει το αμερικάνικο αγροτικό όνειρο

Τεράστιος θα είναι ο αντίκτυπος στην αγροτική οικονοµία των ΗΠΑ σύµφωνα µε άρθρο της Washington Post, αν εφαρµοστούν οι εξαγγελίες του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραµπ, για µαζικές απελάσεις µεταναστών. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda που κυκλοφόρησε στις 5 Ιανουαρίου, το 50% των εργατών γης στη χώρα είναι παράτυποι. Επίσης, θα διαταραχθεί η οµαλή τροφοδοσία της αγοράς µε οπωροκηπευτικά, ξηρούς καρπούς και οινοποιήσιµα σταφύλια, ενώ οι τιµές λιανικής γάλακτος, αν µειωθούν οι εργαζοµενοι µετανάστες στον κλάδο, θα αυξηθούν κατά 42%.

Ο Τράμπ χαλάει το αμερικάνικο αγροτικό όνειρο

1
0

Το 50%  αγγίζει το συνολικό µερίδιο των παράτυπων εργατών γης στις ΗΠΑ έναντι του 20% των νόµιµων και του 30% αυτών µε αµερικανική υπηκοότητα, µε βάση πρόσφατα στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), τα οποία επικαλείται στο άρθρο της η αµερικανική εφηµερίδα Washington Post (WP). Με βάση τα στοιχεία του USDA, το µεγαλύτερο µερίδιο των παράτυπων εργατών γης στις ΗΠΑ, ήτοι 67%, απασχολείται στη συγκοµιδή φρούτων και ακολουθούν µε 61%  αυτοί οι απασχολούνται στα λαχανικά.

Αγροοικονοµολόγοι των ΗΠΑ προβλέπουν ότι µια απότοµη µείωση του τεράστιου αυτού εργατικού δυναµικού θα προκαλέσει µια σειρά από σοκ στην αγροτική βιοµηχανία της χώρας όπως: χρεοκοπίες αγροτικών εκµεταλλεύσεων, ελλείψεις αγρεργατών, συρρίκνωση της ευρύτερης οικονοµίας. Επιπλέον, οι Αµερικανοί αγρότες δεν θα µπορούν να παράγουν φρουτολαχανικά που είναι εντάσεως εργασίας (πχ. κεράσια, πορτοκάλια, σπαράγγια, κλπ). Επίσης, οι τιµές στο ράφι για ορισµένα προϊόντα θα εκτοξευτούν καθώς θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής τους.

Η απώλεια του εργατικού δυναµικού, σύµφωνα µε τους αναλυτές, θα οδηγήσει τους Αµερικανούς παραγωγούς σε 3 πιθανά σενάρια: να προσλάβουν νόµιµους εργάτες γης που κοστίζουν πιο πολύ, να στραφούν σ’ άλλες καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερο ή καθόλου ανθρώπινη εργασία, να µειώσουν την παραγωγή τους. Ό,τι και να επιλέξουν οι αγρότες ο κοινός παρονοµαστής είναι ότι θα πληρώνουν περισσότερα για να παράγουν λιγότερα. Την ίδια ώρα, η πιθανή απέλαση περίπου 11 εκατ. παράτυπων µεταναστών θα επηρεάσει και το εισόδηµα της αµερικανικής µεσαίας τάξης.

Πολύ περισσότερο από 5%-6%, που είχε αρχικά προβλεφθεί, αναµένεται ότι θα επιβαρυνθούν οι Αµερικανοί καταναλωτές στις τιµές λιανικής των τροφίµων αν αυξηθεί το εργατικό κόστος, σύµφωνα µε τον Μάικλ Ρόµπερτς, αγροοικονοµολόγο από το πανεπιστήµιο της Χαβάης. Να σηµειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα του πανεπιστηµίου του Τέξας για λογαριασµό της Εθνικής Οµοσπονδίας Παραγωγών Γάλακτος κατέδειξε ότι αν µειωθούν κατά 50% οι 80.000 µετανάστες που εργάζονται στον κλάδο τότε οι τιµές λιανικής του γάλακτος θα αυξηθούν κατά 42,5%.

«Οι Αµερικανοί δεν θέλουν να απασχοληθούν στη δύσκολη δουλειά της συγκοµιδής. Επίσης, αν και υπάρχει µια προσωρινή βίζα για εποχιακούς εργάτες, το πρόγραµµα είναι πολύ ακριβό, χρονοβόρο και συχνά οι εγκρίσεις δίνονται αφού ολοκληρωθεί η περίοδος συγκοµιδής. Μια αύξηση του εργατικού κόστους θα σηµάνει το τέλος των µικροµεσαίων αγροτικών εκµεταλλεύσεων», σηµειώνει στη WP η Ν. Μπράνσον, παραγωγός και εκπρόσωπος της Επιτροπής γλυκών κερασιών του Όρεγκον. 

«Υπάρχουν ορισµένα φρούτα και λαχανικά που απλά δεν θα είναι σε θέση να παράγει η Αµερική πλέον», υποστηρίζει ο Λούις Ριµπέρα αγροοικονοµολόγος του πανεπιστηµίου του Τέξας. Ορισµένες από τις καλλιέργειες που απαιτούν εντατική εργασία είναι τα σπαράγγια, τα οινοποιήσιµα σταφύλια, τα πορτοκάλια, τα κεράσια. «Υπήρχε έλλειψη εργατικού δυναµικού και πριν τον Τραµπ, οπότε ότι και αν κάνει απλά θα επιδεινώσει το πρόβληµα», καταλήγει ο Ριµπέρα.

 

Έρχονται δασμοί αντιντάμπινγκ από ΗΠΑ σε κινεζικά φρουτολαχανικά

Στο στόχαστρο του Τραµπ µπαίνει και η Κίνα, η οποία θεωρεί ότι εκµεταλλεύεται τις εµπορικές σχέσεις που διατηρεί µε τις ΗΠΑ. Συγκεκριµένα, στο πλάνο των 7 σηµείων του για την «αναδόµηση της αµερικανικής οικονοµίας» η Κίνα αναφέρεται τουλάχιστουν 3 φορές: ζητά από τον Εκπρόσωπο Εµπορίου των ΗΠΑ να φέρει εµπορικές υποθέσεις αθέµιτου ανταγωνισµού από την Κίνα ενώπιον των αρµοδίων ρυθµιστικών αρχών της χώρας αλλά και του ΠΟΕ και τονίζει ότι θα περάσει νόµο που θα αποτρέπει τις κινεζικές κρατικές εταιρείες από το να κάνουν εξαγορές στις ΗΠΑ και ότι θα εφαρµόσει πρόσθετους δασµούς (αντιντάπινγκ) ύψους 45% σ’ όλα τα εισαγόµενα κινεζικά αγαθά.

Η αλλαγή πλεύσης στην εµπορική πολιτική των ΗΠΑ έχει γίνει ήδη ορατή στις κινεζικές εισαγωγές οπωροκηπευτικών. «Επί του παρόντος µόνο 3 εταιρείες µπορούν να εξάγουν σκόρδα στις ΗΠΑ, στο παρελθόν ήταν πιο εύκολο το εµπόριο γι’ αυτό το προϊόν. Τώρα, επικεντρωνόµαστε στις εξαγωγές τζίντζερ και ριζών λωτού», αναφέρει στην ιστοσελίδα Freshplaza εκπρόσωπος εξαγωγικής επιχείρησης λαχανικών από τη Σαντόνγκ. Επιπλέον, όπως αναφέρουν Κινέζοι εξαγωγείς έχουν γίνει πιο αυστηροί και έχουν αυξηθεί οι επιτόπιοι ποιοτικοί έλεγχοι για την εξαγωγή αχλαδιών. Να σηµειωθεί ότι, ενδεχόµενη αµερικανική πολιτική αντιντάµπινγκ µε σκοπό την προστασία των Αµερικανών παραγωγών θα µπορούσε να ωθήσει τις τιµές των εισαγόµενων κινεζικών σκόρδων στα 4,70 δολάρια το κιλό (4,50 ευρώ το κιλό). 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία