BACK TO
TOP
Πολιτικές

Δε βοηθά την τιμή η σκόνη γάλακτος λένε οι αγελαδοτρόφοι

Σκορπίζοντας έναν τόνο σκόνη γάλακτος, οι ευρωπαίοι παραγωγοί γάλακτος διαμαρτυρήθηκαν για τις χαμηλές τιμές, υποστηρίζοντας ότι η προγραμματισμένη από την ΕΕ πώληση σκόνης γάλακτος θα συμπιέσει περαιτέρω τις τιμές στην Ευρώπη και διεθνώς. Επιπλέον, έκαναν έκκληση να βρεθεί ένα «μόνιμο εργαλείο διαχείρισης των κρίσεων».

Δε βοηθά την τιμή η σκόνη γάλακτος λένε οι αγελαδοτρόφοι

3
0

Η ΕΕ αγόρασε μεγάλες ποσότητες αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος για να σταθεροποιήσει τις τιμές της αγοράς, αλλά τον Νοέμβριο αναφέρθηκε ότι θα ξεκινήσει  να διαθέτει μία ποσότητα από αυτή όταν πλέον βελτιωθούν οι τιμές.Ακατανόητη χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία των γαλακτοπαραγωγών τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, δεδομένης της ανάκαμψης των τιμών του γάλακτος τους τελευταίους 6 μήνες.

Αντίδραση Χόγκαν

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα θέματα Αγροτικής Πολιτικής, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου ότι αδυνατεί να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο οι γαλακτοπαραγωγοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες, δεδομένης της ανάκαμψης των τιμών του γάλακτος τους τελευταίους 6 μήνες.

Ο κ. Χόγκαν σημείωσε ότι οι τιμές του γάλακτος έχουν αυξηθεί έως και 25% από τον Αύγουστο του 2016 «εν μέρει λόγω των δράσεων της Κομισιόν».

Όταν το καθεστώς γαλακτοκομικών ποσοστώσεων της ΕΕ έληξε τον Απρίλιο του 2015 η παραγωγή γάλακτος εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα η τιμή του γάλακτος να σημειώσει  πτώση, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν ανακάμψει.

Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για την αγροτική παραγωγή είναι συγκεκριμένος για το επόμενο εξάμηνο, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν βρήκε πακέτο βοήθειας τον περασμένο χρόνο. Το 2015 παρουσίασε ένα πακέτο βοήθειας 500 εκατ. ευρώ.

Ο Ιρλανδός Επίτροπος παραδέχτηκε ότι η ισορροπία της αγοράς είναι εύθραυστη και ότι και ο ίδιος δεν είναι ευχαριστημένος, αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Η μέση τιμή στην ΕΕ είναι υψηλότερη ή στα ίδια επίπεδα με τις τιμές Ιανουαρίου του 2015 στα περισσότερα κράτη μέλη», ανέφερε ο ίδιος.

Η μέση τιμή γάλακτος στην ΕΕ για το λίτρο γάλακτος διαμορφώθηκε στα 32 σεντς τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2016 η τιμή στα 26 σεντς.

Παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των κρατών, με τα μέλη που μπήκαν στην ένωση από το 2004 στα χαμηλότερα επίπεδα των τιμών.

 

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

Με στοιχεία από το reuters.com και το euobserver.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία