BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ελληνική φέτα εναντίον τυριού Ουισκόνσιν των ΗΠΑ

Με τίτλο «Πάρτε τη φέτα. Προσθέστε Frites (σσ. τηγανιτές πατάτες Βελγίου). Ανακατέψτε σε ευρωπαϊκούς κανόνες τροφίμων. Λογομαχήστε» η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικάνικης ιστοσελίδας New York Times (NYT) αναδεικνύει μερικά από τα πολυάριθμα προβλήματα που έχουν προκύψει με αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ εν μέσω εμπορικών συμφωνιών (βλέπε φέτα) ή κανόνων που προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελληνική φέτα εναντίον τυριού Ουισκόνσιν των ΗΠΑ

6
0
Όπως αναφέρεται στο άρθρο των NYT «οι κανόνες της ΕΕ καλύπτουν χιλιάδες τρόφιμα και ποτά – από το αρνάκι Ελασσόνας (Ελληνικό αρνί) μέχρι το Zázrivské vojky (τυρί της Σλοβακίας). Για να μπορούν να αναγνωριστούν ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης συνήθως χρειάζεται να παρασκευάζονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί τυριού στη Βόρεια Αγγλία έχουν μια εναλλακτικά φέτα την οποία αποκαλούν «fettle»



Και συνεχίζει το δημοσίευμα τονίζοντας ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν επηρεάζουν μόνο τους παραγωγούς σε μια περιοχή αλλά και όσες χώρες θέλουν να συνάψουν εμπορικές σχέσεις με τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Η Κίνα συμφώνησε αυτό το μήνα να σέβεται τους κανόνες που προστατεύουν 100 προϊόντα της ΕΕ τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής φέτας. Έτσι απομιμήσεις αυτών των ποιοτικών προϊόντων όπως πχ λευκό τυρί με την ονομασία “φέτα” που παράγεται στο Wisconsin των HΠΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, «δεν θα μπορεί να εισάγεται και να πωλείται ως τέτοιο στην Κίνα

«Καμία συμφωνία τέτοιου είδους δεν υπάρχει στον ορίζοντα με τις ΗΠΑ», σημειώνεται από τους NYT. Και αυτό γιατί υπάρχει αντίδραση από τους Αμερικανούς παραγωγούς του Ουισκόνσιν, οι οποίοι επιμένουν ότι τα τυριά τους είναι εξίσου καλά μ’ αυτά των Ευρωπαίων συναδέλφων τους και τους αξίζει το όνομα. Μάλιστα, το θέμα αυτό συχνά έχει προκαλέσει έριδες στις συζητήσεις ΗΠΑ-ΕΕ. Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων, Paul D. Ryan, που είναι από το Ουισκόνσιν, επιμένει ότι οι παραγωγοί και η πολιτεία του πρέπει να μπορούν να παράγουν «φέτα» και άλλα τυριά για τις γενιές που θα έρθουν.  



Το θέμα ανέδειξε πρώτος με παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, (Επικεφαλής Κ.Ο. Ευρωβουλευτών Νέας Δημοκρατίας), σημειώνοντας  ότι: «Η στάση των ΗΠΑ δημιουργεί τον κίνδυνο μαζικών εισαγωγών απομιμήσεων φέτας στην Ε.Ε.»
Ακολουθούν ορισμένες περιπτώσεις και άλλων αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ που προκαλούν αναταραχές:
  • Frites: Για τους Βέλγους αναστάτωση προκάλεσε ένας προτεινόμενος κανονισμός της ΕΕ για την ασφάλεια τροφίμων καθώς θα μπορούσε να απειλήσει την παράδοση αιώνων μιας και θα ρύθμιζε την πώληση των τηγανιτών πατατών (frites).
  • Champagne Sorbet: Το γλυκό αυτό θεωρούνταν ότι θα έκανε τη διαφορά στα χριστουγεννιάτικα γεύματα. Αλλά το προϊόν που παράγονταν από μια βελγική εταιρεία και πωλούνταν στη Γερμανία στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi θεωρήθηκε ως ιεροσυλία για τη γαλλική βιομηχανία. Η εμπορική ένωση, Comité Champagne, μήνυσε τα Aldi για το παγωμένο αυτό γλύκισμα. «Το γλυκό αυτό δεν έχει σχέση με τη σαμπάνια», ανέφερε ο δικηγόρος της Ένωσης Richard Nieder σε δικαστήριο στο Μόναχο πριν από 3 χρόνια. Από τότε το ζήτημα έχει φτάσει στο Δικαστήριο της ΕΕ και αναμένεται να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση στις 20 Ιουλίου.  Από την πλευρά της η Aldi σταμάτησε να πουλά το συγκεκριμένο προϊόν αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση, όπως και η Galana, η βελγική εταιρεία που το έφτιαξε.
  • Χορτοφαγικά προϊόντα: Τα υποκατάστατα προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικών συχνά χρησιμοποιούν ονόματα προϊόντων που όντως είναι ζωικής προέλευσης. Στη Γερμανία αυτό προκάλεσε σύγχυση. Ως αποτέλεσμα ο Γερμανός υπουργός γεωργίας, Κρίστιαν Σμιτ απαγόρευσε ονομασίες όπως “vegan currywurst”, μια φυτική έκδοση ενός δημοφιλούς και πικάντικου σνακ λουκάνικου χοιρινού κρέατος, υποστηρίζοντας ότι μπερδεύει τους καταναλωτές.  Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέσα στον Ιούνιο αποφάνθηκε ότι τα αμιγώς φυτικά προϊόντα δεν μπορούν, καταρχήν, να διατίθενται στην αγορά με ονομασίες όπως «γάλα», «κρέμα γάλακτος», «βούτυρο», «τυρί» ή «γιαούρτι», τις οποίες το δίκαιο της Ένωσης προβλέπει αποκλειστικά για προϊόντα ζωικής προέλευσης. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Το γάλα καρύδας, το φυστικοβούτυρο και η σόδα κρέμας είναι μεταξύ των εξαιρέσεων όπως καταγράφτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
  • Vale of Evesham Asparagus:  Ο Gus αποτελεί τη μασκότ για το ετήσιο φεστιβάλ σπαραγγιού στη Βρετανία. Το τοπικά καλλιεργούμενο σπαράγγι στην περιοχή Vale (δυτική Αγγλία) έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο καθεστώς προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Όμως, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρίσει από την ΕΕ ο Gus αναδεικνύεται ως το σύμβολο στις προσπάθειες των Βρετανών παραγωγών να διατηρήσουν το σύστημα της ΕΕ με τις γεωγραφικές ενδείξεις.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία