BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Νέο πλήγμα για πτηνοτρόφους το σκάνδαλο αυγών στην ΕΕ

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο κλείσιμο εκατοντάδων πτηνοτροφικών μονάδων αλλά και την απόσυρση εκατομμυρίων αυγών, μετά την ανακάλυψη ότι πολλές παρτίδες περιείχαν το τοξικό εντομοκτόνο fipronil. Το σκάνδαλο είναι ακόμη ένα πλήγμα στον τομέα των πουλερικών της Ευρώπης, το οποίο επλήγη από έναν καταστροφικό αγώνα της γρίπης των πτηνών πέρυσι.

Νέο πλήγμα για πτηνοτρόφους το σκάνδαλο αυγών στην ΕΕ

1
0
Τα σούπερ μάρκετ έλαβαν προληπτικά μέτρα αποσύροντας αρκετές καρτέλες, ενώ η Aldi στη Γερμανία σταμάτησε να πωλεί αυγά εντελώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει απαγορευθεί εντελώς η χρήση της συγκεκριμένης χημικής ουσίας στα εκτρεφόμενα ζώα, καθώς οι ερευνητές έχουν συνδέσει το  fipronil με σειρά προβλημάτων υγείας  στα παιδιά ενώ έχουν αποδείξει ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τα παιδιά.

Η πλήρης κλίμακα του προβλήματος εξακολουθεί να είναι ασαφής καθώς τα αποτελέσματα βελγικών και γερμανικών ερευνών αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Επίσης, παραμένει να δούμε αν το σκάνδαλο περιορίζεται στα αυγά ή αν το fipronil επηρεάζει επίσης τα τρόφιμα που περιέχουν αυγό ή ακόμη και το κρέας από κοτόπουλο.

Στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, διεξάγονται ήδη ποινικές έρευνες. Οι ανακριτές υποπτεύονται ότι μια μικρή εταιρεία στη Φλάνδρα που ονομάζεται Poultry Vision χρησιμοποίησε την παράνομη ουσία για να θεραπεύσει κοτόπουλα που μολύνθηκαν με ακάρεα, προκαλώντας ακούσια ένα διεθνές σκάνδαλο για την ασφάλεια των τροφίμων

Πώς ξεκίνησε όλα αυτά;
Στις 22 Ιουλίου, η ολλανδική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων NVWA δήλωσε ότι έθεσε επτά εταιρείες πουλερικών υπό έρευνα, αφού διαπίστωσαν την ύπαρξη της ουσίας fipronil σε παρτίδα αυγών. Τότε ειπώθηκε ότι δεν υπήρχε «άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία»

Το θέμα εξερράγη σε ένα μεγάλο σκάνδαλο την προηγούμενη εβδομάδα.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία