BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Βιομηχανική ΚΑΠ μαγειρεύει ο Σόιμπλε με αφυδατωμένο το τσεκ

Σε ένα παιχνίδι δύναµης µεταξύ Γαλλίας και Γερµανίας ενόψει των γερµανικών εκλογών έχει εξελιχθεί το µέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κυρίως όσον αφορά τις άµεσες ενισχύσεις.

Βιομηχανική ΚΑΠ μαγειρεύει ο Σόιμπλε με αφυδατωμένο το τσεκ

2
0
Από τη µία το επιτελείο του υπουργού Οικονοµικών της Γερµανίας, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τα συµφέροντα µίας επί το πλείστον βιοµηχανοποιηµένης αγροτικής οικονοµίας, τάσσεται διαχρονικά υπέρ της περαιτέρω αφυδάτωσης του µπάτζετ της ΚΑΠ, αµφισβητώντας ξεκάθαρα την επίδραση των άµεσων ενισχύσεων.

Από την άλλη, οι Γάλλοι αντιδρούν µπροστά στη διαφαινόµενη αλλαγή στον κορβανά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής λόγω Brexit, µε διπλωµατικές πηγές να κάνουν λόγω για µέγιστο λάθος αν περάσει η πρόταση χρηµατοδότησης των άµεσων ενισχύσεων από εθνικά κονδύλια. Μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση ετοιµάζει αντιπρόταση, µε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εµµανουέλ Μακρόν να τονίζει σε πρόσφατη συνάντηση µε τον Ιρλανδό οµόλογό του, ότι είναι αναγκαίο να παραµείνει δυνατός ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ.



∆εν δικαιολογείται στήριξηΤο επιτελείο του υπουργείου Οικονοµικών της Γερµανίας σε µία από τις παρεµβάσεις του στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αναφέρει ότι οι άµεσες ενισχύσεις είναι παρωχηµένες ως µέσο στήριξης εισοδήµατος, καθώς δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν τεχνοκράτες του «Bundesfinanzministerium», το συγκεκριµένο καθεστώς στήριξης που εφαρµόζεται από το 1993 παρέχεται ως αποζηµίωση λόγω της κατάργησης των εγγυηµένων τιµών στα αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των σηµερινών αγροτών, δεν βρισκόντουσαν στον κλάδο και συνεπώς δεν χρειάζεται να αποζηµιωθούν για τη διακοπή της στήριξης των τιµών.

Να πάνε αλλού τα χρήµαταΜάλιστα η θέση του υπουργού Οικονοµικών της Γερµανίας, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε για αλλαγές στον αγροτικό προϋπολογισµό είναι γνωστή εδώ και καιρό. Το κύριο επιχείρηµά του είναι ότι δεδοµένου των διαφορετικών προβληµάτων και των κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. η κρίση του ευρώ ή η προσφυγική κρίση), τα χρήµατα πρέπει να δαπανηθούν για πραγµατικές οικονοµικές προκλήσεις και όχι για τη διατήρηση των γεωργικών πληρωµών. Ο κ. Σόιµπλε στην οµιλία του υποστήριξε την εστίαση του προϋπολογισµού στην «ευρωπαϊκή προστιθέµενη αξία», µία φράση που ήταν κυρίαρχη όσον αφορά τις αλλαγές στον προϋπολογισµό της ΚΑΠ από το γερµανικό επιτελείο


Άλλοθι περικοπών για τις άμεσες το Ταμείο αλληλοβοήθειας

Στο δρόµο των περικοπών των άµεσων ενισχύσεων φαίνεται ότι οδεύουν οι Βρυξέλλες µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μετά τα σενάρια Κοµισιόν για πιθανή µείωση της χρηµατοδότησης για τη γεωργία ή /και σε συγχρηµατοδότηση των άµεσων ενισχύσεων µια ακόµη απόπειρα θα λάβει χώρα στο άτυπο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα πραγµατοποιηθεί από 3 - 5 Σεπτεµβρίου 2017 στο Ταλίν της Εσθονίας αυτή τη φορά µε πρόσχηµα την ενίσχυση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων. Το βασικό θέµα θα είναι η «ενδυνάµωση των αγροτών µέσω των κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης κινδύνου µετά το 2020». Πιο αναλυτικά, η Εσθονική προεδρία θέτει µια σειρά από ερωτήµατα που έχουν να κάνουν µε τον προϋπολογισµό του αποθεµατικού κρίσεων και µε το κατά πόσον οι άµεσες ενισχύσεις µπορούν να λειτουργήσουν ως πραγµατικά εργαλεία διαχείρισης κρίσεων, ίσως παίρνοντας ένα µέρος τους και τοποθετώντας το στο ταµείο διαχείρισης κινδύνων
Προκρίνει το ταµείο αλληλοβοήθειας η ΚοµισιόνΚοιτάζοντας στο µέλλον, οι άµεσες ενισχύσεις, που µειώνουν την αστάθεια του αγροτικού εισοδήµατος και λειτουργούν ως µια σταθερή µορφή εσόδων για τους παραγωγούς, αν και θα εξακολουθήσουν να διαδραµατίζουν κάποιο ρόλο στην ΚΑΠ µετά το 2020, ίσως να µειωθούν και να δούµε µια στροφή υπέρ της ανάπτυξης του β’ πυλώνα των προγραµµάτων που έχει µετρήσιµα αποτελέσµατα στην ανάπτυξη του αγροτικού κλάδου και βασίζεται στη συγχρηµατοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Επιπλέον, το βάρος θα πέσει και στην περαιτέρω ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης κινδύνου (ασφάλιση, ταµείο αλληλοβοήθειας, µηχανισµός σταθεροποίησης αγροτικού εισοδήµατος).

Για το εργαλείο σταθεροποίησης του εισοδήµατος (income stabilisation tool) µε βάση το γενικό κανονισµό «Omnibus» της Κοµισιόν εισάγεται ένα χαµηλότερο κατώτατο όριο της πτώσης του εισοδήµατος που ενεργοποιεί αυτόν τον µηχανισµό (20% ή περισσότερο), καθώς και ένα ειδικό για κάθε τοµέα εργαλείο. Όσον αφορά το ταµείο αλληλοβοήθειας, τα αποθεµατικά του βασίζονται στις εισφορές των συµµετεχόντων και έχουν ως στόχο να αντισταθµίσουν σοβαρές απώλειες παραγωγής, ως αποτέλεσµα ασθενειών σε ζώα ή φυτά ή δυσµενών καιρικών συνθηκών. Επιπλέον, η χρηµατοδοτική ενίσχυση περιορίζεται στο 65% του κόστους, ενώ οι απώλειες θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30% της µέσης ετήσιας παραγωγής τα τελευταία 3 ή 5 έτη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία