BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σε ισχύ από 21 Σεπτέμβρη η συμφωνία CETA

Από την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να ισχύει προσωρινά η Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Καναδά. Ωστόσο, παραμένουν κάποιοι φόβοι για τον αντίκτυπο που θα έχει η εμπορική συμφωνία στον αγροτικό τομέα της ΕΕ.

Σε ισχύ από 21 Σεπτέμβρη η συμφωνία CETA

3
0
Αφενός η CETA θα διευκολύνει τις εξαγωγές κρασιών, οινοπνευματωδών ποτών, φρούτων και λαχανικών, τυριών, παραδοσιακών προϊόντων και επεξεργασμένων τροφίμων προς τον Καναδά. Όμως οι Ευρωπαίοι αγρότες φοβούνται, ότι τα καναδικά προϊόντα δεν θα τηρούν τις ελάχιστες υγειονομικές απαιτήσεις.

Ακολουθούν ορισμένα σημεία-κλειδιά στα πλαίσια της CETA που αφορούν τον κλάδο των τροφίμων
  • Θα υπάρξουν περιορισμένες ποσοστώσεις για μερικά ευαίσθητα προϊόντα όπως το βοδινό κρέας, το χοιρινό και το γλυκό καλαμπόκι για την ΕΕ και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα για τον Καναδά.
  • Στο τυρί, οι εξαγωγείς της ΕΕ επωφελούνται ήδη από μια ποσόστωση χωρίς δασμούς που φτάνει τους 8.000 τόνους και μετά τη συμφωνία σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο θα αυξηθεί στους 18.500 τόνους.
  • Θα αφαιρεθούν οι δασμοί για τη σοκολάτα και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, όπως για το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και τα μπισκότα,  τα οποία είχαν δασμούς 10% και 15% αντίστοιχα πριν τη CETA.
  • Η καναδική κυβέρνηση προβλέπει εξαγωγικές ευκαιρίες προς την ΕΕ για τα ορισμένα ψάρια και θαλασσινά: σολομός, γαρίδες, αστακοί και χτένια.
  • Θα ευνοηθούν οι καναδικές εξαγωγές για προϊόντα με βάση το σιρόπι σφενδάμου και για φρέσκα, κατεψυγμένα και επεξεργασμένα μούρα. Να σημειωθεί ότι ο Καναδάς μέχρι στιγμής προμηθεύει την ΕΕ με επεξεργασμένα προϊόντα συνολικής αξίας 566 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί μετά τη θέση σε ισχύ της CETA.
  • Καναδάς και ΕΕ έχουν διαφορετικά επίπεδα σχετικά με την υπολειμματικότητα των φυτοπροστατευτικών. Όμως η Κομισιόν υποστηρίζει ότι «όλες οι εισαγωγές από τον Καναδά θα πρέπει να ανταποκρίνονται στους κανόνες της ΕΕ. Για παράδειγμα μόνο κρέας χωρίς ορμόνες μπορεί να εισάγεται εντός της ΕΕ».
Σημειώνεται ότι η ημερομηνία της 21ης Σεπτεμβρίου συμφωνήθηκε μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, και του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, στο Αμβούργο, στα πλαίσια της συνόδου των G20, ενώ σε πλήρη ισχύ θα τεθεί η συμφωνία  μετά την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των μελών της ΕΕ, δηλαδή 38 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια, διαδικασία που μπορεί να είναι χρονοβόρα. Μόνο πέντε χώρες - Λετονία, Δανία, Ισπανία, Κροατία και Μάλτα- μέχρι στιγμής την έχουν επικυρώσει. Αν ένα κοινοβούλιο ψηφίσει «όχι», η συμφωνία ναυαγεί επί της αρχής

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό πρότεινε στον πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας «το συντομότερο δυνατό» και μάλιστα σε ανάρτησή του στο twitter στις 9 Σεπτεμβρίου έγραψε ότι η CETA «θα εφαρμόζεται κατά 98% από τις 21 Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν με τη συμφωνία CETA, θα αρθεί το 98% των τελωνειακών δασμών με τον Καναδά και θα ενισχυθεί κατά 25% το εμπόριο της ΕΕ με τη χώρα. Αναμένεται να εξοικονομηθούν 590 εκατ. ευρώ ετησίως — το ποσό που καταβάλλουν σε δασμούς για εμπορεύματα που εξάγονται στον Καναδά. Επιπλέον, η Κομισιόν αναμένει ότι θα προσφέρει νέες ευκαιρίες εξαγωγών προς τον Καναδά στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους της ΕΕ

Κομισιόν: Νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους αγρότες Η CETA, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους γεωργούς και τους παραγωγούς τροφίμων, ενώ παράλληλα θα προστατεύει πλήρως τους ευαίσθητους τομείς της ΕΕ. Η ΕΕ άνοιξε περαιτέρω την αγορά της για ορισμένα ανταγωνιστικά προϊόντα από τον Καναδά με περιορισμένο και προσαρμοσμένο τρόπο, ενώ παράλληλα εξασφάλισε αυξημένη πρόσβαση στην καναδική αγορά για σημαντικά ευρωπαϊκά εξαγόμενα προϊόντα. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα τυριά, οι οίνοι και τα οινοπνευματώδη ποτά, τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και μεταποιημένα προϊόντα. Η CETA θα προστατεύει επίσης 143 «γεωγραφικές ενδείξεις» της ΕΕ στον Καναδά, τοπικά τρόφιμα και ποτά υψηλής ποιότητας
Γιούνκερ: Εργαλείο ανάπτυξης η CETAΟ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, χαιρετίζοντας το ορόσημο αυτό στον τομέα της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε τα εξής: «Η συμφωνία αυτή ενσωματώνει ό,τι ακριβώς επιθυμούμε από την εμπορική πολιτική μας, να λειτουργεί ως εργαλείο ανάπτυξης που ωφελεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και ως μέσο προώθησης των αξιών μας, τιθάσευσης της παγκοσμιοποίησης και διαμόρφωσης των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου. Η εν λόγω εμπορική συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο σε βάθος κοινοβουλευτικής εξέτασης, γεγονός που αντικατοπτρίζει το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για την εμπορική πολιτική. Οι έντονες ανταλλαγές σχετικά με τη CETA κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής αποτελούν αδιάσειστη μαρτυρία της δημοκρατικότητας που διακρίνει τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Αναμένω από τα κράτη μέλη να διενεργήσουν ολοκληρωμένο και διεξοδικό διάλογο στο πλαίσιο της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας στο επίπεδό τους. Καλώ τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή, αλλά και τον καθένα να διαπιστώσει τα απτά οφέλη που μπορεί να του προσφέρει η εμπορική πολιτική μας.»
Μάλστρομ: Οφέλη για επιχειρήσεις και πολίτες της ΕΕΗ Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεσίλια Μάλστρομ, δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα για τους εξαγωγείς μας. Η προσωρινή έναρξη ισχύος της συμφωνίας επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ να αρχίσουν ήδη να δρέπουν τα οφέλη της συμφωνίας. Το γεγονός αυτό στέλνει ένα θετικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία και έχει τη δυνατότητα να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.Η CETA αποτελεί μια σύγχρονη και προοδευτική συμφωνία, που αποτυπώνει την προσήλωσή μας στις αξίες μας, που εδράζονται στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο. Μας βοηθά να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση και τους κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο. Επιπλέον, η CETA αντικατοπτρίζει την αμέριστη προσήλωσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη και προστατεύει τη δυνατότητα των κυβερνήσουν να υιοθετούν ρυθμίσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Η συμφωνία ενισχύει σημαντικά τις σχέσεις μας με τον Καναδά, που αποτελεί στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο με τον οποίο μας ενώνουν ισχυροί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί.

Οφέλη για τους ευρωπαίους καταναλωτέςΤα 500 εκατομμύρια καταναλωτών της ΕΕ θα επωφεληθούν επίσης από τη CETA. Η συμφωνία προσφέρει μεγαλύτερη επιλογή διατηρώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς μόνον τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σέβονται πλήρως όλους τους κανονισμούς της ΕΕ θα μπορούν να εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ. Η CETA δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ ρυθμίζει την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ή της απαγόρευσης του βοδινού κρέατος που περιέχει ορμόνες
Η συμφωνία προσφέρει επίσης μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου στην οικονομία των υπηρεσιών, βελτιώνει την κινητικότητα των υπαλλήλων εταιρειών και καθορίζει ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων για σειρά επαγγελμάτων, από τους αρχιτέκτονες έως τους χειριστές γερανών
Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες όπως επιθυμούν. Μια κοινή ερμηνευτική πράξη, η οποία θα έχει νομική ισχύ, διασαφήνισε περαιτέρω αυτό καθώς και άλλα θέματα.

Διαδικασία και επόμενα βήματαΗ ΕΕ και ο Καναδάς υπέγραψαν τη CETA στις 30 Οκτωβρίου 2016, κατόπιν της έγκρισης των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αποτυπώθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Στις 15 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε επίσης την έγκρισή του. Στις 16 Μαΐου 2017 η καναδική πλευρά κύρωσε τη CETA. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας, μόλις ο Καναδάς ενέκρινε όλες τις απαιτούμενες εκτελεστικές διατάξεις
Η CETA θα εφαρμοστεί πλήρως, μόλις όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κυρώσουν τη συμφωνία σύμφωνα με τις αντίστοιχες συνταγματικές τους επιταγές. Όταν η CETA τεθεί σε πλήρη ισχύ, ένα νέο και βελτιωμένο σύστημα επενδυτικών δικαστηρίων θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών (ISDS) που υπάρχει σε πολλές διμερείς εμπορικές συμφωνίες τις οποίες διαπραγματεύτηκαν στο παρελθόν κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ. Ο νέος μηχανισμός θα είναι διαφανής και δεν θα βασίζεται σε ειδικά (ad hoc) δικαστήρια
(Με πληροφορίες από foodnavigator.com και europa.eu)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία