BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η ΚΑΠ μετά το 2020 και η αγορά στο Συμβούλιο Υπουργών

Η ΚΑΠ μετά το 2020, η περίπτωση των μολυσμένων αυγών με την ουσία fipronil βρίσκονται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του επόμενου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος Siim Kiisler και του υπουργού Αγροτικών Υποθέσεων της Εσθονίας Tάρμο Ταμ.

Η ΚΑΠ μετά το 2020 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

0
0

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κληθεί να δώσει στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας την τακτική της ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της αγοράς στους κυριότερους γεωργικούς τομείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, αρκετοί γεωργικοί τομείς γνώρισαν δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2014, όταν ξεκίνησε το ρωσικό εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντων της ΕΕ και στα μέσα του 2016. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες, η ΕΕ ενέκρινε σειρά μέτρων στήριξης αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2015, τον Μάρτιο του 2016 και τον Ιούλιο του 2016.

Από την εισαγωγή και την εφαρμογή του τελευταίου πακέτου βοήθειας, η κατάσταση βελτιώθηκε στις περισσότερες αγορές (ιδίως στους τομείς του χοιρείου κρέατος, του γαλακτοκομικού τομέα και του βοείου κρέατος) και οι τιμές αυξήθηκαν, ιδίως το 2017, λόγω των εξαγωγών. Ωστόσο, ορισμένοι εθνικοί τομείς ή συγκεκριμένοι τομείς, π.χ. τα πουλερικά, εξακολουθούν να υποφέρουν ή πρόκειται να βιώσουν σημαντικές μεταβάσεις στην αγορά, π.χ. ζάχαρη.

Η τελευταία συζήτηση του Συμβουλίου για το θέμα έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2017. Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την ανάκαμψη των περισσότερων αγορών και ορισμένοι υπουργοί επέστησαν την προσοχή σε συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας εποχιακής υπερπροσφοράς, κακοκαιρίας ή κτηνιατρικών περιορισμών.

Τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανά θεματική ενότητα, είναι τα παρακάτω:

Γεωργία

Η Επιτροπή θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς στους κύριους γεωργικούς τομείς και οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις.

Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με την υλοποίηση του Θεματολογίου του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και για τις επιπτώσεις του στη γεωργική πολιτική της ΕΕ.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, και σχετικά με:

-τη συνέχεια που δόθηκε στην περίπτωση αυγών μολυσμένων με την ουσία fipronil

-την κοινή δήλωση της διευρυμένης ομάδας του Βίσεγκραντ σχετικά με την ΚΑΠ μετά το 2020

-τις διαδικασίες κατά των επιδοτήσεων και τις διαδικασίες αντιντάμπινγκ που κίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της μαύρης επιτραπέζιας ελιάς από την Ισπανία

-Απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΓΠ) (γενικές πληροφορίες)

-«ΚΑΠ μετά το 2020» - οδηγός που συντάχθηκε από τη Μαλτέζικη Προεδρία τον Μάρτιο του 2017

 

Αλιεία

Το Συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες του 2018 για ορισμένα αλιευτικά αποθέματα στη Βαλτική.

Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα και αλιευτικές δυνατότητες (γενικές πληροφορίες)

Οι Υπουργοί θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ετήσιες διαβουλεύσεις ΕΕ-Νορβηγίας για το 2018.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης σχετικά με τη θέση που θα λάβει στην ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-22 Νοεμβρίου 2017 στο Μαρακές (Μαρόκο).

Η συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία