BACK TO
TOP
Πολιτικές

Λιγότερη κουβέντα για ΚΑΠ, πιο πολλή για agenda 2030

Χαρακτήρα ανταλλαγής απόψεων για το που βρίσκεται η δέσμη των 186 στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, της γνωστής agenda 2030, και τις επιπτώσεις τους στην αγροτική πολιτική της ΕΕ και όχι συζήτηση επί της ουσίας για το μέλλον της ΚΑΠ είχε το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας που συνήλθε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Λιγότερη κουβέντα για ΚΑΠ, πιο πολλή για agenda 2030

2
0

Εξάλλου, αυτό φάνηκε και από την ημερήσια ατζέντα της συνόδου, στην οποία οι διαβουλεύσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήταν μόνο στα διάφορα υπό συζήτηση θέματα και στην κοινή δήλωση της διευρυμένης ομάδας του Βίσεγκραντ σχετικά με την ΚΑΠ μετά το 2020.

Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης το Συμβούλιο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς σε θέματα όπως στην περίπτωση αυγών μολυσμένων με την ουσία fipronil και τις διαδικασίες κατά των επιδοτήσεων και τις διαδικασίες αντιντάμπινγκ που κίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της μαύρης επιτραπέζιας ελιάς από την Ισπανία.

Επίσης, το Συμβούλιο αποφάσισε για τις αλιευτικές δυνατότητες του 2018 για ορισμένα αλιευτικά αποθέματα στη Βαλτική, επεκτείνοντας τους περιορισμούς για την αλίευση μπακαλιάρου.

Αναλυτικά, στο συμβούλιο αποφασίστηκαν τα εξής:  

Ενίσχυση φυτογενετικών πόρων στα τρόφιμα και τη γεωργία

Στις 9 Οκτωβρίου 2017, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ενέκρινε τα  συμπεράσματα, τα οποία καθορίζουν τη θέση της ΕΕ για την έβδομη σύνοδο του διοικητικού σώματος της διεθνούς συνθήκης για τους φυτογενετικούς πόρους, τα τρόφιμα και τη γεωργία (ITPGRFA), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κιγκάλι (Ρουάντα) από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2017.

Τα συμπεράσματα επικεντρώνονται σε ορισμένα από τα βασικά θέματα της εκδήλωσης, δηλαδή στο ρόλο των φυτογενετικών πόρων για τη διατροφή και τη γεωργία στην εφαρμογή της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και την επανεξέταση του πολυμερούς συστήματος πρόσβασης και κατανομής των οφελών και τη στρατηγική χρηματοδότησης που θεσπίζει η συνθήκη.

Στα συμπεράσματα, το Συμβούλιο καλεί το διοικητικό όργανο της ITPGRFA:

- Να ενισχύσει τη λειτουργία του υφιστάμενου πολυμερούς συστήματος,

- Να  επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του και

- Να βελτιώσει τη χρηματοδότησή του.

Υπογραμμίζει επίσης τη σημαντική συμβολή των αγροτών και των τοπικών κοινοτήτων στη διατήρηση και την ανάπτυξη των φυτικών γενετικών πόρων και τη σημασία των διατάξεων της συνθήκης για τα δικαιώματα των γεωργών.

Περιορισμοί στην αλίευση μπακαλιάρου

Στις 9 Οκτωβρίου 2017, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας που συνήλθε στο Λουξεμβούργο συμφώνησε για τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τις εθνικές ποσοστώσεις του επόμενου έτους για τα δέκα εμπορικά σημαντικότερα αλιευτικά αποθέματα στη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής που βασίζεται στις επιστημονικές συμβουλές του ICES, η συμφωνία περιλαμβάνει επέκταση έως το 2018 των μέτρων διαχείρισης που ισχύουν για την αλίευση του μπακαλιάρου της Βαλτικής και αύξηση των αλιευμάτων για την κεντρική ρέγγα (+ 20%) και την παπαλίνα (+ 1%). Για τα υπόλοιπα αποθέματα, οι υπουργοί αποφάσισαν τη μείωση της ρέγγας της Ρίγας (-7%), του σολομού στον Κόλπο της Φινλανδίας (-5%), του βασικού σολομού μπαϊζίν (-5%), του ανατολικού μπακαλιάρου (-8% (-40%), τη δυτική ρέγγα (-39%) και την ευρωπαϊκή χωματίδα (-10%).

Οι συμφωνηθείσες ποσότητες λαμβάνουν υπόψη τη δέσμευση για τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ), των αρχών του πολυετούς σχεδίου διαχείρισης για τη Βαλτική Θάλασσα και των επιστημονικών συμβουλών, από το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES).

Οι υπουργοί αποφάσισαν επίσης να αναβάλουν τις συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα για την αλιεία χελιών χελιών σε μεταγενέστερο στάδιο προκειμένου να συζητήσουν μια πανευρωπαϊκή στρατηγική για την εξασφάλιση της προστασίας και της βιώσιμης χρήσης του αποθέματος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία