BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ότι περισσέψει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στην ΚΑΠ

Η πρώτη επίσημη συζήτηση για τον νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 που ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες μπορεί να οδηγήσει σε μείζονες αλλαγές σημαντικών πολιτικών, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που αντιμετωπίζει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο περικοπών.

Ότι περισσέψει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στην ΚΑΠ

0
0

Την Παρασκευή οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθόρισαν τους πρώτους δείκτες σχετικά με το μέγεθος και τους στόχους του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού του μπλοκ, καθώς μια μεγάλη τρύπα (12 δισ. ευρώ ετησίως) στα οικονομικά του αρχίζει να διαμορφώνεται από την επόμενη χρονιά με την αποχώρηση από την ΕΕ ενός εκ των  μεγαλύτερων συνεισφερόντων, της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι μεγάλοι συνεισφέροντες, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, είναι έτοιμοι να αυξήσουν τις πληρωμές τους υπό όρους, ενώ οι Κάτω Χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία, οι οποίες επίσης εισφέρουν στον προϋπολογισμό περισσότερα από όσα λαμβάνουν, απέκλεισαν τις υψηλότερες πληρωμές, λέγοντας ότι μια μικρότερη ΕΕ, μετά το Brexit συνεπάγεται και μικρότερο προϋπολογισμό. Με την άποψη αυτή, φαίνεται να στοιχίζονται και το Βέλγιο, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο, επίσης καθαροί συνεισφέροντες.


Όλα τα κράτη της ΕΕ, εκτός από τη Βρετανία, πρόκειται να δηλώσουν σε μια συζήτηση κορυφής αν συμφωνούν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό 2021-2027 για να πληρώσουν για νέες κοινές πολιτικές για την ασφάλεια, την άμυνα και τη μετανάστευση, σε μια εποχή που η Brexit θα μειώσει τα έσοδα στο κοινό δοχείο, 12 δις ευρώ (12,3-14,8 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη», δήλωσε μία μέρα νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες αλλαγές. «Η συζήτηση για το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο είναι επίσης μια ευκαιρία να εξετάσουμε τα οικονομικά της ΕΕ στο σύνολό τους», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός στο 1,1-1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ από 1,0% για να καλυφθεί το χάσμα που αφήνει το Brexit με ένα συνδυασμό περικοπών δαπανών και νέων πηγών εσόδων.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters,  τα 27 κράτη έχουν χωριστεί στη μέση και οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν να υπάρξει κάποια προσωρινή συμφωνία.


Η Γαλλία όπως είχε δηλώσει νωρίτερα και ο σύμβουλος του προέδρου Μακρόν είναι έτοιμη να πληρώσει περισσότερα για την Ευρώπη, αλλά σε υπό αρκετές προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, το Παρίσι,  θέλει να συνδέσει τις πληρωμές της ΕΕ με φτωχές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με το σεβασμό του κράτους δικαίου.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης εάν συμφωνούν να δώσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεγαλύτερη φωνή στην επιλογή του επόμενου επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, οι ηγέτες είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε μια πρόταση να μειωθεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών εδρών σε 705 από 751 μετά την αποχώρηση των 73 βρετανών βουλευτών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία