BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τρέμει η αγροτική βιομηχανία των ΗΠΑ αντίποινα εξαγωγών

Ανησυχεί η αγροτική βιομηχανία των ΗΠΑ για αντίποινα στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Τρέμει η αγροτική βιομηχανία των ΗΠΑ αντίποινα εξαγωγών

2
0

Η Αμερικανική Ένωση Σόγιας (ΑSA) εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κίνηση αυτή, η οποία εκτιμούν ότι θα πυροδοτήσει αντίποινα από πολλούς από τους κορυφαίους εξαγωγείς μετάλλων στις ΗΠΑ, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, καθώς και ο Καναδάς , είναι από τους μεγάλους πελάτες αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Ανησυχία για την Κίνα

Για την αμερικανική ένωση σόγιας, ο μεγαλύτερος φόβος αφορά στην Κίνα, η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στον κόσμο.

Η Κίνα είναι στην πραγματικότητα ένας σχετικά μικρός μεταφορέας των μετάλλων στις ΗΠΑ, μετά από μια σειρά παραμορφώσεων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αν και υπάρχουν υπόνοιες ότι οι κινεζικές αποστολές φτάνουν στις ΗΠΑ έμμεσα.

«Η Κίνα δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος πελάτης της σόγιας στην Αμερική, αλλά και η κορυφαία αγορά για τις σόγια των ΗΠΑ, αγοράζοντας περισσότερα από όλους τους άλλους πελάτες μαζί, αντιπροσωπεύοντας πωλήσεις 1 δισ. δολ. και πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής σόγιας στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ASA, John Heisdorffer: «Η Κίνα έχει δηλώσει ότι μπορεί να αντιδράσει εναντίον των εισαγωγών σόγιας στις ΗΠΑ, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τους αμερικανούς καλλιεργητές σόγιας. Οι ανταγωνιστές μας στη Βραζιλία και την Αργεντινή είναι πάρα πολύ χαρούμενοι να πάρουν το μερίδιο της κινεζικής αγοράς. Όλα αυτά θα θέσουν υπό απειλή και τα συμφέροντα άλλων εγχώριων βιομηχανιών που βασίζονται πάνω τους οι αγρότες», πρόσθεσε.

«Κίνδυνοι αντιποίνων»

Η αμερικανική εταιρεία "Wheat Associates", η οποία προωθεί τις αμερικανικές εξαγωγές σιταριού, δήλωσε  «εξαιρετικά απογοητευμένη» από τους εν λόγω δασμούς προσθέτοντας ότι «έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι κίνδυνοι των αντιποίνων και το προηγούμενο που καθορίζεται από μια τέτοια πολιτική έχουν σοβαρές πιθανές συνέπειες για τη γεωργία. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι φωνές των αγροτών και πολλών άλλων βιομηχανιών αγνοήθηκαν υπέρ μιας βιομηχανίας που είναι ήδη από τις πλέον προστατευόμενες στη χώρα».

Επίσης στον τομέα του σιταριού, Jimmy Musick, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών, δήλωσε ότι «σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο για τους καλλιεργητές σίτου, δεν θέλουμε να βλέπουμε εμπορικούς φραγμούς εναντίον μας από μερικούς από τους κορυφαίους πελάτες μας που επηρεάζονται με την απόφαση αυτή».

Πρώτα θα χτυπηθούν

Ο Brian Kuehl, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας πίεσης των Αγροτών για Ελεύθερο Εμπόριο, δήλωσε ότι «οι δασμοί αυτοί είναι πολύ πιθανό  να επιταχύνουν την προσέγγιση «μία σου και μία μου» στο εμπόριο, θέτοντας τις αμερικανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων σε ακροβασίες.»

«Ήδη έχουμε δει την Κίνα να συζητά δασμούς για το σόργο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα ανέφεραν επίσης ότι θα ανταπαντήσουν με αντίποινα μετά από αυτούς τους δασμούς».

Ο γεωργικός τομέας «ξέρει από την εμπειρία ότι οι εξαγωγές μας είναι οι πρώτες που πλήττονται από αντίποινα», πρόσθεσε ο κ. Kuehl. «Είτε πρόκειται για τα κοτόπουλα μας ως αντίποινα για τους δασμούς στα κινεζικά ελαστικά, είτε για εξαγωγές αμερικανικών μήλων και κρασιού ως αποτέλεσμα διαφωνίας φορτηγών στο Μεξικό, ιστορικά η γεωργία έχει πάντα τον μεγαλύτερο στόχο στην πλάτη της»

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία