BACK TO
TOP
Πολιτικές

Οι αγρότες στις ΗΠΑ πληρώνουν ακριβά την ιστορία των εμπορικών πολέμων

Μνήµες του εµπάργκο που επέβαλε τη δεκαετία του ΄70 στην σόγια ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και µετέπειτα η διακοπή του εµπορίου σιτηρών µε τη Ρωσία από τον Τζίµι Κάρτερ, ξύπνησαν στους Αµερικανούς αγρότες οι κινήσεις Τραµπ µε την Κίνα µε επίκεντρο τους δασµούς σε χάλυβα και αλουµίνιο.

Οι αγρότες στις ΗΠΑ πληρώνουν ακριβά την ιστορία των εμπορικών πολέμων

3
0

Πάντως, ο σηµερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, µετά τις σφοδρές αντιδράσεις του αγροτοβιοµηχανιού λόµπι για αντίποινα στα αγροτικά προϊόντα από την Κίνα, φαίνεται να οδηγεί σε ανακωχή τον εµπορικό πόλεµο, µετά για τη δέσµευση του Πεκίνου να αγοράσει «τεράστιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων».

Ενδεικτικό το tweet Τραµπ, την περασµένη ∆ευτέρα «Η Κίνα συµφώνησε να αγοράσει τεράστιες ποσότητες επιπλέον αγροτικών/γεωργικών προϊόντων – θα είναι ένα από τα καλύτερα πράγµατα που συµβαίνουν στους αγρότες µας εδώ και πολλά χρόνια!», έγραψε. «Για την Κίνα, τα εµπόδια και οι δασµοί θα αρθούν για πρώτη φορά», πρόσθεσε χωρίς να δώσει λεπτοµέρειες για τα βήµατα στα οποία συµφώνησαν Αµερικανοί και Κινέζοι αξιωµατούχοι, ύστερα από συνοµιλίες στην Ουάσιγκτον.

Βέβαια, η συµφωνία υπολείπεται της µείωσης του εµπορικού ελλείµµατος ύψους 200 δισ. δολαρίων που ορίζει ο πρόεδρος Τραµπ, ωστόσο ο αµερικανός υπουργός Οικονοµικών Μούνχιν δήλωσε ότι το πλαίσιο θα µπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές στην Κίνα κατά 35-40% ακόµη φέτος. «Βάζουµε τον εµπορικό πόλεµο σε αναµονή», δήλωσε ο Μούνχιν στο Fox News Sunday. Οι ΗΠΑ θα βάλουν φρένο στους δασµούς 150 δισ. δολαρίων για τα κινεζικά αγαθά ως απάντηση στη συµφωνία. Οµοίως, η σόγια των ΗΠΑ και άλλα προϊόντα θα αποφύγουν τα αντίποινα 50 δισ. δολαρίων από την Κίνα.

Bρείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία