BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ύποπτες για καρτέλ στο χοιρινό εταιρείες των ΗΠΑ

Μηνυτήριες αναφορές για την «συνομωσία του χοιρινού» σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Ύποπτες για καρτέλ στο χοιρινό εταιρείες των ΗΠΑ

1
0
Μηνύσεις δέχθηκαν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες την περασμένη Πέμπτη, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χοιρινού κρέατος, με την κατηγορία ότι συνωμότησαν για την αύξηση των τιμών στο χοιρινό σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των καταναλωτών.
Συγκεριμένα, εννέα εταιρείες μεταξύ των οποίων η Tyson Foods Inc, η Smithfield Food Inc, η WH Group Ltd, η Hormel Food Corp και η JBS USA, κατηγορούνται ότι από το 2009 μείωσαν την παραγωγή με την «πρόθεση να αυξήσουν τις τιμές στο χοιρινό». Μεμονωμένοι καταναλωτές, 13 στο σύνολό τους, αναζητούν δράσεις και ένα σύνολο ζημιών που προκλήθηκαν από τις αυξημένες τιμές που ξεκίνησαν από την 1η Ιανουαρίου του 2009, σε φάκελο που έχει κατατεθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μινεσότα.






Σύμφωνα με την μηνυτήρια κατηγορία, οι πωλήσεις χοιρινού στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 18,9 δις δολάρια το 2016, και οι κατηγορούμενες εταιρείες ελέγχουν πάνω από το 80% της αγοράς. Η Holmer δήλωσε πως πρόκειται να αποκρούσει τις κατηγορίες και πως είναι βέβαιη ότι αυτές δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Ο εκπρόσωπος της Τυσον, Γκαρι Μίκελσον, αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως επίσης και οι JBS και Smithfield.

Υπενθυμίζεται ότι η περίπτωση αυτή θυμίζει μια αντίστοιχη που είχε απασχολήσει το ομοσπονδιακό  δικαστήριο του Σικάγο, όταν αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η JBS και η  Tyson, που βρίσκονται στην λίστα της τωρινής καταγγελίας, για προσπάθεια επηρεασμού των τιμών στα πουλερικά.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Πέμπτης, η «συνομωσία του χοιρινού» ξεκίνησε όταν η επίσης κατηγορούμενη εταιρεία Agri Stats Inc, άρχισε να προμηθεύει τις εταιρείες αυτές με οικονομικές εκθέσεις που τυπικά επιτρέπουν συγκρίσεις στα κέρδη και τις επιδόσεις των εταιρειών. Ωστόσο οι πολίτες υποστηρίζουν ότι η Agri Stats προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας «ευαίσθητες» πληροφορίες για το κόστος, τις τιμές καθώς και χρήσιμους αριθμούς για τα σφαγεία που δίνουν την δυνατότητα αποκρυπτογράφησης των στοιχείων που αφορούν κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Σύμφωνα με την καταγγελία αυτό επέτρεψε στις εταιρείες χοιρινού να καταγράψουν η κάθε μια την παραγωγή της άλλης, και κατ’ επέκταση να ρυθμίσουν την προσφορά και την τιμή. «Η παροχή αυτών των λεπτομερών πληροφοριών λειτουργεί ως συνεχιστής των γεμάτων καπνού αιθουσών των καρτέλ του παρελθόντος» αναφέρεται στην καταγγελία.

Σημειωτέον, η Agri Stats, είναι επίσης εναγόμενη στην «περίπτωση κοτόπουλο» που αναφέρεται παραπάνω. Τέλος η εταιρεία δεν δέχθηκε να σχολιάσει την καταγγελία.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία