BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ποιος είναι ο προσανατολισμός της γεωργίας τον 21ο αιώνα

Μεγαλύτερη έμφαση στη μεταφορά γνώσης, καινοτομία στη γεωργική τεχνολογία στον αγρό και στις πρακτικές που χρησιμοποιούνται, καθώς και να προσανατολισθούν οι παραγωγοί προς αγαθά και υπηρεσίες που χρειάζεται η Ευρώπη ήταν οι παράμετροι που αναπτύχθηκαν στο Φόρουμ Γεωργίας 2012, που οργάνωσε η Syngenta. Όλοι οι συμμετέχοντες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει μια φιλόδοξη, νέα αγροτική πολιτική που να αρμόζει στον 21ο αιώνα, συνεισφέροντας σημαντικά στη διατροφική και περιβαλλοντική ασφάλεια.

Ποιος είναι ο προσανατολισμός της γεωργίας τον 21ο αιώνα

0
0

Στο Φόρουμ οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Ντάτσιαν Τσιόλος (Γεωργίας) και Γιάνετς Ποτότσνικ (Περιβάλλοντος), ο ευρωβουλευτής Πάολο ντε Κάστρο και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φρανς βαν Ντέλε ήταν ανάμεσα στους ομιλητές που απευθύνθηκαν σε περισσότερους από 1.300 συνέδρους.
Οι εκπρόσωποι καλωσόρισαν διάφορες πτυχές της πρότασης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και μεταξύ άλλων ζήτησαν:
● Μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ του Πυλώνα 1 και του Πυλώνα 2,
● να λαμβάνουμε περισσότερο υπ’ όψιν τα κίνητρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (εκθέσεις Ντες και Λιόν) για πρόσθετη δημόσια παραγωγή αγαθών από τους αγρότες,
● στοχευμένη, εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία για μια βιώσιμη εντατικοποίηση της παραγωγής, αποσύνδεση της γεωργικής παραγωγής από τη χρήση των πόρων,
● τη μείωση των νομοθετικών περιορισμών.

To FFA2012 καλεί για μια φιλόδοξη αγροτική πολιτική για τον 21ο αιώνα
Το Φόρουμ της Γεωργίας γιόρτασε την 5η επέτειο του με μια έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει μια φιλόδοξη, νέα αγροτική πολιτική που να αρμόζει στον 21ο αιώνα. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα πρέπει να επιτρέψει στην Ευρώπη να συνεισφέρει σημαντικά στη διατροφική και περιβαλλοντική ασφάλεια. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη επικέντρωση στην μεταφορά γνώσης, καινοτομία στη γεωργική τεχνολογία στον αγρό και στις πρακτικές που χρησιμοποιούνται καθώς και να κινητοποιηθούν οι παραγωγοί να παράξουν αγαθά και υπηρεσίες που χρειάζεται η Ευρώπη. 
Στο FFA2012 οι Ευρωπαίοι επίτροποι Dacian CIOLOS (Agriculture & Rural development), Janez POTOCNIK (Environment), ΜΕP Paolo DE CASTRO και Frans VAN DAELE, Head of Cabinet to the President of the European Council, ήταν ανάμεσα στους ομιλητές που απευθύνθηκαν σε περισσότερους από 1300 σύνεδρους. Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονταν επίσης εκπρόσωποι από όλη την αγροτική και διατροφική αλυσίδα, ΜΚΟ καθώς και πολιτικοί. Δόθηκε επίσης χώρος και χρόνος και στη νέα γενεά που μοιράστηκε το όραμά της για το μέλλον της γεωργίας.
Οι εκπρόσωποι καλωσόρισαν διάφορες πτυχές της πρότασης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ:
• μια πιο δίκαιη κατανομή των ανταμοιβών σε όλη τη διατροφική αλυσίδα
• την υποστήριξη του Πυλώνα 1
• την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών
• τις απλοποίησεις για τους μικρούς αγρότες
• τον εξορθολογισμό των κανόνων πολλαπλής συμμόρφωσης
• τον προτεινόμενο διπλασιασμό του προϋπολογισμού Έρευνας και Ανάπτυξης για τη γεωργία και τις καινοτόμες συνεργασίες
Αλλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασάφεια, την έλλειψη φιλοδοξίας και την κατεύθυνση της σε ορισμένα σημεία:
• η ανακατανομή των άμεσων ενισχύσεων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας και την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής
• η ασάφεια του νέου εργαλείου διαχείρισης κινδύνου και η εκ των υστέρων προσέγγιση του χωρίς πρόβλεψη για προληπτική διαχείριση
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν:
• μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ του Πυλώνα 1 και του Πυλώνα 2
• να λαμβάνουμε περισσότερο υπ’ όψιν τα κίνητρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (εκθέσεις Dess και Lyon) για πρόσθετη δημόσια παραγωγή αγαθών από τους αγρότες
• στοχευμένη, εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία για μια βιώσιμη εντατικοποίηση της παραγωγής, αποσύνδεση της γεωργικής παραγωγής από τη χρήση των πόρων
• τη μείωση του νομοθετικών περιορισμών, οι οποίοι εμποδίζουν τους γεωργούς και τους καλλιεργητές να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα ανθεκτικά στην ξηρασία και τις ασθένειες προϊόντα υψηλής ποιότητας προστατεύοντας το περιβάλλον
• περισσότερες επενδύσεις στη μεταφορά γνώσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης
• καλύτερες υπηρεσίες που βοηθάνε τους αγρότες αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την αειφορία τους
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της FFA2012, Franz FISCHLER, δήλωσε: «Η πιο σημαντική παγκόσμια πρόκληση της εποχής μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων κατά 70%, προκειμένου να θρέψουμε 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Κάτι τέτοιο, σε μια εποχή έλλειψης γης και περιορισμού υδάτων, με υποβαθμισμένα εδάφη, και μπροστά σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, κάνει την πρόκληση τεράστια σε κλίμακα και γεω-πολιτική σε χαρακτήρα. Όλος ο κόσμος πρέπει να παράξει περισσότερα από το λιγότερα, και η ανανεωμένη ΚΑΠ πρέπει να υποστηρίξει την Ευρώπη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου»{.
Ο κεντρικός ομιλητής Parag Khanna, Διευθυντής του Ινστιτούτου Υβριδικής Πραγματικότητας, μια ομάδα έρευνας που επικεντρώνεται στην ταυτόχρονη εξέλιξη της τεχνολογίας και του ανθρώπου, πρόσθεσε: «Τα γεγονότα του περασμένου έτους μας έχουν διδάξει ότι το παγκόσμιο σύστημα διατροφής δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα ίδρυμα γεωπολιτικής σταθερότητας - ή αστάθειας. Πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις επιστημονικές, τεχνολογικές και πολιτικές μας δυνάμεις για την διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για έναν πλανήτη που όλο αυξάνεται».
Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Ντατσιάν Τσιόλος δήλωσε: «Οι αγρότες χρειάζονται μια μεταρρύθμιση της ΚΑΠ που δείχνει την κατεύθυνση για το μέλλον. Πρέπει να πάμε μπροστά με μια νέα θεώρηση του ρόλου της ΚΑΠ και του ρόλου της γεωργίας στην κοινωνία. Αυτό θα επιτρέψει στους αγρότες να είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την παραγωγή, τη διατήρηση των φυσικών μας πόρων και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών μας».
Η Janez POTOČNIK, Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή γεωργία είναι στο σωστό δρόμο προς μια πιο βιώσιμη πορεία, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν πριν αυτή η δουλειά να έχει ολοκληρωθεί. Ο περιβαλλοντικός προσανατολισμός της ΚΑΠ είναι η λογική προσέγγιση - είναι αυτό που θέλει το κοινό, είναι αυτό που το περιβάλλον απαιτεί, και είναι αυτό που χρειάζονταν οι γεωργοί για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων τους μακροπρόθεσμα."
Ο κεντρικός ομιλητής Mauricio Αντόνιο Λόπες, Executive President της EMBRAPA (Brazilian Agricultural Research Corporation), υπογράμμισε την ιστορία επιτυχίας της Βραζιλιάνικης γεωργίας: «Ήμασταν σε θέση να συνδυάσουμε τις δημόσιες πολιτικές, το χτίσιμο ιδρυμάτων, την ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων, την έρευνα και την καινοτομία για την επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία μας. Εξαιτίας αυτού, η Βραζιλία έχει εξασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων της σε λιγότερο από 40 χρόνια. Επίσης, είναι εντυπωσιακό το πόσο προχωρήσαμε προς πιο βιώσιμα συστήματα. Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι η «Πράσινη Οικονομία» και «Οικονομική Ανάπτυξης» δεν είναι απαραίτητα ανταγωνιστές, αλλά δρουν συνεργιστικά στη διαδικασία της ανάπτυξης».
Ο John Atkin, Chief Operating Officer στην Syngenta και ιδρυτικό μέλος του FFA, σχολίασε: «Σήμερα οι άνθρωποι δικαίως μιλούν για τη βιωσιμότητα της γεωργίας σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά πλαίσια. Αυτό δεν συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, η υπερβολικά επιφυλακτική προσέγγιση της Ευρώπης στις γεωργικές τεχνολογίες δεν είναι απαραίτητη και λειτουργεί ως εμπόδιο για την αειφόρο ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν μια επιλογή: θα συζητάμε απλά για την καινοτομία ή θα διασφαλίσουμε ότι η καινοτομία θα δοθεί στα χέρια των παραγωγών που τη χρειάζονται για να παράξουν περισσότερη, καλύτερης ποιότητας και οικονομικά συμφέρουσα τροφή, χρησιμοποιώντας λιγότερους φυσικούς πόρους.»

Περισσότερες πληροφορίες
About FFA
The annual Forum is an initiative of the European Landowners’ Organization (ELO) and Syngenta. It brings together a diverse range of stakeholders to catalyze thinking on the way European agriculture needs to respond to the major challenges that it faces in delivering food and environmental security. The Forum was created in 2008 in response to a belief that many EU policies impacting on agriculture are focused on solving yesterday’s problems, such as overproduction, and do not deal with the new challenges and market opportunities. Challenges include feeding a growing world population, demand for a higher quality diet, increased demand for renewable sources of energy and changing weather patterns. With limited arable land available, there is a need to sustainably maximize production from that already under cultivation.
www.forumforagriculture.com

About ELO
The European Landowners’ Organization (ELO), created in 1972, is a unique federation of national associations from the 27 EU Member States and beyond, which represents the interests of landowners, land managers and rural entrepreneurs at the European political level. Independent and non-profit making, ELO is the only organization able to stand for all rural entrepreneurs. ELO aims at promoting a prosperous countryside through the dynamism of private landowners. Its Secretariat is based in Brussels.
www.elo.org

About Syngenta
Syngenta is one of the world's leading companies with more than 26,000 employees in over 90 countries dedicated to our purpose: Bringing plant potential to life. Through world-class science, global reach and commitment to our customers we help to increase crop productivity, protect the environment and improve health and quality of life.
www.syngenta.com or www.growmorefromless.com

About RISE
The Rural Investment Support for Europe (RISE) Foundation is the only pan-European foundation devoted to the conservation and development of the rural world. Chaired by Franz

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία