BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ψηλά οι τιμές των τροφίμων την επόμενη δεκαετία

Σε υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής κατά την επόμενη δεκαετία ενισχυμένα από τη σταθερή ζήτηση παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές αγροτικών εμπορευμάτων φαίνεται να εισέρχονται σε πιο ήρεμα… νερά μετά τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν πέρυσι.

Ψηλά οι τιμές των τροφίμων την επόμενη δεκαετία

1
0

Αυτά υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η τελευταία έκθεση που συνέταξαν από κοινού ο FAO και ο ΟΟΣΑ την οποία παρουσίασαν στη Ρώμη ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Χοσέ Γκρασιάνο Ντα Σίλβα και ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνγκελ Γκουρία.
Σύμφωνα με την έκθεση OECD-FAO Agricultural Outlook, πέρα από την αύξηση του πληθυσμού, τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα, η αστική μετανάστευση και η αλλαγή του μοντέλου διατροφής στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς επίσης και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για πρώτες ύλες βιοκαυσίμων είναι παράγοντες πίεσης της ζήτησης. Ταυτόχρονα η αγροτική παραγωγή από τις παραδοσιακά εξαγωγικές αναπτυσσόμενες χώρες αργεί να ανταποκριθεί στις υψηλότερες τιμές κατά την τελευταία δεκαετία.
Η υψηλή ζήτηση θα καλύπτεται ολοένα και περισσότερο από την προσφορά που θα κατευθύνεται στην αγορά με μεγαλύτερο κόστος. Με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να εκτιμάται πως θα αυξηθούν ελάχιστα κατά την επόμενη δεκαετία, η πλεονάζουσα παραγωγή θα πρέπει να προέλθει από την αυξημένη παραγωγικότητα, εν μέρει από τη μείωση των παραγωγικών κενών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η έκθεση εκτιμά ότι η αγροτική ανάπτυξη της παραγωγής θα επιβραδύνει κατά μέσο όρο σε ποσοστό 1,7% ετησίως κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, σημειώνοντας πτώση από το 2% κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Τα υψηλότερα κόστη των εισροών, οι περιορισμοί στη χρήση των πόρων, οι αυξανόμενες πιέσεις του περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όλα συνηγορούν σε άμβλυνση της ανταπόκρισης της προσφοράς.

Προβλήματα βιωσιμότητας
Η έκθεση επισημαίνει ότι 25% του συνόλου των αγροτικών εκτάσεων είναι πολύ υποβαθμισμένο. Η ζωτικής σημασίας ανεπάρκεια νερού στη γεωργία είναι μια πραγματικότητα που ζουν πολλά κράτη. Πολλά αποθέματα ιχθύων υπόκεινται σε υπεραλίευση ή σε κίνδυνο. Υπάρχει αυξανόμενη αίσθηση ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και τα κλιματικά πρότυπα αλλάζουν σε πολλά μέρη του κόσμου.
Πέρα από την έκκληση που απευθύνει για συμπληρωματικές πολιτικές προκειμένου να μπει σε τάξη η παραγωγικότητα και η βιωσιμότητα η έκθεση αναγνωρίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γεωργία μελλοντικά.
Επιπλέον οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν καλύτερες αγρονομικές πρακτικές, να δημιουργήσουν ένα καλύτερο εμπορικό, τεχνικό και ρυθμιστικό περιβάλλον και να ενδυναμώσουν τα αγροτικά καινοτομικά συστήματα (όπως για παράδειγμα την έρευνα, την εκπαίδευση, την επέκταση, την υποδομή) δίνοντας βάση σε συγκεκριμένες ανάγκες των ιδιοκτητών μικρής έκτασης γης.

Διαβάστε την έκθεση OECD-FAO Agricultural Outlook

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία