BACK TO
TOP
Πολιτικές

«Όχι» Copa-Cogeca στα σχέδια της Κομισιόν για τα βιοκαύσιμα

Αντίθετες στις προτάσεις της Κομισιόν για έμμεση αλλαγή της χρήσης γης και θέσπιση ανώτατου ορίου 5% στη χρήση καλλιεργειών για βιοκαύσιμα, είναι οι ευρωπαϊκές κεντρικές συνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca.

«Όχι» Copa-Cogeca στα σχέδια της Κομισιόν για τα βιοκαύσιμα

0
0

Με επιστολή τους την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου οι Copa-Cogeca, προειδοποιούν ότι τα σχέδια αυτά της Επιτροπής είναι τελείως ανεύθυνα και θέτουν σε κίνδυνο τις προμήθειες ζωοτροφών για τα ζώα, την απασχόληση και την πράσινη ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να χρησιμοποιεί η Επιτροπή την έκθεση του διεθνούς ερευνητικού ινστιτούτου για την πολιτική των τροφίμων (IFPRI), η οποία δεν έχει ελεγχθεί από επιστημονική επιτροπή,  για την εισαγωγή όρων έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης. Μάλιστα, θεωρούν ότι το μοντέλο που χρησιμοποιείται για την έκθεση δεν είναι κατάλληλο για την ακριβή εκτίμηση της έκτασης της αλλαγής της χρήσης γης και τις συνακόλουθες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λόγω των κρίσιμων σφαλμάτων στα δεδομένα και στην προβληματική μεθοδολογία που ακολουθεί η έρευνα. Για παράδειγμα, έχουν αποτύχει να λάβουν υπόψη τους τα 410 εκατομμύρια εκτάρια και τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται στην οδηγία 28/2009/ΕΚ, όπως και στην απαγόρευση σχετικά με την αλλαγή χρήσης γης.

Επίσης, οι Copa-Cogeca απορρίπουν το ανώτατο όριο 5% για τα βιοκαύσιμα από καλλιέργειες των τροφίμων και τις ζωοτροφές. Ο περιορισμός σχετικά με τα βιοκαύσιμα από καλλιέργειες τροφίμων θέτει επίσης σε κίνδυνο τη βελτίωση της Ε.Ε. στην αυτάρκεια σε πρωτεΐνες για τη διατροφή των ζώων.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο ένα μέρος των ελαιούχων σπόρων, σιτηρών και της καλλιέργειας τεύτλων για την παραγωγή ζάχαρης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων μετατρέπονται στην πραγματικότητα σε ενέργεια. Η πλειοψηφία παραμένει στον τομέα των ζωοτροφών, με τα πλούσια σε πρωτεΐνες υποπροϊόντα από την παραγωγή βιοκαυσίμων να βοηθούν την Ε.Ε. να μειώσει τη μεγάλη εξάρτησή της από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Χάρη στην παραγωγή βιοκαυσίμων, η περιοχή της ελαιοκράμβης της Ε.Ε. έχει αυξηθεί το 2000 από 2 εκατομμύρια περίπου σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια εκτάρια στην Ε.Ε. των 27. Τα σχέδια της Κομισιόν απειλούν επίσης θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία βιοκαυσίμων έχει προβεί σε επενδύσεις που ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα παρέχει άμεση απασχόληση σε 100.000 ευρωπαίους πολίτες.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη δημοσιοποίηση της πρότασης, ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, τόνισε ότι: «Τα βιοκαύσιμα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή εξάρτηση, παρέχοντας ταυτόχρονα απασχόληση σε αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Και μπορούν να παράγονται στην ΕΕ με βιώσιμο τρόπο, χωρίς να είναι υπεύθυνα για αλλαγές στη χρήση γης σε χώρες εκτός της Ε.Ε. Η αυξημένη παραγωγή βιοκαυσίμων στην ΕΕ, ανακουφίζει επίσης από τις πιέσεις γης τις τρίτες χώρες ώστε να παράγουν σόγια και καταπολεμείται η αποψίλωση των τροπικών δασών. Σήμερα, τα βιοκαύσιμα είναι μέρος της βιο-οικονομίας στις αγροτικές περιοχές. Τα σχέδια της Κομισιόν είναι ως εκ τούτου εντελώς ανεύθυνα και ασυνεπή, ειδικά στην τρέχουσα οικονομική κρίση, και θα πρέπει να αναθεωρηθούν».

Πηγή:copa-cogeca.eu

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία