BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ο μύθος του Μινώταυρου στην έκθεση του εικαστικού Απόστολου Χαντζαρά

Στον ζωγραφικό καμβά ζωντανεύει ο αρχαιοελληνικός μύθος του Μινώταυρου που, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, έχει προβληματίσει αρχαιολόγους, ιστορικούς, λογοτέχνες και εικαστικούς.

Ο μύθος του Μινώταυρου στην έκθεση του εικαστικού Απόστολου Χαντζαρά

1
0

Συγκεκριμένα, μεταμορφώνοντας τους ήρωες του μύθου και αλλάζοντας τον ιστορικό τους χαρακτήρα, ο εικαστικός Απόστολος Χαντζαράς παρουσιάζει την ατομική του έκθεση, με τίτλο «Μύθος και θυσία», η οποία παρουσιάζεται στην γκαλερί Σκουφά.

Τα έργα της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου, εστιάζουν στην ερμηνεία του μύθου του Μινώταυρου, καθώς η απουσία αρχαιολογικού ευρήματος της δαιδαλώδους κατοικίας του θηρίου που να αποδεικνύει την φυσική ύπαρξή του, έχει αποτελέσει κίνητρο ανά τους αιώνες για ποικίλες ερμηνείες.

Επαναπροσδιορισμένες στιγμές μύθου και θυσίας 

Επικεντρωμένος στους δύο κυρίαρχους πρωταγωνιστές του μύθου, τον πρίγκιπα της Αθήνας, Θησέα, και τον Μινώταυρο, το θηρίο που κατοικούσε στον Λαβύρινθο της Μινωικής Κρήτης, ο Απόστολος Χαντζαράς εστιάζει στη στιγμή της πάλης των δύο ηρώων και μετατοπίζει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τον θαυμασμό, τις ικανότητες και το θάρρος του νέου Αθηναίου, στο αναπόφευκτο τέλος αυτού του μοναδικού όντος.

Η συγκεκριμένη στιγμή της δράσης επαναπροσδιορίζεται και ερμηνεύεται με βάση σύγχρονα βιώματα, μέσα από το σχέδιο και τον συνδυασμό χρωμάτων. Έτσι, οι εικόνες, που είναι στενά συνδεδεμένες με τη στιγμή του μύθου και της θυσίας, προσδιορίζονται και πάλι με εικόνες καθημερινών ιστοριών.

Με πρωτόγονη ελευθεριότητα

Έχοντας δώσει τους τίτλους στα έργα της έκθεσης, ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας σημειώνει: «Η αρχική σύλληψη της δουλειάς του Απόστολου Χαντζαρά είναι ο Μύθος του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και τον Θησέα. Ο τρόπος, που ο καλλιτέχνης εκφράζεται με έντονα χρώματα, αδρά περιγράμματα, αλλά και ελευθερία στο σχέδιο, έτσι που δεν μπορεί κανείς να πει ότι κάνει παραστατική ζωγραφική, παραπέμπουν στον αρχαίο μύθο με πρωτόγονη ελευθεριότητα.

Ο μεν Μινώταυρος έχει μορφή ταύρου, πράγμα που παραπέμπει τόσο στα ταυροκαθάψια, όσο και στους ισπανικούς ταύρους της αρένας, που τόσο αγάπησαν οι καλλιτέχνες του μοντερνισμού γύρω στη δεκαετία του ΄20. Ο δε Θησέας δεν έχει την παραμικρή αχλή που περιβάλλει τον ήρωα, ούτε καν τον αισθησιασμό που, σίγουρα, προσέλκυσε την Αριάδνη. Αντιθέτως, μοιάζει με λαϊκό πρόσωπο του Θεάτρου Σκιών, ένα τρομαγμένο παιδί εμπρός στους μυκηθμούς του θηρίου…».

Πληροφορίες
Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4 - Κολωνάκι, τηλ.: 210 3643025, 210 3603541. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 - 15:30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 - 15:30 και 17:30 – 21:00.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία