BACK TO
TOP
Δρώμενα

Έπεσε η αυλαία για το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι γεωργοί στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών «ΟΡΓΩΝΟΥΜΕ-ΟΡΓανΩΝΟΥΜΕ», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το οποίο ολοκληρώθηκε την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.

Έπεσε η αυλαία για το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

0
0

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Π.Ε.Ν.Α., το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και τελούσε υπό την αιγίδα του ΥΠ.Α.Α.&Τ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με θέμα την αγροτική επιχειρηματικότητα και μέσα από πρωτοπόρες διαδικασίες και μεθόδους εκπαίδευσης για τον αγροτικό κόσμο, αυτή τη φορά οι νέοι και επαγγελματίες γεωργοί είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο.

Σε μια διαφορετική τελετή έναρξης που κήρυξε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, για πρώτη φορά οι νέοι αγρότες είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν απέναντι στην πολιτική ηγεσία και να διεκδικήσουν πειστικές απαντήσεις.

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠ.Α.Α.&Τ κ. Δημήτρης Ιατρίδης, βρέθηκε στο βήμα και απάντησε ευθέως και ένα προς ένα, τα δύσκολα ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό.

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν ε συνέπεια σε ένα αυστηρό χρονικό περιθώριο.

Στις επόμενες μέρες του συνεδρίου και αξιοποιώντας τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του "The Ranch" στο Σοφικό Κορινθίας, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με την αγροτική επιχειρηματικότητα, να αναπτύξουν μέσα από βιωματικά σεμινάρια τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες, να ενημερωθούν για τα φλέγοντα θέματα της φορολογίας, των εξαγωγών και των αναπτυξιακών προγραμμάτων, ενώ συμμετείχαν και σε τέσσερις διαγωνισμούς όπου μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού και της κινητροδότησης έμαθαν τη σημασία της συνέπειας και του επαγγελματισμού, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας.

Πλατινένιος, αλλά και ουσιαστικός  χορηγός για την άρτια ολοκλήρωση του συνεδρίου ήταν η Haifa Ν.Α. Ευρώπης.

Οι νικητές των δραστηριοτήτων επιβραβεύθηκαν από την Μινέρβα Ελαιουργική Α.Ε., που ήταν ο Χρυσός Χορηγός του Συνεδρίου.

Την τελετή λήξης του Συνεδρίου κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Παπαφωτίου».

Καινοτομίες του συνεδρίου:

Οι ομάδες

Οι σύνεδροι λειτουργούσαν σε ομάδες των 10 ατόμων χωρίς κοινά χαρακτηριστικά (τόπος, επάγγελμα, ηλικίες, κ.λπ.). Ο σκοπός των ομάδων ήταν να αποδειχθεί στην πράξη  ότι η συνεργασία είναι θέμα καλών συμφωνιών και κανόνων και όχι γνωριμιών.

 Κάθε ομάδα όρισε έναν αρχηγό μετά την γνωριμία των μελών. Ο αρχηγός μπορούσε να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή το αποφάσιζε η ομάδα στα πλαίσια μιας διαδικασίας αξιολόγησης που έπρεπε να ακολουθεί η ομάδα. Κάθε πρωί, οι ομάδες έκαναν μία σύσκεψη απολογισμού, αξιολόγησης των επιδόσεων της προηγούμενης ημέρας, στρατηγική για την τρέχουσα ημέρα και επιβράβευσης των επιδόσεων των μελών  από τα άλλα μέλη.

 Η επιβράβευση των μελών από τα μέλη έγινε με 5 κριτήρια: 1) Συνεργασία, 2) Δημιουργικότητα, 3) Επίλυση προβλημάτων, 4) Στρατηγική Σκέψη και 5) Προφορική Επικοινωνία.

Κάθε μέλος είχε στην τσάντα του 2 κάρτες επιβράβευσης (μια για κάθε μέρα) με 200 πόντους η κάθε μία.  Αυτές τις κάρτες έπρεπε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να τις δώσει σε ένα άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο θα έχει αξιολογήσει με βάση τα παραπάνω 5 κριτήρια.  Οι βαθμοί αυτοί διαμόρφωναν την βαθμολογία κάθε συνέδρου, απ’ όπου προέκυψε ο καλύτερος σύνεδρος ο οποίος και βραβεύθηκε.

Ο στόχος αυτής της διαδικασίας ήταν να αναδειχθεί ότι πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της αξιολόγησης των συναδέλφων μας μέσα στην ομάδα και να μάθουμε να αξιολογούμε με αντικειμενικά κριτήρια και όχι συναισθηματικά.

Οι διαγωνισμοί


Καθ' όλη την διάρκεια του συνεδρίου θα εξελίχθηκαν 2 παράλληλες διαδικασίες διαγωνισμών, ομαδικών και ατομικών.

1ος Διαγωνισμός - Συνεργασία


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: θα πάρετε έναν γερανό ο οποίος χειρίζεται ομαδικά και από τα 10 μέλη της ομάδας. Απαιτείται άριστος συντονισμός της ομάδας, ακριβείς κινήσεις και σωστό management. Πρέπει να σηκώσετε με τον γερανό, τούβλα που υπάρχουν στο χώρο και να τα βάλετε το ένα πάνω στο άλλο. Τα τούβλα είναι περιορισμένα σε αριθμό και κάθε ομάδα παίρνει ανάλογα με την ταχύτητα που ενεργεί. Κάθε ομάδα κερδίζει το ύψος της κατασκευής που θα κάνει με τα τούβλα (εκατοστά του μέτρου) σε πόντους.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε άλλο πέραν του γερανού για να πιάσετε τα τούβλα. Ο διαγωνισμός αρχίζει και τελειώνει με ένα σφύριγμα. Ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας είναι 15 λεπτά. 

2ος Διαγωνισμός - Ταχύτητα


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Θα πάρετε από ένα ποτήρι τρύπιο! Θα πρέπει να το γεμίζετε με νερό από την πισίνα και στη συνέχεια να γεμίζετε τον κουβά της ομάδας σας. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να κλείνετε τις τρύπες του ποτηριού. Κάθε ομάδα κερδίζει το ύψος σε νερό μέσα στον κουβά (εκατοστά του μέτρου) σε πόντους.

Ο διαγωνισμός αρχίζει και τελειώνει με ένα σφύριγμα. Ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας είναι 15 λεπτά. 

 

3ος Διαγωνισμός - Δημιουργικότητα


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Θα πάρετε ένα πακέτο με καλαμάκια, σύρμα κατασκευών, κόφτη και χαρτοταινία. Πρέπει να σχεδιάσετε και να κατασκευάσετε τον πιο ψηλό πύργο που μπορείτε με τα διαθέσιμα υλικά. Απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός της κατασκευής πριν την εκτέλεση και ομαδική προσπάθεια.

 Κάθε ομάδα κερδίζει το ύψος της κατασκευής που θα κάνει (εκατοστά του μέτρου) σε πόντους.

Ο διαγωνισμός αρχίζει και τελειώνει με ένα σφύριγμα. Ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας είναι 20 λεπτά. 

 

4ος Διαγωνισμός - Αποτελεσματικότητα


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Θα πάρετε έναν καλάμι 2 μέτρων ο καθένας, ένα κομμάτι σχοινί, ένα κομμάτι σύρμα και μία πλαστική σακούλα. Με τα υλικά πρέπει να κατασκευάσετε ένα καλάμι του ψαρέματος. Το σύρμα είναι για αγκίστρι, λυγίστε το όπως σας βολεύει.

Ο κάθε σύνεδρος πρέπει να ψαρέψει από την πισίνα όσο περισσότερα τετράγωνα κομμάτια φελιζόλ μπορεί και να τα βάζει στην τσάντα του. Με την λήξη του παιχνιδιού κρατάει τα φελιζόλ στην τσάντα του και περιμένει οδηγίες καταμέτρησης.

Το σχοινί πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν "πετονιά" σε όλο το μήκος του. Δηλαδή θα δέσετε την μία άκρη στο καλάμι και την άλλη στο σύρμα. Δεν πρέπει να δεθεί πιο κοντά από την άκρη. Όλα τα σχοινιά - πετονιές, πρέπει να έχουν το ίδιο μήκος.

Ψαρεύετε μόνο όρθιοι και δεν χρησιμοποιείτε το καλάμι για να πιάσετε τα φελιζόλ. Μόνο το αγκίστρι. Επίσης, το ένα χέρι σας πρέπει να κρατάει το καλάμι από το άκρο απέναντι από την πετονιά. Με απλά λόγια, δεν κλέβουμε, διότι οι κριτές θα κόβουν βαθμούς!

Κάθε ομάδα κερδίζει 5 πόντους για κάθε φελιζόλ που θα πιάσει κάθε μέλος της και κάθε μέλος κερδίζει 5 πόντους στην ατομική του βαθμολογία αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό το παιχνίδι είναι ομαδικό και ατομικό ταυτόχρονα.

Ο διαγωνισμός αρχίζει και τελειώνει με ένα σφύριγμα. Ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας είναι 15 λεπτά.  

Ατομικοί διαγωνισμοί


Έχετε 4 δυνατότητες για να μαζέψετε  πόντους.

1. ΒΑΘΜΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ: Φτάνοντας στην ώρα σας στα εργαστήρια και τις ομιλίες, λαμβάνετε από τον «υποστηρικτή» (βλ.παρακάτω) της ομάδας σας μια κάρτα επιβράβευσης με 50 πόντους.

2.  ΒΑΘΜΟΙ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: Στην σύσκεψη της ομάδας του πρωινού καφέ, μπορείτε να πάρετε  200 πόντους από κάθε μέλος.

3. ΒΑΘΜΟΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ: Εδώ μετράνε οι βαθμοί από το ψάρεμα.

4. ΒΑΘΜΟΙ ΟΜΑΔΑΣ: Στην ατομική σας βαθμολογία θα προστεθούν και οι βαθμοί της ομάδας σας. Μια καλή επίδοση της ομάδας, θα βοηθήσει και την ατομική βαθμολογία των μελών. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι η ομάδα πρέπει να παίρνει από τα μέλη, αλλά και να δίνει πίσω.

Έπαθλα


Καλύτερη ομάδα: Όλα τα μέλη θα λάβουν μετάλλιο και επίσης, θα συμμετέχουν στην κλήρωση για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών του 2015 που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (καλύπτονται τα αεροπορικά εισιτήρια και 2 διανυκτερεύσεις)

Καλύτερος σύνεδρος: Χρηματικό έπαθλο 300 ευρώ, μετάλλιο, συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών του 2015 (καλύπτονται τα αεροπορικά εισιτήρια και 2 διανυκτερεύσεις).

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΟΜΑΔΩΝ: Για κάθε ομάδα υπάρχει ένας "υποστηρικτής" ο οποίος θα συμμετέχει στον πρωινό καφέ για να βοηθά την διαδικασία και γενικά θα απευθύνεστε σε αυτόν για κάθε θέμα. Δείτε τον υποστηρικτή της ομάδας στον πίνακα ανακοινώσεων.

ΚΡΙΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ: Για κάθε ομάδα υπάρχει ένας κριτής (είναι ο ίδιος με τον υποστηρικτή) καθώς και ένας κεντρικός αγωνοδίκης. Θα δείτε τα ονόματα στον πίνακα ανακοινώσεων. Η τελική βαθμολογία για κάθε ομάδα και διαγωνισμό δίνεται από την κριτή. Αν έχετε αντίρρηση πρέπει να κάνετε ένσταση στον αγωνοδίκη. 

ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ. Στα εργαστήρια (όχι σε όλα) θα διατίθενται δωρεάν σε όσους φτάσουν στην ώρα τους ένα βιβλίο σχετικό με το εργαστήριο. Όσοι καθυστερήσουν και θέλουν το βιβλίο, θα πρέπει να καταβάλουν το αντίτιμο των 5 ευρώ. Το βιβλίο είναι εθελοντική προσφορά των εισηγητών που επιθυμούν να τα διαθέσουν δωρεάν σε όσους τους τιμούν με την συνέπειά τους.                                                                       

Δείτε φωτογαφίες του συνεδρίου εδώ: http://goo.gl/bn778y

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία