BACK TO
TOP
Δρώμενα

Σε έκτακτη ανάγκη οι Σέρρες, «βούλιαξαν» 50.000 στρέμματα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Σερρών, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα καθώς βάσει των μέχρι στιγμής εισηγήσεων των Τεχνικών Υπηρεσιών των πληγέντων δήμων, έχουν πλημμυρίσει περί τα 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε δεκάδες χωριά.

Πλημμύρησαν 2.500 στρέμματα στις Σέρρες

1
0

Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Φθορές έχουν υποστεί τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα, αγροτικοί δρόμοι και γέφυρες έχουν κοπεί στα δυο, αντλιοστάσια έχουν σκεπαστεί από τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ στα αναχώματα της ροής του Στρυμόνα έχουν σημειωθεί καθιζήσεις και θραύσεις.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται η στάθμη της λίμνης Κερκίνη, που ελέγχεται κάθε ώρα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, να ανοίξει το φράγμα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η λίμνη από τον όγκο νερού που έχει συγκεντρώσει.

Για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις των δήμων Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παπά και Ν. Ζίχνης ενημερώθηκε ο  περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό εξαιτίας των πλημμυρών ενημέρωσε σειρά υπουργείων η βουλευτής κ. Αραμπατζή, με επιστολή της, ζητώντας -μεταξύ άλλων- την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

Παρέμβαση Φωτεινής Αραμπατζή για τις καταστροφικές πλημμύρες στο νομό Σερρών

Με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Πανούση επικοινώνησε σήμερα το μεσημέρι η βουλευτής Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, προκειμένου να ζητήσει την επίσπευση της υπογραφής της σχετικής απόφασης για την κήρυξη των πληγεισών περιοχών του Νομού Σερρών από τις καταστροφικές πλημμύρες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό καθώς ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, με τον οποίο επίσης επικοινώνησε η Σερραία βουλευτής, δεν έχει ακόμη αρμοδιότητες.

Λίγο αργότερα η κ. Αραμπατζή απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με την οποία ζητά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, την ενεργοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου σύμφωνα με τον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, την θέση σε εφαρμογή των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης  για την επανόρθωση ζημιών, που προκαλούνται από θεομηνίες.

 

 Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς τους υπουργούς:

•Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Νικόλαο Βούτση

•Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Πανούση

•Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Αναστάσιο Μαυρόπουλο

•Οικονομικών Ιωάννη Βαρουφάκη

•Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα

•Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Υπουργό Γεώργιο Σταθάκη

•Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη

•Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη,

•Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου

 

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Νομός Σερρών και συγκεκριμένα οι Δήμοι Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παπά και Ν. Ζίχνης υπέστησαν, όπως θα έχετε πληροφορηθεί και από τα Μ.Μ.Ε. πανελλαδικής εμβέλειας, τεράστια καταστροφή από την εκτεταμένη βροχόπτωση και ως εκ τούτου την υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών των πληγέντων Δήμων περί τα  50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε δεκάδες  χωριά του Νομού Σερρών έχουν πλημμυρίσει, τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, αγροτικοί δρόμοι και γέφυρες έχουν κοπεί στα δύο, αντλιοστάσια έχουν σκεπαστεί από τεράστιες ποσότητες νερού ενώ καθιζήσεις και θραύσεις έχουν υποστεί τα αναχώματα της ροής του ποταμού Στρυμόνα.

Επειδή ένας Νομός κατ’ εξοχήν αγροτικός έχει υποστεί μια ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυτικό του κεφάλαιο λόγω της κατάκλυσης μεγάλου αριθμού καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο πλήττοντας καίρια τα ήδη συρρικνωμένα αγροτικά εισοδήματα και προκαλώντας απόγνωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

Επειδή οι δημόσιες υποδομές των συγκεκριμένων περιοχών έχουν υποστεί, όπως περιγράφεται ανωτέρω, σημαντικότατες καταστροφές.

Ζητούμε:

Α) Την άμεση κήρυξη των συγκεκριμένων περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σύμφωνα με το Ν. 3013/01-05-02 ( ΦΕΚ -102 Α’) και το σχετικό αίτημα της οικείας Περιφέρειας.

Β) Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση-επιχορήγηση των πληγέντων δήμων για την αποκατάσταση των ζημιών, που έχει υποστεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο, οι αγροτικοί δρόμοι, τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα αλλά και για την απάντληση των όμβριων υδάτων από τις πλημμυρισμένες περιοχές και χωράφια.

Γ) Την ενεργοποίηση των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, «Ενισχύσεις για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες (Άρθρο 107 παράγραφος 2 στοιχείο β της ΣΛΕΕ)»  που προβλέπει βοήθεια στη χρηματοδότηση των ενεργειών έκτακτης ανάγκης, που πραγματοποιούνται από τις δημόσιες αρχές σε περιπτώσεις καταστροφών όπως πλημμύρες κλπ για την αποκατάσταση της λειτουργίας υποδομών και εξοπλισμού στους τομείς της ενέργειας, της ύδρευσης και των μεταφορών.

Δ) Την ενεργοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις αποζημιώσεις στη φυτική παραγωγή  καθώς και στο φυτικό πάγιο και έγγειο κεφάλαιο από καταστροφές, οι οποίες προκλήθηκαν από πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις όπως αυτές ρυθμίζονται σύμφωνα  με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Υ.Α. 281245/2008 - ΦΕΚ 628/Β΄/2008), όπως αυτός ισχύει, και αρμόδιο φορέα υλοποίησης τον ΕΛΓΑ.

Εν αναμονή των σχετικών ενεργειών.

Βουλευτής Ν. Σερρών ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία