BACK TO
TOP
Δρώμενα

Βαρύ πλήγμα στις ελιές από τις φωτιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Περισσότερο ελιές, λιγότερο αμπέλια, αλλά και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κυρίως στο νομό Ηλείας, στην Ζάκυνθο, αλλά και στην Αττική (Καπανδρίτι) πλήρωσαν βαρύ τίμημα από τις πυρκαγιές που μαίνονται, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Βαρύ πλήγμα στις ελιές από τις φωτιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο

3
0

Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση την Τετάρτη όσον αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά της Α. Αττικής, καθώς οι πυροσβέστες, μετά από μια ακόμη ολονύκτια μάχη, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της στο Πολυδένδρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Θεωρούν ωστόσο ότι σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα. Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα υπήρξαν μικροεστίες που όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. 

Στις περιοχές παραμένουν 85 οχήματα της Πυροσβεστικής με 220 πυροσβέστες, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καλύτερη η κατάσταση σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση και από το πρωί κάνει ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

Στη Ζάκυνθο οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στο τεράστιο μέτωπο της Ζακύνθου, ανησυχεί την Πυροσβεστική, καθώς δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις σε ένα σημείο και να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα. 

Ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, επέμεινε στην εκδοχή του εμπρησμού για τις πυρκαγιές που καίνε για αρκετές ημέρες. Επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο».

Με εξήντα άνδρες πεζοπόρο τμήμα θα συνδράμει η Κύπρος στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα 

Στην Κύπρο κατέφθασε νωρίς το πρωί, ακόμα ένα C-130 από την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται γύρω στις 08:30 αν όλα κυλήσουν ομαλά να μεταφέρει τα 60 μέλη Πυροσβεστικής, Πολιτικής Άμυνας και Τμήματος Δασών στα μέτωπα της φωτιάς στην Ελλάδα.
 
Η αναχώρηση των 60 μελών αναμενόταν να γίνει το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο μια μηχανική βλάβη που παρατηρήθηκε στο C-130 που έστειλαν χθες οι ελληνικές αρχές, δεν επέτρεψε την απογείωση τελικά.
 
Το πρόβλημα στο C-130 εντοπίστηκε άμεσα από τους διαδικαστικούς ελέγχους και οι αρμόδιοι μετά από δυο ανεπιτυχείς δοκιμές για απογείωση, αποφάσισαν να μην ρισκάρουν οτιδήποτε και για το λόγο αυτό δεν έγινε και η απογείωση του.
 
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκο Τράγκολα, στόχος είναι η παροχή βοήθειας για την κατάσβεση πυρκαγιών ανάλογα με το που θα αναθέσουν οι ελληνικές αρχές καθήκοντα στους πυροσβέστες μας, κάτι που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. 
 
Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για την παραμονή των πυροσβεστών που θα μεταβούν στην Ελλάδα, θα παραμείνουν όσο χρειαστεί η συνεισφορά τους και σε περίπτωση που χρειαστεί αντικατάστασή τους, τότε οι Υπηρεσίες θα πράξουν αναλόγως. 

Προσαγωγή υπόπτου για τη φωτιά στην Πάρνηθα

Σημειώνεται ότι από την Τρίτη οι ανακριτικές υπηρεσίες του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ, ασχολούνται με άτομο που προσήχθη από την Πάρνηθα και θεωρείται ύποπτος για εμπρησμούς.

Σχετικά με την προσαγωγή του υπόπτου για εμπρησμούς, όπως είπε η κ. Μαλλίρη, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας. Υστέρα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη.

Ο προσαχθείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία