BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Το νέο πρόσωπο του ευρωπαίου αγρότη φώτισε ο Αγρότης της Χρονιάς 2018

Όλοι ήταν εκεί. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, άνθρωποι της αγοράς, επιστήμονες, συνεταιριστές και πολλοί φίλοι της Agrenda, έδωσαν το παρών το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στην 9η εκδήλωση για τη βράβευση του Αγρότη της Χρονιάς 2018. Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα ο θεσμός του Αγρότη της Χρονιάς φέτος επεφύλαξε μια έκπληξη, εισάγοντας την τιμητική διάκριση, την οποία έλαβε ο Χρήστος Τζιάλας, ένας από τους τελευταίους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ο οποίος από το 1940 ανεβοκατεβαίνει τα βουνά με το κοπάδι του και την οικογένειά του.

Το νέο πρόσωπο του ευρωπαίου αγρότη φώτισε ο Αγρότης της Χρονιάς 2018

13
0

Το βραβείο του κτηνοτρόφου της Χρονιάς έλαβε ο Νίκος Ζιώζιας, ο οποίος συνεχάρη την Agrenda, τον εκδότη της Γιάννη Πανάγο και την επιτροπή, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να παράγουν και να συνεταιρίζονται.

Το βραβείο της συλλογικής προσπάθειας απενεμήθη στον Μανώλη Κλαδάκη του συνεταιρισμού Άνω Βιάννου, ο οποίος μπήκε στην παραγωγή ελαιολάδου μετά τη συνταξιοδότησή του από επάγγελμα του γιατρού και έχοντας διαγράψει 8χρονη πορεία ως δήμαρχος.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θέλει να βάλει μπροστά την προσπάθεια δημιουργίας μιας ΑΕΣ με νέους παραγωγούς.

Το βραβείο του Αγρότη της Χρονιάς έλαβε ο Παναγιώτης Ρίζος Μακρής, το οποίο μοιράστηκε με τα δύο του αδέρφια. Σε έντονα φορτισμένο ύφος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του είπε «Θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα μίμησης μιας οικογενειακής επιχείρησης που έχει βασικό στοιχείο τη συνεργατικότητα».

Δείτε εδώ τη δεύτερη ενότητα και τα βραβεία


Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της εκδήλωσης


Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε ο εκδότης της εφημερίδας Γιάννης Πανάγος, που κάλεσε κυρίως τους παραγωγούς να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και να συνεχίσουν να ενημερώνονται. «Εμείς, η ομάδα  της Agrenda δίνουμε την υπόσχεση να γράφουμε από την καρδιά μας και να κρατάμε ψηλά τη σημαία ου Αγρότη της Χρονιάς».

Άλαν Μάθιους: Σταθερός ο Α' Πυλώνας, μικρή περικοπή στα Προγράμματα (Β' Πυλώνας)

Της τάξης του 5-10% αναμένεται να είναι οι περικοπές στο μπάτζετ της ΚΑΠ μετά το 2020 και της σύγκλισης, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Trinity του Δουβλίνου, Άλαν Μάθιους που ως κεντρικός ομιλητής άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας.

Όπως προβλέπει ο ίδιος, αναμένεται η πρόταση της Κομισιόν για την ΚΑΠ να περιλαμβάνει τη διατήρηση του προϋπολογισμού του α’ Πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) σε ονομαστικούς όρους, με μικρές περικοπές στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.


«Να θυμάστε αυτή θα είναι απλά μία πρόταση της Κομισιόν. Πρέπει να γίνουν μετά οι διαπραγματεύσεις και εδώ ίσως δυσκολέψουν τα πράγματα, καθώς ήδη μερικά κράτη-μέλη δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερα», τόνισε ο πολύπειρος γεωργοοικονομολόγος. «Φυσικά δεν πρέπει να παραβλεφθούν οι νέες προτεραιότητες της ΚΑΠ, οι οποίες δεν έχουν πολλές διαφορές με την τρέχουσα όμως έχει αλλάξει η έμφαση που δίνεται σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι τα περιβαλλοντικά. Για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων προτείνεται τα αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα, το πρασίνισμα και η πολλαπλή συμμόρφωση να αντικατασταθούν από μία πιο ενιαία προσπάθεια πιο στοχευμένη και πιο ευέλικτη πολιτική.


Τι σημαίνει αυτό: η παροχή εισοδηματικής στήριξης θα εξαρτάται από την ανάληψη περιβαλλοντικών πρακτικών για πιο φιλόδοξα προγράμματα. Οι νέες προϋποθέσεις θα σχεδιάζονται από τα κράτη μέλη ως ένα μίγμα εθελεντικών και υποχρεωτικών μέτρων. Τώρα το πως θα είναι αυτά διαφορετικά, πολύ απλά δεν το γνωρίζουμε», είπε ο Άλαν Μάθιους. Τώρα τα αναπάντητα ερωτήματα έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων τη δομή των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ, πώς η Κομισιόν θα αποφύγει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού, πώς θα γίνεται ο έλεγχος των επιδόσεων των κρατών-μελών κ.ο.κ.

Χαράλαμπος Κασίμης: Διαφωνούμε με την αλλοίωση του χαρακτήρα της ΚΑΠ

«Προετοιμαστείτε να δείτε τη συνέχεια της τρέχουσας ΚΑΠ ακόμα και μετά το 2020. Νομίζω ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να δούμε τη νέα μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ», ανέφερε κατά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Μάθιους πριν πάρει τη σκυτάλη ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Διαφωνούμε με την αλλοίωση του χαρακτήρα της ΚΑΠ, και διαφωνούμε με την αύξηση της συμμετοχής των Κρατών-μελών στον κοινοτικό προϋπολογισμό από το 1 στο 1,1%», φουντώνοντας τη συζήτηση στο πρώτο πάνελ που ήταν αφιερωμένο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.


Ο κ. Κασίμης παράλληλα ανέφερε ότι η άποψη η δική μου είναι ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2020 αφήνει σημεία αδιευκρίνιστα. Για παράδειγμα θέλει τις άμεσες ενισχύσεις αλλλά είναι προφανές ότι τα λεφτά δεν φτάνουν για να ικανοποιηθούν, το διαπιστευμένο έλλειμμα είναι περίπου 23 δις ετησίως για να καλύψει τις ανάγκες προσφυγικού, άμυνα και Brexit.

Πέτρος Ευθυμίου: Αν η Ευρώπη παραμείνει ενωμένη η σφραγίδα γερμανική

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, δημοσιογράφος και ερευνητής της διαΝΕΟσις, Πέτρος Ευθυμίου που συμμετείχε στο πρώτο πάνελ, υποστήριξε πως η Ευρώπη άλλαξε οριστικά, άλλαξε ο συσχετισμός δύναμης και αν παραμείνει ενωμένη η σφραγίδα θα είναι γερμανική. Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνεται μία Ένωση, η οποία πρέπει να αντέξει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό κάτι που το προωθούν οι έξι χώρες του Βορρά.


«Η Ευρώπη θα οξύνει τις πολιτικές που θα την κάνει διεθνώς ανταγωνιστική», προέβλεψε ο ίδιος. «Νοικοκύρηδες στο σπίτι μας μόνο από τον αγροτικό τομέα», ανέφερε τέλος ο κ. Ευθυμίου.

Γιώργος Γιαννιτσόπουλος: Περάσαμε από 5 ΚΑΠ για να έχουν όλοι δικαιώματα

Ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος αγρότης και πρόεδρος ΑΣΕΠΑ ανέφερε ότι «περάσαμε μέσα από 5 ΚΑΠ ώστε όλα τα χωράφια να έχουν σήμερα δικαιώματα, αλλά η διαφοροποίηση μεταξύ παραγωγών στον ίδιο ή διαφορετικούς νομούς είναι πολύ μεγάλη πρέπει να υπάρχει μία ισονομία, υπάρχει χρόνος, υπάρχει σήμερα καλύτερη πληροφόρηση».


Ηλίας Ελευθεροχωρινός: Μόνο μέσα από τη συνεργασία οι εκμεταλλεύσεις θα γίνουν πιο αποδοτικές

«Χρειάζεται γνώση του που, πότε, πώς και για ποιον θα πουλώ προκειμένου ένας καλλιεργητής να εξασφαλίσει μια αποδοτικότερη εκμετάλλευση και βέβαια το καλύτερο θα ήταν να παράγει τουλάχιστον 3 προϊόντα για να υπάρχει και κατανομή του ρίσκου». Αυτό τόνισε ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός, στην ομιλία του προκειμένου να απαντήσει το ερώτημα πως μια εκμετάλλευση θα γίνει πιο αποδοτική. Μεγάλη σημασία, ωστόσο, έδωσε ο ίδιος στο θέμα της συνεργασίας, καλώντας τους αγρότες, το αρμόδιο υπουργείο, τις εταιρείες εφοδίων, τους γεωπόνους και τα ιδρύματα να συνεργαστούν, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάρει μπροστά η οικονομία.


Ειδικότερα, στην εισήγησή του, με τίτλο «Εισροές, συγκρότηση και αποδοτικότητα εκμεταλλεύσεων», ο ομότιμος καθηγητής, τμήμα Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, τόνισε τα εξής:

«Επισημαίνεται η αναγκαιότητα της ύπαρξης εδαφών, εγγειοβελτιωτικών έργων, εγκαταστάσεων-κτισμάτων, μηχανολογικού εξοπλισμού, κεφαλαίων για εργασία και αγορά εφοδίων-εισροών (σπόροι, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, καύσιμα κ.ά.), αλλά και γνώσεων για το τι, πώς, που, πότε και για ποιον παράγω, καθώς και για πώς, που και πότε πωλώ τα παραγόμενα προϊόντα για τη συγκρότηση αποδοτικότερων εκμεταλλεύσεων.

Επίσης, συνιστάται η επιλογή κατάλληλων καλλιεργειών/ποικιλιών, η ορθολογική χρήση των εισροών, η μείωση των τιμών αγοράς (ΦΠΑ) γεωργικών εφοδίων, των φορολογικών συντελεστών, των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους ενέργειας, αλλά και η παραγωγή και διάθεση επαρκών και ποιοτικών προϊόντων. Επιπροσθέτως, προτείνονται και:


1) η αναβάθμιση του ρόλου υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ,

2) η οργάνωση γεωργικών εφαρμογών,

3) η σύνδεση ενισχύσεων με παραγωγή ποιοτικών προϊόντων,

4) η ενίσχυση προώθησης αγροτικών προϊόντων,

5) η ενίσχυση επενδύσεων για συσκευασία, τυποποίηση, αποθήκευση, μεταφορά και εμπορία προϊόντων,

6) η δημιουργία ομάδων παραγωγών,

7) η ασφάλιση των εκμεταλλεύσεων και

8) η αλλαγή νοοτροπίας των εμπλεκομένων με τη γεωργία». 


Θεοφάνης Γέμτος: Επενδύσεις για καλλιέργειες υψηλής αξίας

Tο έλλειμμα εθνικής γεωργικής πολιτικής υπογράμμισε στην ομιλία του ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεοφάνης Γέμτος ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της 3ης ενότητας με θέμα «Νέα αγροτική τεχνολογία και αναπτυξιακός προγραμματισμός».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η γεωργία θα πρέπει στα επόμενα χρόνια να καλύψει τις ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Αυξάνοντας τη παραγωγικότητα της γεωργίας κατά 70%.


«Χρειαζόμαστε προώθηση καλλιεργειών υψηλής αξίας και κτηνοτροφίας», τόνισε επισημαίνοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής συστήματος Γεωργίας Ακριβείας, ενώ  συμβολή στη διαχείριση των αγροκτημάτων μπορούν να έχουν ο εξοπλισμός ISO BUS των νέων τρακτέρ αλλά και πρότυπα ανάπτυξης καλλιεργειών.

«Να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές όπως έργα εξασφάλισης αρδευτικού νερού. Η Ελληνική πολιτεία έχει μια σειρά εργαλεία που πρέπει να  αξιοποιήσει όπως τα σχέδια βελτίωσης,  συνδεδεμένες με καλλιέργειες ενισχύσεις,  επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου,  ερευνητικά προγράμματα για επίλυση προβλημάτων της παραγωγής, ανάπτυξη προγράμματος γεωργικών συμβούλων», συνέστησε ο κ. Γέμτος.

Αθανάσιος Τσαυτάρης: Όχι σε ΚΑΠ δύο ταχυτήτων

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης Ομότιμος καθηγητής, τέως υπουργός, Κοσμήτωρ του Κολλεγίου Περρωτής Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, συμμετέχοντας στο πάνελ της 3ης ενότητας σχολίασε θετικά το γεγονός ότι πλέον τις αδυναμίες του κράτους τις καλύπτουν μόνοι τους οι αγρότες, ενώ όπως είπε δεν είναι κακό στην ΚΑΠ να έχει λόγο και η εθνική πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει εθνικοποίηση της πολιτικής κάτι που θα μπορούσε όπως είπε «να φέρει πέντε ΚΑΠ νωρίτερα, δημιουργώντας ανισότητες και στρεβλώσεις, μεταξύ αδύναμων και ισχυρών κρατών».

Δηλαδή, αυτών που μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω στους αγρότες τους και σ ’αυτούς που αδυνατούν. 


Δημήτρης Βακάμης: Ο γεωπόνος πρέπει να είναι δεμένος με τους παραγωγούς

Ο γεωπόνος και διευθυντής της Agro-Q, Δημήτρης Βακάμης, μνημόνευσε σχετικά με την τεχνολογία και τη διαχείριση των εκμεταλλεύσεων μία φράση που του είχε πει ο αείμνηστος Θεολόγης Καραϊνδρος «εμείς έχουμε καθυστερήσει, οι άλλοι πάνε με το τραίνο εμείς με τον αραμπά, οπότε πρέπει να πάμε με το αεροπλάνο», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προλάβουμε το τραίνο αλλά να κάνουμε πιο ισχυρά βήματα. Θέλουμε συλλογικά σχήματα και δεμένους γεωπόνους με 50-60 παραγωγούς για να πάμε μπροστά είπε ο ίδιος κάνοντας μετά ειδική αναφορά στο ρόλο που πρέπει να παίξει το Μέτρο 2 «Σύμβουλοι» τα χρήματα του οποίου «πρέπει να γίνουν ανάπτυξη και όχι λαϊκισμός».


Νίκος Κυριακίδης: Οι νέες τεχνολογίες είναι ανάγκη επιβίωσης

«Όλα αυτά δεν είναι η λύση, είναι τα εργαλεία για να φτάσεις στη λύση», είπε για τη νέα γενιάς τεχνολογία ο εμπορικός διευθυντής της Yara Ελλάς ΑΕ και γραμματέας του ΣΠΕΛ, Νίκος Κυριακίδης που τόνισε ότι η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας αρχικά οδηγεί πρόσκαιρα σε αύξηση του κόστους, χαρακτηριστικό όλων των επενδύσεων.


Φυσικά υπογράμμισε πως οι νέες τεχνολογίες είναι ανάγκη για επιβίωση και όχι πολυτέλεια. Ο κ. Κυριακίδης επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποκάλυψε πως η Yara Ελλάς ΑΕ κατασκευάζει ένα νέο ενσακκιστήριο-κέντρο διανομής λιπασμάτων στο Βόλο.

Χριστόδουλος Μποζατζίδης: Το αεροπλάνο το έχουμε και περιμένουμε κάποιον να επιβιβαστεί

Ο Χριστόδουλος Μποζατζίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrotech SA τόνισε την ανάγκη των κατάλληλων παρελκόμενων που θα πρέπει να ενσωματωθούν στις εκμεταλλεύσεις για την υιοθέτηση της γεωργίας ακριβείας.


«Με ποια μηχανήματα, ποιες σπαρτικές που έχουμε τεχνολογία του 80’, θα μπορέσουμε να την ενσωματώσουμε» αναρωτήθηκε λέγοντας πως σήμερα τρέχουν τα Σχέδια Βελτίωσης που είναι μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει όλο αυτό. Όμως το όριο στον εξοπλισμό που είναι τα 150.000 ευρώ στα Σχέδια Βελτίωσης δεν χωράνε όλα αυτά τα νέα πράγματα που χρειαζόμαστε.

«Εμείς σας διαβεβαιώνω ότι το αεροπλάνο το έχουμε και περιμένουμε κάποιον να επιβιβαστεί» σημείωσε ο κ. Μποζατζίδης, «παίζοντας» με τη φράση του κ. Βακάμη.



Ο κ. Τάσος Ηλιακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing της Interamerican


Γιάννης Καζόγλου: Ο αγρότης δεν χρειάζεται μάστερ στην πληροφορική

Το να επιστρέψει ο γεωπόνος στο χωράφι είναι επίσης πολύ σημαντικό και αυτό αφορά τους ιδιώτες και του δημοσίου, σχολίασε ο Γιάννης Καζόγλου, γεωπόνος-δρ. λιβαδοπόνος και βοοτρόφος.

Επιπλέον διαφωνεί με την πεποίθηση ότι ο αγρότης πρέπει να έχει πολλές δεξιότητες για να δουλέψει αυτή την τεχνολογία υιοθετώντας την άποψη ότι «ο απόφοιτος λυκείου θα μπορεί να τα κάνει όλα αυτά», φυσικά με τη βοήθεια των συμβούλων.

Γιώργος Αρσένος: Ζητούμενο τα προϊόντα να ξεχωρίζουν

Την 4η θεματική ενότητα «Κτηνοτροφική παραγωγή και κανόνες αγοράς», άνοιξε ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Γιώργος Αρσένος, ο οποίος τόνισε την έλλειψη συνεργατικών δικτύων και την ύπαρξη προϊόντων χωρίς διαφοροποίηση.


Στον τομέα της ζωικής παραγωγής, σύμφωνα με τον καθηγητή, διαπιστώνεται περιορισμένη ανταγωνιστικότητα και αθέμιτος ανταγωνισμός «η Ελλάδα δεν είναι ο ομφαλός της γης, γεγονός που πρέπει να γίνει κατανοητό από παραγωγούς και πολιτικούς.

Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι ισχυρότατος και η κρίση δημιουργεί μόνο κροίσους και πένητες», είπε με νόημα.


Ο ίδιος ανέλυσε τους  παράγοντες που καθορίζουν την εμπορικότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων και το ρόλο της καινοτομίας στη διαμόρφωση αυτής, ενώ πρότεινε τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή ώστε τα προϊόντα να προσαρμοστούν στις εξελίξεις της ζήτησης σε εξειδικευμένες αγορές υψηλών προδιαγραφών.


Οι βραβευθέντες

Οι νικητές που αναδείχθηκαν ύστερα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι:

«Άριστος µεταξύ αρίστων», «Αγρότης της Χρονιάς 2018», ο ανήσυχος παραγωγός βιοµηχανικής ντοµάτας από τα Φάρσαλα Παναγιώτης-Ρίζος Μακρής, ο οποίος µαζί µε αδέλφια του πέτυχαν την πλήρη καθετοποίηση της εκµετάλλευσής τους.


Στη δεύτερη κατηγορία, αυτής της «Καλύτερης Κτηνοτροφικής Εκµετάλλευσης», διακρίθηκε ένας 35χρονος προβατοτρόφος µε υψηλές περγαµηνές, ο Νίκος Ζιώζιας, που µεταξύ άλλων αποτελεί και ιδρυτικό µέλος του Συνεταιρισµού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς» ενώ στη «Συλλογική Προσπάθεια» η Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση Ελαιοπαραγωγών του ∆ήµου Βιάννου «BIENNA», που στήριξε την επιτυχία της στο δηµιουργικό συνδυασµό της εµπειρίας των παλαιών ελαιοκαλλιεργητών µε την ορµή των νέων.


Πρέπει να σηµειωθεί ότι φέτος ένα ακόµη ειδικό βραβείο θα εµπλουτίσει τον θεσµό, το οποίο θα απονεµηθεί σε έναν από τους τελευταίους µετακινούµενους κτηνοτρόφους, τον 84χρονο Χρήστο Τζιάλα µε θερινή βάση το Πρόσβορο Γρεβενών.


Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, την τελετή απονοµής πλαισίωσαν εισηγήσεις διακεκριµένων προσώπων του αγροτικού χώρου υπό τον συντονισµό του Στέλιου Σαράντη, ενώ υπενθυµίζεται ότι αρωγοί στη διοργάνωση του θεσµού είναι η Yara Hellas ως Μέγας Χορηγός και οι Eurobank, Αφοί Σαρακάκη / Mitsubishi Motors, Agrotech SA, Interamerican, Milkplan Lely Barilla / Misko και Syngenta ως Χορηγοί.

Βρείτε εδώ το Πρόγραμμα εκδήλωσης Αγρότης της Χρονιάς 2018.pdf


Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη Τσαντοπούλου - Μυρσίνα Τσαντοπούλου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία