BACK TO
TOP
Δρώμενα

Το δεντρολίβανο και τα μυστικά συστατικά της μακροζωίας

Οι κάτοικοι του χωριού Αcciaroli νότια της Νάπολης αν και ξεπερνούν τα 90 χρόνια τους έχουν κράση τριαντάχρονου.

Το δεντρολίβανο και τα μυστικά συστατικά της μακροζωίας

3
0

Mε έναν στους 60 κατοίκους του να ξεπερνά τα 90 ή και 100 έτη, το Acciaroli της νοτιοδυτικής Ιταλίας δεν είναι ένα συνηθισµένο ψαροχώρι. Κάποιοι πιστεύουν πως οι άνθρωποί του έχουν ανακαλύψει το µυστικό της µακροζωίας, το οποίο αναδίδει ένα έντονο άρωµα δεντρολίβανου…

«Χρησιµοποιούν δεντρολίβανο σε ό,τι µαγειρεύουν», αναφέρε ο δρ. Άλαν Μέιζελ, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνια, το οποίο σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Σαπιέντσα της Ρώµης διεξήγαγε το 2016 έρευνα στην περιοχή αναζητώντας τις αιτίες του φαινόµενου.

Σε αυτό το ήσυχο ψαροχώρι, όπου το σκηνικό συµπληρώνουν χαµηλοί λόφοι και ελαιώνες, φύεται µια ιδιαίτερα αρωµατική ποικιλία δεντρολίβανου, που λέγεται ότι µυρίζει 10 φορές πιο έντονα από άλλες της Μεσογείου.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το δεντρολίβανο περιέχει ευεργετικές για τον εγκέφαλο ενώσεις και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ποικιλία που καλλιεργείται στο Acciaroli έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις σε αυτές.

Τη διατροφή τους συµπληρώνουν τα κουνέλια που εκτρέφουν οι ίδιοι, οι φρέσκες σαρδέλες που πιάνουν καθηµερινά οι ψαράδες και το ελαιόλαδο. Επιπλέον, ασκούνται καθηµερινά. 

Με κράση τριαντάχρονου

Για τη διεξαγωγή της έρευνας συλλέχθηκαν δείγµατα αίµατος από 81 ηλικιωµένους, τα οποία οδήγησαν σε ενδιαφέροντα ευρήµατα. Οι κάτοικοι της περιοχής µοιάζουν απρόσβλητοι από ασθένειες που πλήττουν τον υπόλοιπο δυτικό κόσµο.

«∆ιαπιστώσαµε απουσία χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές ή η νόσος Αλτσχάιµερ, δήλωσε στην Telegraph o δρ. Μέιζελ. Επίσης, από τα αποτελέσµατα προέκυψε ότι οι ηλικιωµένοι του Acciaroli παρουσιάζουν ασυνήθιστα χαµηλά επίπεδα της ορµόνης αδρενοµεδουλίνη, παρόµοια µε αυτά που παρατηρούνται σε άτοµα ηλικίας 20-30 ετών. Τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορµόνης εµποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίµατος.

Αν και οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσµατα χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση υποθέτουν ότι ο άγνωστος X στην εξίσωση της µακροζωίας µπορεί να κρύβεται στο συνδυασµό της µεσογειακής διατροφής, της συστηµατικής άσκησης και των καλών γενετικών χαρακτηριστικών.

κάτι ακόµα...

Kρύβουν κι αλλα µυστικά

Κάτι πονηρό έχουν στο µυαλό τους

Ένα ακόµη αναπάντεχο εύρηµα της έρευνας των Πανεπιστηµίων της Καλιφόρνια και της Ρώµης ήταν αχαλίνωτη σεξουαλική επιθυµία των µεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων του Acciaroli. «Στα 95 τους σκέφτονται το σεξ όσο ένας πενηντάρης, και οι πενηντάρηδες το σκέφτονται ακόµη πολύ», ανάφερε στους New York Times ο καθηγητής του πανεπιστηµίου Σαπιέντσα, δρ. Σαλβατόρε Ντι Σόµµα.

Ο ρόλος των οικογενειακων δεσµων

Οι ισχυροί οικογενειακοί δεσµοί θεωρούνται επίσης ένα από µυστικά των κατοίκων του Acciaroli, οι οποίοι µένουν στον ίδιο τόπο για πολλές γενιές. Επιπλέον, δεν µετανάστευσαν µε τον ίδιο ρυθµό, όπως οι συµπατριώτες τους από άλλα χωριά της Ιταλίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να διατηρήσουν ένα σταθερό σύνολο γενετικών χαρακτηριστικών.

Στις µπλε ζώνες της µακροζωίας

Με την αναλογία του 1 υπερήλικα ανά 60 κατοίκους το Acciaroli ανταγωνίζεται τις άλλες «µπλε ζώνες» της µακροζωίας που εντοπίζονται στη Σαρδηνία και την Οκινάουα. Ενδεικτικό είναι ότι σύµφωνα µε την απογραφή του 2010, στις ΗΠΑ αντιστοιχούσε 1 υπερήλικας ανά 163 κατοίκους.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία