BACK TO
TOP
Δρώμενα

Σχέδιο για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών

Τα έργα αφορούν κυρίως στην ταμίευση των επιφανειακών απορροών.

Σχέδιο για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών

0
0

Για την ανάπτυξη της γεωργίας στο Θεσσαλικό κάμπο έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του ειδικού θεματικού συμποσίου που έγινε την Παρασκευή 02 Μαρτίου 2018 στη Λάρισα, με θέμα «Ευάλωτη Γεωργία της Θεσσαλίας: Παρόν Προοπτικές».

 

Ο Λαρισαίος υφυπουργός εκτίμησε πως «αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να μπορούν, εντασσόμενοι σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

 

Για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών της χώρας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προγραμματίζει την εκτέλεση Εγγειοβελτιωτικών Έργων και την εκπόνηση των Μελετών τους. Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στην ταμίευση των επιφανειακών απορροών, αλλά και στην βελτίωση υφισταμένων εγγειοβελτιωτικών υποδομών. Υλοποιούνται στα πλαίσια  κοινοτικών  και Εθνικών Πόρων και έχουν ως στόχο:


  • την ποσοτική επάρκεια των υδατικών πόρων, με την ταμίευση του νερού (κατασκευή λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων και δικτύων αξιοποίησής τους
  • την ποσοτική και ποιοτική εξασφάλιση των υπόγειων υδάτων με τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων
  • τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων
  • τη χρήση βελτιωμένων μεθόδων άρδευσης (τεχνητή βροχή χαμηλότερων πιέσεων και παροχών, στάγδην άρδευση) σε νεότερα δίκτυα.»

 

Επίσης, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υδάτων, εντός της περιμέτρου των συλλογικών αρδευτικών δικτύων, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως "σχεδιάζονται και υλοποιούνται ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αρδευτικού νερού και εκσυγχρονισμού-αποκατάστασης των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης, με σκοπό τη μείωση των απωλειών τους.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη αποστείλει την πρότασή της με αιτήματα για κάθε ΠΕ αρμοδιότητάς της. Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνονται και οι ταμιευτήρες που σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας αποτελούν την εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεραντλήσεων για αρδευτικούς σκοπούς χωρίς την εκτροπή του Αχελώου. Τα αιτήματα ιεραρχούνται από την αρμόδια Υπηρεσία προκειμένου να προωθηθούν, τα πρώτης προτεραιότητας έργα με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, στη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η οποία θα προβεί στη συγκριτική αξιολόγηση όλων των προτεινόμενων έργων. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω συγκριτική αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μετά την προκήρυξη της εν λόγω δράσης.

 

«Στην κρίσιμη αυτή φάση, καλούνται όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αναπτύξουν ένα πλαίσιο συνεργειών για τη βέλτιστη θεώρηση και αντιμετώπιση του προβλήματος με κύριο μέλημα την ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών μας, ώστε να είναι κοινός τόπος όλων η υιοθέτηση του νέου παραγωγικού μοντέλου για τον πρωτογενή τομέα. Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή στη Λάρισα, με την αξιοποίηση και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να καταστεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια επιμόρφωσης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας. Η γνώση είναι η δύναμη που χρειάζεται ο σύγχρονος αγρότης ώστε να είναι βιώσιμη η εκμετάλλευσή του και να μπορεί να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα» σημείωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το συμπόσιο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας», αναφέρει το δελτίο Τύπου του υπουργείου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία