BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ελαιοκαλλιεργητής ανακάλυψε μινωικό τάφο στην Ιεράπετρα

Ένα σπάνιο εύρημα ήλθε σήμερα το πρωί στο φως, το οποίο έχει γεμίσει ενθουσιασμό τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, μιας και είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί τάφος ασύλητος και μάλιστα της μινωικής περιόδου, με ανέγγιχτες τις ταφές και όλα τα κτερίσματα στη θέση τους!

Ελαιοκαλλιεργητής ανακάλυψε μινωικό τάφο στην Ιεράπετρα

2
0

Το ανέλπιστο εύρημα, εντοπίστηκε σε αγροτική έκταση με ελαιοκαλλιέργεια, στο Κεντρί, έξω από την Ιεράπετρα. Ο αγρότης αντιλήφθηκε έναν κρατήρα που είχε δημιουργηθεί στον αγρό του, όπου χάνονταν το νερό με το οποίο πότιζε τα δέντρα. Περνώντας ένα αγροτικό αυτοκίνητο προκλήθηκε καθίζηση και σχηματίστηκε τρύπα, απ’ όπου πλέον ήταν αντιληπτό ότι επρόκειτο για αρχαιολογικό εύρημα και αμέσως ειδοποιήθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στο σημείο έσπευσαν οι αρχαιολόγοι που επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα του ευρήματος και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση σωστικής ανασκαφής που έφερε στο φως δύο πήλινες λάρνακες με αντίστοιχες ταφές και περίπου 30 αγγεία που τις συνόδευαν, ενώ ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός πολύτιμων κτερισμάτων που τοποθετούνται με τους νεκρούς μέσα στις λάρνακες, οι οποίες φέρουν ζωγραφικό διάκοσμο.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, ο τάφος είναι της υστερομινωικής περιόδου (1400 – 1500 π.Χ.).

Στο σημείο όπου αυτή την ώρα εξελίσσεται η ανασκαφή, περισυλλογή και προσεκτική συσκευασία για ασφαλή μεταφορά των ευρημάτων στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου, έχει μεταβεί και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θ. Καλαντζάκης.

Πηγή: Anatolh.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία