BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ανάγκη για νέο πακέτο χρηματοδότησης βλέπει ο Τόμσεν

Κενό χρηματοδότησης αλλά σχετικά μικρό για τη διετία 2015-2016 διαβλέπει για την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο «πακέτο».

Τα «γυρίζει» τώρα για 13ο-14ο μισθό, επιμένει για κατώτατο ο Τόμσεν

0
0

«Είναι όμως σαφές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ότι θα υπάρξει ανάγκη χρημάτων, επιπλέον χρημάτων, από κάπου. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το κενό χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί από τις αγορές, επομένως χρειαζόμαστε να βρούμε επιπλέον χρήματα. Θα πρέπει να μιλήσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας γιʼαυτό. Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για ποσά σαν αυτά που είδαμε στο παρελθόν. Σε σύγκριση με το παρελθόν, αυτά θα είναι μικρά ποσά», είπε χαρακτηριστικά ο Τόμσεν σε δηλώσεις του στον Αντένα.

Συμπλήρωσε δε αναφορικά με την ανάγκη μέτρων πως «έχουμε ένα πρόγραμμα σε ισχύ. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα χρόνια, επομένως παραμένουμε πιστοί στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα και στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Ο ίδιος υποστήριξε πως το ΔΝΤ δεν ζήτησε αναγκαστικά «κούρεμα» αλλά μέτρα για να μειωθεί το χρέος. «Έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, στα μέσα του 2014 και στα μέσα του 2015, σε δύο βήματα να δούμε τι χρειάζεται ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το χρέος θα μειωθεί, στην πορεία του προγράμματος, σε επίπεδο χαμηλότερο από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτό. Αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα εκεί, και το ακολουθούμε πιστά. Το πως ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό, το πως ακριβώς θα μειωθεί το χρέος, δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς, υπάρχει μια σειρά δυνατοτήτων, δεν είναι απαραίτητο να έχουμε κούρεμα. Αυτή η συζήτηση θα γίνει. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πλευρά μας και είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν σε αυτό το πλαίσιο να φέρουν το χρέος σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από το 110% του ΑΠΕ μέχρι το 2022».

Οριοθέτησε χρονικά τη σχετική συζήτηση λέγοντας ότι θα ξεκινήσει κάποια στιγμή καλοκαίρι-φθινόπωρο.

Υπεραμύνθηκε του προγράμματος λέγοντας ότι «δεν είναι ότι το πρόγραμμα, από την αρχή, έδωσε έμφαση μόνο στην λιτότητα. Δεν το έκανε αυτό. Αλλά σε σχέση με την εφαρμογή, αυτό (η λιτότητα) ήταν το σκέλος που ακολούθησε την πορεία. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι κατά βάση πίσω μας, η Ελλάδα σίγουρα απέδειξε ότι μπορεί να εκτελέσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα, επομένως υπάρχει μια φυσιολογική στροφή προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δαπανάται όλο και περισσότερο πολιτικό κεφάλαιο στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε την οικονομία να πηγαίνει προς την ανάκαμψη και αυτό θα διευκολύνει και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Τέλος χαρακτήρισε σημαντικό ορόσημο την έξοδο στις αγορές. «Είναι ένας σημαντικός στόχος του προγράμματος να φέρει την Ελλάδα πίσω στις αγορές. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Υπάρχει βεβαίως ακόμα πολύς δρόμος έως ότου η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται εξολοκλήρου στις αγορές για τη χρηματοδότησή της, αλλά αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο και χαιρετίζουμε».

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία