BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα στο επίκεντρο του αναπτυξιακού προτύπου

Στην παρουσίαση ενός αναπτυξιακού μοντέλου πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας θα προχωρήσει πιθανότατα στο Eurogroup της 5ης Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών.

Αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα στο επίκεντρο του αναπτυξιακού προτύπου

1
0

Μετά την επισφράγιση του πρωτογενούς πλεονάσματος και το «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών, ο στόχος είναι να καταρτισθεί και να παρουσιασθεί στους εταίρους ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και  θα βασίζεται στην υγιή χρηματοδότηση.

Το μοντέλο το οποίο θα περιληφθεί και στο κείμενο για την πρόοδο του Μνημονίου, βασίζεται και σε μελέτες του ΚΕΠΕ οι οποίες δίνουν έμφαση  στους κλάδους στους οποίους η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της ΕΕ.  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι: Τουρισμός, μεταφορές, βαμβάκι, φρούτα, ιχθυοκαλλιέργεια, γαλακτοκομικά και λάδι, γουναρικά, μάρμαρο, διύλιση πετρελαίου, αλουμινίου και είδη ένδυσης.

Συστήνεται η ευρύτερη αξιοποίηση διαθέσιμων εγχώριων πόρων (έμπειρο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, φυσικός και πολιτισμικός πλούτος, αναξιοποίητοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, κτλ.), αλλά και η στροφή της παραγωγής προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας έτσι ώστε να αυξηθεί η αξία των εξαγωγών σε κατηγορίες αγαθών που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να εξάγονται σε ένα σημαντικό ποσοστό τους ανεπεξέργαστα (π.χ. ελαιόλαδο, βαμβάκι, καπνός, ορυκτά).

Το αναπτυξιακό πρότυπο έχει βασιστεί και  σε μελέτες του ΙΟΒΕ αλλά και της McKinsey που εκτιμά ότι  γενόσημα φάρμακα, υδατοκαλλιέργειες, ιατρικός τουρισμός, μακροχρόνια φροντίδα και φροντίδα ηλικιωμένων, μεταφορές και logistics, διαχείριση αποβλήτων, μεταπτυχιακή εκπαίδευση και ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα είναι οι κλάδοι του μέλλοντος.

Ο τζίρος τους μπορεί να αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ ετησίως και να δημιουργήσουν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας στο τέλος της 10ετίας, σύμφωνα με την εταιρεία. Αναλύει τις προοπτικές των βασικών τομέων της οικονομίας (λιανεμπόριο, βιομηχανία τροφίμων, τουρισμός, ενέργεια, γεωργία), τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν.  

Αναλυτικότερα, οι δώδεκα τομείς-άξονες στους οποίους θα βασίζεται το νέο μοντέλο είναι:

1. Τουρισμός

2. Αγροτο- διατροφική βιομηχανία

3. Logistics

4. Φαρμακευτικός κλάδος

5. Τεχνολογίες Πληροφορικής Επικοινωνιών

6. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

7. Ενέργεια

8. Διαχείριση αποβλήτων

9. Ναυτιλία και σχετικές δραστηριότητες

10. Υποδομές

11. Λιανικό Εμπόριο

12. Μακροπρόθεσμα και φροντίδα των ηλικιωμένων

 

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί οικονομικά στο νέο ΕΣΠΑ το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, επίσης στέλνεται προς έγκριση στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία