BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Παρουσιάζεται το αναπτυξιακό σχέδιο, εγκρίνεται η δόση

Έμφαση σε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα στο πλάνο που παρουσιάζεται στο Euroworking Group.

Παρουσιάζεται το αναπτυξιακό σχέδιο, εγκρίνεται η δόση

0
0

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ αλλά και την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους περιμένει η Ελλάδα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ευρωομάδας (Euroworking Group) που πραγματοποιείται την Πέμπτη 24 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο, υπενθυμίζεται, βασίζεται σε μελέτες του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ και εστιάζει στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Κεντρική θέση έχουν, μεταξύ άλλων, ο πρωτογενής τομέας και οι ιχθυοκαλλιέργειες, η παραγωγή τροφίμων υψηλής υπεραξίας και ο τουρισμός.

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα παρουσιασθεί αρχικά ως τετρασέλιδο υπόμνημα στο Euroworking Group, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για το χρέος και τη δόση έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα, λίγο μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε άμεση έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.

Πάντως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα αφορούν το ενδεχόμενο διαγραφής του συνολικού χρέους, όπως αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα.

Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια των διεθνών δανειστών που σημαίνει ότι περαιτέρω κούρεμά του θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε άμεσες απώλειες, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Έλληνας αξιωματούχος αναμένεται να εγείρει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους στη συνάντηση του Eurogroup την Πέμπτη.

«Τώρα που η Eurostat έχει επιβεβαιώσει επίσημα τους δημοσιονομικούς μας δείκτες, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωζώνη να προχωρήσει με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης όπως έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία