BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Πήρε τα πάνω του ο καπνός, κράτησαν αντιστάσεις τα τρόφιμα στην πενταετία

Ανάκαμψη στην παραγωγή καπνών κατά την τελευταία πενταετία διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, η συγκεντρωτική μελέτη της ICAP για το αντίκτυπο της κρίσης στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Έρευνα της ICAP για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

0
0

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στον τομέα διαλογής – επεξεργασίας καπνών υπήρξε μεν ανάκαμψη την τελευταία 5ετία, χωρίς όμως να αντισταθμίζει τη δραματική συρρίκνωση που υπέστη η παραγωγή καπνών την περίοδο 2006-2007.

Αντίθετα, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος ενισχύσεων στη βιομηχανική ντομάτα μετά το 2010 υπήρξε συρρίκνωση της καλλιέργειας, κατ΄επέκταση δε και μείωση της παραγωγής προϊόντων βιομηχανικής επεξεργασίας της τομάτας (κυρίως εξαγόμενα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξεταζόμενη από την ICAP πενταετία, αναλόγως της περιόδου έκδοσης της μελέτης, έχει καταληκτικό έτος είτε το 2012, είτε το 2013 και βασίζεται στις κλαδικές μελέτες που έχει συντάξει η εταιρεία. Έτσι, για παράδειγμα, η άνοδος 2,3% που καταγράφεται στο ελαιόλαδο δε λαμβάνει υπόψη της την περυσινή, σχεδόν καταστροφική για τον κλάδο  χρονιά.

Από τους 87 κλάδους/αγορές που εξετάστηκαν, οι οκτώ στους δέκα (ήτοι 71 κλάδοι) υπέστησαν απώλειες (μικρής ή μεγάλης έκτασης), ενώ μόνο δύο στους δέκα εμφάνισαν αυξητική πορεία (16 κλάδοι).

Τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζει ο τομέας των Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση ιδιαίτερα την περίοδο 2011-2012, λόγω των ευνοϊκών όρων του θεσμικού πλαισίου (υψηλές τιμές αποζημίωσης ενέργειας). Βεβαίως και εδώ τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά μετά το new deal και τα συνακόλουθα «κουρέματα» στις εγγυημένες τιμές.

Εκτός από τις ΑΠΕ, αυξητικά κινήθηκαν κυρίως κατηγορίες προϊόντων διατροφής, έστω κι αν τα ποσοστά ανόδου δεν ξεπέρασαν το 5%. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος 2,6% που καταγράφεται στην παραγωγή σιμιγδαλιού σίτου και η αύξηση 2,3% στο ελαιόλαδο (χωρίς, όπως προαναφέραμε να υπολογίζεται η περυσινή χρονιά).  Άνοδος 1,8% σημείωσε η παραγωγή ρυζιού και 1,1% τα ζυμαρικά.

Όσον αφορά στις οικονομικές επιδόσεις των επιμέρους κλάδων, πρέπει να επισημανθεί η παρουσία των Αγροτικών Εφοδίων-Λιπασμάτων στις πέντε πρώτες θέσεις της Αποδοτικότητας Ιδίων Κεφαλαίων με ποσοστό ανόδου 40,17%.

Αξιοσημείωτη, επίσης, η αύξηση κατά 63,4% στο Περιθώριο Μεικτού Κέρδους που εμφανίζει η ζυθοποιία η οποία επίσης βρίσκεται στο «Τοπ 5» της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ICAP, «αρκετές πρόσφατες θετικές εξελίξεις με κύρια την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στις αγορές, μετά από πολλά χρόνια, μέσω διάθεσης κρατικών τους ομολόγων, στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την έξοδο από την κρίση.

Στη κατεύθυνση αυτή, και λαμβάνοντας υπόψη και τα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα το 2013, βάσει των ισολογισμών που είναι καταχωρισμένοι στη βάση δεδομένων της ICAP Group, προκύπτει μία αισθητή μείωση των ζημιών, την τελευταία διετία. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν κατά 34% το 2012, ενώ και το 2013 (με βάση δείγμα σχεδόν 7.300 διαθέσιμων ισολογισμών) προκύπτει περαιτέρω μείωση των ζημιών κατά 52%.

Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη και η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index το δεύτερο τρίμηνο του 2014, στις 156 μονάδες από 140 το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κατάσταση αρχίζει να εξομαλύνεται και να εμφανίζονται σταδιακά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ICAP «η ελληνική οικονομία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την πρωτόγνωρη ύφεση που καθόρισε τις εξελίξεις την τελευταία πενταετία. Η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) κατά ένα ποσοστό που υπερέβη το 23% στο διάστημα 2009-2013, είχε άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης που επικράτησαν αναμφισβήτητα έπληξαν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, διαφορετικές ήταν οι συνέπειες της κρίσης στις επιμέρους εταιρείες κάθε κλάδου».

Διαβάστε αναλυτικά την Κλαδική Ανάλυση-Μελέτη της ICAP Group για τις Συνέπειες της Κρίσης στην Οικονομία.pdf

Γιάννης Τσατσάκης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία