BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ανάπτυξη έως και 1% φέτος για την Ελλάδα βλέπουν οι Financial Times

Με αιτήματα για μειώσεις φόρων αλλά και προσδοκίες ότι η φετινή μπορεί να είναι χρονιά με ανάπτυξης με ρυθμούς έως και 1% προσέρχεται η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα η συμφωνία για την Ελλάδα

0
0

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η  βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι το αίτημα για μειώσεις φόρων που θα υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην τρόικα στο Παρίσι εδράζεται στο ότι η χώρα είναι πλέον σε καλό δρόμο και θα ξεπεράσει με άνεση τους δημοσιονομικούς της στόχους για το τρέχον έτος. Η ανταποκρίτρια των Financial Times αναφέρεται μάλιστα και σε δηλώσεις του κ Χαρδούβελη σύμφωνα με τις οποίες το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί τον φετινό στόχο του 1,5%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να προτείνει στην τρόικα μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις στο ΦΠΑ, στον ΕΦΚ επί των καυσίμων θέρμανσης και στο φόρο αλληλεγγύης. Τονίζεται δε πως ενδεχόμενες μειώσεις σε αυτούς τους φόρους θα προσφέρουν αφενός την απαραίτητη ανακούφιση στους Έλληνες φορολογούμενους που επιβαρύνονται υπέρμετρα από τους φόρους στην περιουσία, αφετέρου θα ενισχύσουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει βγει επιτέλους από μια ιστορική κρίση.

Οι Financial Times αναφέρονται μεταξύ άλλων και στα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ και κατέδειξαν πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Στο σημείο αυτό το δημοσίευμα επικαλείται αναφορές στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με το οποίο από τη σύγκριση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου με το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου 2014 προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά περίπου 0,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο τους έτους.

Καταλήγοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί εφέτος κατά περίπου 1%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη της τρόικας για αύξηση 0,6%, ωθούμενο κυρίως από το ρεκόρ του τουρισμού την καλοκαιρινή σεζόν.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία