BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Να αρθεί έστω και εκ των υστέρων η αδικίας εις βάρος επαγγελματικών εγκαταστάσεων όπως οι κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις όμως επιβαρύνονται με το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ζητάει το ΠΑΣΟΚ.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση

0
0

Λίγη ώρα μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για το ΕΝΦΙΑ, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της συγκυβέρνησης καλεί τον υπουργό Οικονομικών να εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή το ζήτημα και να διορθώσει εγκαίρως την αδικία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Μία κατάφορη αδικία του ΕΝΦΙΑ σε βάρος των τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις διορθώθηκε μετά από παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και την αποδοχή της σχετικής πρότασης από τα Υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών.

Η νέα ρύθμιση εξομοιώνει τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν ως ατομική επιχείρηση με τα υπόλοιπα που λειτουργούν υπό άλλη νομική προσωπικότητα και υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή του ΕΝΦΙΑ ως επαγγελματικά κτίρια. Και ενώ η παραπάνω ρύθμιση αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, δεν άρθηκε η αδικία σε βάρος των υπολοίπων επαγγελματικών εγκαταστάσεων (κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές μονάδες) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.

Ενώ οι εγκαταστάσεις αυτές απαλλάσσονται από την αρχική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ στη συνέχεια υπολογίζονται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών τους οι οποίοι έτσι επιβαρύνονται με τον υπερβάλλοντα φόρο.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα και να διορθώσει εγκαίρως την αδικία αυτή».

 

Με 51 «ναι» πέρασε η τροπολογία

Η τροπολογία ψηφίστηκε από το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής με 51 «ναι» ενώ καταψηφίστηκε από 38 βουλευτές. Έξι βουλευτές δήλωσαν παρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών, πέντε από τη ΝΔ και τριών από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα,  η ΝΔαντικατέστησε τη Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Λοζάνη και το είχε ζήτησε η ίδια, τον Λευτέρη Αυγενάκη που είχε ενημερώσει για προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Μάξιμο Συνετάκη που επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο για λόγους υγείας.

Πάντως, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι όλοι δήλωσαν πως αν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία θα υπερψήφιζαν τη διάταξη.

Το ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε τον Νίκο Σηφουνάκη που είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, καθώς και τους Απόστολο Κακλαμάνη και Δημήτρη Σαλτούρο, οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία