BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Επιδότηση επιτοκίου για τα δάνεια των μικρομεσαίων

Αλλαγή των όρων στα δάνεια της ΕΤΕπ ζητά το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να βρεθούν τα κεφάλαια.

Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2012

5
0
Αλλαγές στη συμφωνία της χώρα μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, πιο συγκεκριμένα, στο κομμάτι των εγγυήσεων που καταβάλει η χώρα μας για τα κονδύλια που διατίθενται μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επιδιώξει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μια τέτοια αλλαγή στους όρους του δανεισμού θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα κεφάλαια για την επιδότηση επιτοκίου στα ενήμερα δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας της χώρας μας με την ΕτΕπ το 2010, το ήμισυ του ποσού που διοχετεύεται στο ταμείο από την ΕτΕπ, παρακρατείται ως ασφάλεια.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας με τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπακ.

Ο τελευταίος είπε ότι θα στηρίξει το αίτημα της Ελλάδας ώστε οι επιχειρήσεις να μην πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τις επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Είναι αλήθεια ότι, ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένος από τη συμφωνία ΕΤΕπ - Ελλάδας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν μία δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση που έκανε. Τώρα, το περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και υπάρχει πλέον αντικειμενική θέση για μία καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με την αύξηση της ρευστότητας, χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις καθώς έχει ανέβει η βαθμολόγηση της Ελλάδας. Περιμένω ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ράιχενμπαχ.

Από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε ότι η σχέση εγγυήσεων - κεφαλαίων στη συμφωνία με την ΕΤΕπ είναι ένα προς δύο και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μη χαθεί ούτε το τελευταίο ευρώ των διαρθρωτικών ταμείων.

 Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τη μείωση των επιτοκίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια συγκριτικά με επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι η αλλαγή των όρων δανειοδότησης από την ΕΤΕπ είναι εφικτή δεδομένου ότι η συμφωνία του 2010 προέβλεπε αλλαγή του όρου σε περίπτωση αλλαγής της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, και συγκεκριμένα την συμμετοχή της τράπεζας στο ελληνικό επενδυτικό ταμείο.

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία