BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Eκδόθηκε η απόφαση για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις

Μέσα σε επτά ημέρες θα μπορούν να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ οι επιχειρήσεις οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον ειδικό κατάλογο που ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Εντός μιας εβδομάδας οι επιστροφές ΦΠΑ για συνεπείς δικαιούχους

2
0

Η επικεφαλής της Γραμματείας, Κατερίνα Σαββαϊδου υπέγραψε την πολυαναμενόμνη απόφαση και, όπως αναφέρεται σε αυτή, η επιστροφή-εξπρές θα ισχύσει για τις απαιτήσεις που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση του ειδικού καταλόγου στον οποίο, σύμφωνα με την απόφαση:

α) Uα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο απαλλασσόμενες πράξεις ή πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδας με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, οι οποίες θεωρούνται ως εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου, με βάση την ανάλυση κινδύνου.

β) Οι επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά ορισμένα κριτήρια (όπως κυρίως μη ύπαρξη ή τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων τις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους, μη διάπραξη αδικημάτων φοροδιαφυγής κλπ) και επομένως να έχουν επιδείξει αυξημένη φορολογική συμμόρφωση κατά τις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους.

γ) Ο κατάλογος των επιχειρήσεων καθορίζεται τον Ιανουάριο κάθε έτους, ενώ ειδικά για το 2014 θα καταρτισθεί άμεσα και θα ισχύσει για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 01.01.2014, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος.

Διευκρινίζεται ότι για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου είναι δυνατή, παρά την ένταξη στον ως άνω κατάλογο, η διενέργεια ελέγχου πριν την επιστροφή του ΦΠΑ σε περίπτωση ύπαρξης ισχυρών ενδείξεων παραβατικότητας της επιχείρησης, ενώ σε κάθε περίπτωση διενεργείται ετησίως δειγματοληπτικός έλεγχος του ΦΠΑ ποσοστού τουλάχιστον 10% των επιχειρήσεων του καταλόγου, μετά τη διενέργεια της επιστροφής.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία