BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ έφτασαν τα 1,7 δις ευρώ

Σε οικονομική «ασφυξία» οδηγούν την ΔΕΗ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί οι οποίοι ολοένα και αυξάνονται με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

2
0

Οι επιπτώσεις στη ρευστότητα της επιχείρησης είναι ήδη σοβαρές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί αυτή τη στιγμή να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, προκαλώντας προβλήματα σε όλη την αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρισμού. Στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα εκτιναχθούν στα 2 δισ. ευρώ.

Από τα συνολικά 1,7 δισ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών τα 960 προέρχονται από τη χαμηλή τάση, τα 430 από την υψηλή (Αλουμίνιον και Λάρκο), τα 180 εκατ. από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα 150 εκατ. ευρώ από τη μέση τάση. Στα ποσά αυτά όπως αναφέρει η Καθημερινή, δεν περιλαμβάνονται οι ανεξόφλητες οφειλές καταναλωτών που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και αριθμούν περί τα 550.000 νοικοκυριά.

Στελέχη της ΔΕΗ αποδίδουν το πρόβλημα με τον εκτροχιασμό των ανεξόφλητων οφειλών πρωτίστως στην οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών που επιδεινώνεται υπό το βάρος της αποπληρωμής φόρων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) αλλά και σε σειρά αποφάσεων της πολιτείας που συνδέονται με την απαγόρευση της αποκοπής της ηλεκτροδότησης όχι μόνο για ευάλωτους καταναλωτές αλλά και για άλλες ομάδες καταναλωτών.

Σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» ό,τι μπορέσει από το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ, η διοίκηση της επιχείρησης έχει καταφύγει για πρώτη φορά στα χρονικά της ΔΕΗ στην αναζήτηση εισπρακτικών εταιρειών που θα αναλάβουν σε πρώτη φάση τον εξωδικαστικό διακανονισμό των οφειλών με τους πελάτες της επιχείρησης.

Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό και θα αφορά σε πρώτη φάση 10.000 με 20.000 υποθέσεις μέσης αξίας 10.000 ευρώ εκάστη στην περιοχή της Αττικής. Παράλληλα η επιχείρηση έχει ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να ανεβάσει το «κοντέρ» των ημερήσιων αποκοπών ηλεκτροδότησης για τους καταναλωτές που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία