BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Νέο «πακέτο» ρευστότητας για Ελλάδα προωθεί ο Ντράγκι

Πιέζει την ΕΚΤ να αποδεχτεί πακέτα ελληνικών και κυπριακών τραπεζικών δανείων με αξιολογήσεις junk.

Πρέσινγκ στην ΕΚΤ για να μειώσει τα επιτόκια

1
0
Πιέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποδεχτεί τα υψηλότερης ποιότητας τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών πρόκειται να ασκήσει  ο Μάριο Ντράγκι σε μια κίνηση που αποδεικνύει ότι ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης είναι αποφασισμένος να στηρίξει και τα πλέον αδύναμα μέλη της ευρωζώνης

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, το ζήτημα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου στη Νάπολη. Εκεί ο Ντράγκι αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς  τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων που προανήγγειλε τον Σεπτέμβριο.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τον δανεισμό των τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τελικά να ενισχύσει την ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και τον πληθωρισμό.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, ο κεντρικός τραπεζίτης θα προτείνει τη χαλάρωση των κριτηρίων για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που επιτρέπεται να δέχεται η ΕΚΤ ώστε να μπορέσει να αγοράσει τις υψηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης δέσμες τιτλοποιημένων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Η κίνηση έχει σημαντική πρακτική και συμβολική σημασία, αφού εκτός από την ενίσχυση της ρευστότητας θα σηματοδοτήσει ότι η ΕΚΤ θέλει να επωφεληθούν από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας τα δύο μέλη της που βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση. Η έγκριση της πρότασης από το Δ.Σ. της ΕΚΤ «θα έχει σημαντικά θετική επίδραση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία», λέει στους FT υψηλόβαθμος Ελληνας τραπεζίτης, εξηγώντας ότι μέχρι σήμερα οι προσπάθειες της ΕΚΤ να ενισχύσει τη ρευστότητα στην περιφέρεια έβρισκαν εμπόδιο τους κανόνες περί πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Πάντως, η πρόταση Ντράγκι αναμένεται να συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις από το Βερολίνο και δη από τη γερμανική κεντρική τράπεζα.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία