BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σε νέα υψηλά διετίας έναντι του ευρώ το δολάριο

Πολυετή υψηλά έναντι διεθνών νομισμάτων σημειώνει την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου το δολάριο ΗΠΑ ξεπερνώντας για πρώτη φορά σε διάστημα 6 ετών τα 110 γεν, ενώ αναρριχάται και σε υψηλό 2 ετών έναντι του ευρώ.

Νέα υψηλά συνεχίζει να γράφει το δολάριο

0
0

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία  επηρεάζει θετικά τις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ιδίως αυτών των οποίων οι συναλλαγές στη διεθνή αγορά πραγματοποιούνται με βάση το αμερικανικό νόμισμα. Ευνοεί, δε, ιδιαίτερα τις τιμές στο βαμβάκι όπου είναι σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις μέρες οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια.

Η αναρρίχηση του δολαρίου οφείλεται στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τα οποία ενισχύουν τις προσδοκίες για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed. 
Αυτή τη στιγμή το δολάριο ΗΠΑ ενισχύεται κατά 0,06% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 109,7270 γεν, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να ξεπερνά οριακά τα 110 γεν στα 110,09 γεν. 

«Το γεν παραμένει υπό πίεση», σχολίασε ο Esther Reichelt, σχολίασε ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, ενώ πρόσθεσε «τα θετικά αμερικανικά μάκρο μπορεί να οδηγήσουν το δολάριο στο να τεστάρει το τεχνικά σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 110,67 γεν, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008». 

Στο μεταξύ, νέες απώλειες καταγράφει σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τα στοιχεία για επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, αλλά και την συνεχή υποχώρηση του πληθωρισμού στην περιοχή που άγγιξε το 0,3% τον Σεπτέμβριο εντείνοντας τις πιέσεις για την λήψη περαιτέρω δράσης από την ΕΚΤ. 

Ειδικότερα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,20% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,2605 δολάρια αυτή την ώρα, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να διολισθαίνει κάτω από τα 1,26 δολάρια, στα 1,2585 δολάρια. Σημειώνεται ότι συνολικά τον Σεπτέμβριο το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 4%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από σε διάστημα άνω των 2 ετών. 
Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, με την Γερμανία να ενώνεται με την Γαλλία στη συρρίκνωση, ενώ η Ιταλία εμφάνισε απροσδόκητη ανάκαμψη.

Οι νέες ενδείξεις ότι η οικονομία της νομισματικής περιοχής παραμένει σε στασιμότητα, με τις επιχειρήσεις μεταποίησης να μειώνουν τις τιμές για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, πιθανώς θα εντείνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ να λάβει πιο δραματικά μέτρα στήριξης, για να τονώσει τη ζήτηση και τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της Markit σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση στο 50,3% από το 50,7% τον Αύγουστο, μια ένδειξη ότι η δραστηριότητα μόλις και μετά βίας αυξήθηκαν. Μια ένδειξη μεγαλύτερη των 50 ,0 μονάδων για τον ΡΜΙ σηματοδοτεί μια ανάκαμψη της δραστηριότητας, ενώ κάτω των 50 μονάδων σηματοδοτεί συρρίκνωση.

(Πληροφορίες από capital.gr)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία